Desembre - CRISTINA PAREDERO MORATO - Discapacitat i inclusió Torna enrere

Cristina Paredero Morato

Infants i joves referents de l'activisme social

La percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una gran transformació en les darreres dècades. El tradicional enfocament paternalista ha evolucionat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social de les persones. Malgrat això, encara queda un llarg camí per assolir la plena inclusió de les persones que tenen alguna diversitat funcional, física o mental.

Precisament per promoure la presa de consciència al voltant de les dificultats que pateixen encara avui en dia, les Nacions Unides va instaurar el 3 de desembre com el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. És una data que ens ha de servir per posar el focus sobre qüestions clau encara per resoldre com l'accessibilitat o el dret a la plena autonomia de les persones amb diversitats funcionals.

La jove activista madrilenya Cristina Paredero Morato va experimentar de ben petita la discriminació, el bullying i la incomprensió del seu entorn. Paredero, que en complir la majoria d'edat fou diagnosticada d'Asperger, una síndrome inclosa dins l'espectre autista i que afecta la interacció social i la comunicació verbal i no verbal, ha explicat en nombroses conferències i actes públics com els seus pares la van sotmetre a un lligament de trompes sense el seu consentiment. Esperonada per aquest trauma prematur, ha dedicat la seva joventut a l'activisme pels drets, la inclusió i el benestar de les persones amb discapacitat, especialment per als de les dones i nenes.

La seva lluita va arribar al Congrés i va facilitar la modificació del Codi Penal per tal d'erradicar les esterilitzacions forçoses a persones amb discapacitat, abans tolerades amb l'aval d'un jutge però sense la necessitat del consentiment de la persona. Segons la plataforma espanyola CERMI es calcula que un miler de dones han estat sotmeses des del 2008 a aquest tipus d'intervencions no consentides.

Actualment, Cristina Paredero forma part del Comitè de les Nacions Unides de suport als drets de les persones amb discapacitat i de la junta directiva de l'entitat Plena Inclusión. També és la creadora del programa "¿TEApuntas?", un espai de trobada i de suport mutu completament autogestionat per persones amb autisme, i del blog de sensibilització “Realidad TEA y Diversidad”. A conseqüència del seu activisme, el 2021 l'Injuve, l'Institut de la Joventut espanyol, li va atorgar el Premi Nacional de la Joventut en la categoria de drets humans. “Molta gent no entén que la diversitat és enriquidora”, ha dit reiteradament.

L'accessibilitat és generadora d'igualtat

L'accessibilitat és un dret bàsic i universal reconegut des de fa dècades per lleis i convencions internacionals. Promoure el disseny de ciutats més inclusives i còmodes per a tothom no només és una obligació moral, sinó que millora la qualitat de vida de les persones que tenen alguna discapacitat i de tota la ciutadania sense excepció.
Com explica el professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull i expert en diversitat funcional Òscar Martínez: “El disseny de les ciutats, els edificis o els mitjans de transport han de tenir en compte tot el ventall de maneres de funcionar que ofereix la diversitat humana. Quan ho fan, es facilita l'ús de l'espai públic per a totes les veïnes i veïns.”

Materials pedagògics per treballar aquest personatge

Proposta pedagògica per treballar la discapacitat i la inclusió amb infants de 6 a 12 anys

Autoria: Bet Bartrina, docent de lleure de la Fundació Pere Tarrés.

Proposta pedagògica per treballar la discapacitat i la inclusió amb joves de 12 a 16 anys

Autoria: Bet Bartrina, docent de lleure de la Fundació Pere Tarrés.

Proposta pedagògica per treballar la discapacitat i la inclusió amb famílies

Autoria: Bet Bartrina, docent de lleure de la Fundació Pere Tarrés.

Projectes relacionats

Recursos d'interès