COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

L’Educador/a Ambiental, una professió imprescindible al segle XXI

L’Educador/a Ambiental,  una professió imprescindible al segle XXI

Gessamí Deu i Ruiz
Professora de Lleure i Educació ambiental de la Fundació Pere Tarrés i docent del CP d'Interpretació i Educació Ambiental
Veure tots els articles

25.01.19

El 26 de gener es celebra el Dia Internacional de l’Educació Ambiental. Aquest pot ser un bon moment per a reflexionar sobre la professió d’educador/a ambiental que, en ple segle XXI, ha esdevingut realment imprescindible.

Tenint en compte el panorama actual, en el que el canvi climàtic ja no és una previsió de futur sinó que és una realitat del present, l’Educació Ambiental ha de ser un mitjà necessari per a poder transformar la societat i evolucionar cap a un desenvolupament sostenible real. Sense educació, sense una població sensibilitzada i compromesa, aquest canvi és pràcticament impossible.

Cal considerar que l’Educació Ambiental té ja unes quantes dècades d’existència i amb els anys ha anat evolucionant des d’una educació molt centrada en el coneixement de la natura i els problemes que l’afecten, fins a una educació que incorpora criteris de sostenibilitat (intentant adaptar-se als canvis a nivell social, econòmic i, sobretot, ambiental) i que treballa tant en el medi natural com en els medis rural i urbà.

Els que ens hem dedicat i ens dediquem a l’Educació Ambiental, a més, tenim la sort de gaudir d’una professió molt enriquidora en la que s’uneixen les avantatges de ser educador/a amb les de treballar en el medi, per al medi i a través del medi. Treballar com a educador/a ambiental permet gaudir del contacte amb la natura i amb les persones, així com, ajudar als participants de les activitats a descobrir l’entorn, gaudir-lo i, sobretot, protegir-lo. Una de les situacions més gratificants per a un educador ambiental es dóna quan els educands prenen consciència de la interrelació de l’ésser humà amb el medi i comencen a qüestionar-se el seu estil de vida per tal d’avançar en el camí cap a una societat més sostenible.

Malgrat tot, quan una persona escull l’Educació Ambiental com a professió, però, ha de saber que s’enfrontarà a una sèrie de dificultats. Una d’elles és el desconeixement social, que comportarà preguntes per part de familiars i amics que no acaben d’entendre en que consisteix la tasca d’educador ambiental. En certes ocasions també caldrà enfrontar-se a una manca de reconeixement, probablement relacionat amb el desconeixement social, que fa que l’Educació Ambiental no sempre estigui en l’agenda de les prioritats de l’Administració Pública i que moltes persones no li donin a la professió la importància que té. També cal anar actualitzant i renovant la metodologia educativa de manera constant per tal d’adaptar-la a noves realitats i aconseguir que el canvi social  perduri en el temps i per tant sigui significatiu.

Com veiem, els reptes de l’Educació Ambiental durant el segle XXI són molts i cal seguir treballant conjuntament i de manera intensa i ininterrompuda per a aconseguir canvis reals i significatius en l’estil de vida de les persones del present i del futur. Per aquest motiu, la formació dels educadors i educadores esdevé una peça clau en la seva trajectòria professional. Una formació de qualitat permet adquirir coneixements bàsics per a desenvolupar la tasca, compartir experiències amb professionals o futurs professionals del sector i, en definitiva, adquirir eines per a poder abordar aquests i altres reptes.

La Fundació Pere Tarrés té una àmplia experiència en la formació d’educadors ambientals. Entre els anys 1991 i 2014 el Programa d’Educació Ambiental va formar a centenars de persones essent un referent de la formació d’aquest col·lectiu. Des de l’any 2016, la Fundació Pere Tarrés imparteix el Certificat de Professionalitat d’Interpretació i Educació Ambiental, titulació vàlida a nivell europeu, que capacita per a poder desenvolupar aquesta professió tan gratificant i necessària a la vegada.

Com diu Jane Goodall “No es pot passar un sol dia sense tenir un impacte en el món que ens envolta. El que fem marca la diferència, i hem de decidir quin tipus de diferència volem fer”. De ben segur que, dedicant-nos a l’Educació Ambiental, podrem marcar una gran diferència.

Comparteix l’article

Etiquetes