28.09.22
Quina empremta deixa en la vida personal i professional l’experiència de ser monitor i monitora de lleure? Quina petjada deixen en el camí de la vida dels infants, adolescents i joves als que acompanyen? Aquestes són algunes de les preguntes que es responen en el llibre “Ser monitor i monitora. L’entusiasme i el compromís en el lleure educatiu” de la Fundació Pere Tarrés (Plataforma Editorial, agost del 2022).
“L’experiència viscuda com a infants, adolescents o fent de monitors ens ha ajudat a molts a ser més persones, respectuosos amb l’altre, amb la natura, compromesos, responsables, gent de pau, reflexius, oberts a allò transcendent. Ens ha fet créixer en grup. Alguns, gràcies a aquesta experiència, ocupen amb responsabilitat llocs determinats en la societat”, explica Josep Oriol Pujol, Director General de la Fundació Pere Tarrés, en el pròleg de la publicació.
Per poder fer aquest recorregut sobre la figura dels monitors i monitores, el llibre compta amb el testimoni de tretze persones de procedències geogràfiques, edats i trajectòries diferents que han educat en el lleure o ho estan fent actualment. Entre elles, hi ha veus reconegudes com el meteoròleg Tomàs Molina o el doctor Eduard Estivill.
A més, aquesta obra coral teixeix un relat sobre el paper del monitor i la monitora en la conformació de la personalitat, els valors i la vida de moltes persones, ja que, sovint, esdevenen referents dels infants, adolescents i joves que acompanyen. També, mostra com aquests i aquestes generen els espais idonis perquè els nens i nenes visquin com a infants alhora que creixen com a persones.
Però més enllà d’això, el llibre també narra les habilitats i competències que adquireixen tant els nens i nenes com els monitors o monitores que participen en activitats de lleure educatiu. “Ser i fer de monitor o monitora, sigui en un entorn d’esplai o d’escoltisme, esportiu o cultural..., és sovint la porta d’entrada a tot aquest món de noves oportunitats i de desvetllament de talent de molts infants en un humanisme crític i compromès, al valor més genuí de l’educació per potenciar les persones de manera integral”, exposa Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de la Fundació Pere Tarrés en la introducció del llibre.
En aquesta mateixa línia, conclou: “Podem afirmar que el lleure educatiu contribueix significativament a ser, saber fer i saber conviure amb altres i amb el planeta en una realitat que cada cop més reclama aquestes dimensions i per la qual cal de tota la societat, i en especial de les polítiques públiques, que han d’optar o donar valor a totes les aportacions que pot fer”.
La Fundació Pere Tarrés és l’entitat de lleure educatiu més gran de Catalunya. Al 2021, va formar més de 2.200 monitors i monitores de lleure educatiu alhora que aquests joves van acompanyar al voltant de 45.000 infants: 30.417 en activitats d’estiu i 14.076 en espais migdia o activitats extraescolars.