21.04.22
El darrer 2021, la Fundació Pere Tarrés va organitzar 87 cursos arreu de Catalunya i les Balears que van formar a més de 2.200 monitors i monitores. Aquestes formacions van tenir un impacte en l’acompanyament fora de l’escola sobre més de 45.000 infants en activitats de lleure educatiu en els espais migdia, colònies, extraescolars o casals que es van organitzar durant el curs o a l’estiu, entre altres.
Cal destacar que, al llarg del 2021, un total de 14.076 infants van participar en els menjadors escolars i en les activitats extraescolars que gestiona la Fundació Pere Tarrés. Pel que fa a les activitats d’estiu, 30.417 infants i joves a Catalunya i Balears -5.249 dels quals becats- van gaudir dels casals o colònies organitzades per la Fundació Pere Tarrés. Aquestes activitats, que van ser un espai de desconnexió per a molts infants en un any marcat per la pandèmia de la covid-19, es van poder desenvolupar gràcies a la tasca de més de 5.000 monitors i monitores.
La funció educativa dels monitors i monitores de lleure va més enllà de preparar, dinamitzar i dur a terme activitats educatives, d’animació, oci i/o socioeducatives, sinó que, a través d’aquestes iniciatives, transmeten els nens i nenes valors com la cooperació, la solidaritat o la importància de compartir. Així doncs, fora del centre escolar, la figura del monitor/a esdevé en un referent per l’infant i l’educació en el lleure els permet ensenyar a través de l’experiència.
En els cursos de monitor/a de lleure de la Fundació Pere Tarrés es transmet als seus participants els coneixements necessaris perquè puguin desenvolupar activitats en el temps de lleure educatiu, així com atendre els infants i joves en horaris no lectius com activitats d’esplai, casals d’estiu, colònies, espais migdia o activitats extraescolars, entre d’altres. A través dels cursos, els futurs monitors/es poden adquirir les habilitats i aptituds adequades per aplicar-les en la realització de tasques professionals.
Altres formacions
La Fundació Pere Tarrés va organitzar el 2021 uns 20 cursos de formació de directors i directores d’educació en el lleure infantil o juvenil, en el qual van participar més de 400 persones. En aquests es prepara a l’alumne per intervenir en tasques de coordinació d’equips, alhora que els capacita per planificar, organitzar, gestionar, dinamitzar i avaluar projectes de lleure educatiu dirigits a la infància i la joventut.
Els cursos de monitor/a i director/a de lleure de la Fundació Pere Tarrés compten amb més de 60 anys d’experiència en innovació i estan homologats per la Generalitat de Catalunya. La formació que ofereix cada curs permet obtenir una titulació oficial, reconeguda per la Direcció General de Joventut.