El mar Mediterrani s'està tropicalitzant, alerten nombrosos experts. La temperatura de l'aigua a les nostres costes ha pujat almenys un grau i mig i no para de batre rècords cada any. Els governs mundials fan tímids passos per aprovar estratègies que frenin el canvi climàtic i l’escalfament global, però en un context capitalista en què preval el creixement il·limitat, sovint la lluita per la protecció dels oceans i per la preservació de la vida marina acaba recaient en la societat civil.
Així és com recentment han sorgit nombroses iniciatives ciutadanes en el camp del medi ambient, com la de la barcelonina Olivia Mandle. Joveníssima activista pels drets dels animals marins, Mandle es va donar a conèixer públicament el 2021, quan només tenia catorze anys, en engegar la campanya #noesPaisparaDelfines, una recollida de firmes per a prohibir la cria i compra de dofins i acabar amb els delfinaris a l’Estat. L’acció ja té, ara com ara, més de 150.000 signatures recollides, que per ara només han servit perquè els tres darrers dofins del zoològic de Barcelona fossin traslladats a un altre zoo a Atenes.
Això no l’ha desanimada, i s’ha dedicat a posar en marxa noves campanyes i a crear i desenvolupar la Jelly Cleaner, una eina ideada per ella mateixa amb material reciclat per netejar el mar de plàstics. Cada any organitza, a les platges de la Barceloneta i Calella de Palafrugell, una recollida de residus amb el seu invent. En la darrera, els participants van recopilar conjuntament set-cents quilos de brossa en només una hora.
L’any 2020, l’Olivia va ser reconeguda com a “mini heroïna” pel prestigiós Institut Jane Goodall. En el seu llibre Sí, es cosa tuya remarca la idea que preservar el planeta és cosa de tots, i planteja propostes per reforçar el nostre compromís individual i que cada un de nosaltres pugui formar part d’un canvi real. El seu darrer i ambiciós projecte SUA (Save Us All) pretén crear un santuari marí al Mediterrani.