15.04.21
La Fundació Pere Tarrés obre aquesta setmana les primeres inscripcions als seus casals d’estiu 2021. L’any passat, el primer estiu després durant la pandèmia, més de 3.000 infants i joves van participar en 97 casals d’estiu. Les primeres inscripcions a obrir-se han estat les dels casals municipals de Montcada i Reixac i Esplugues de Llobregat i a partir del 24 d’abril s’aniran obrint la resta de casals de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, el Camp de Tarragona, el Bages i l’illa de Mallorca. Els casals d’estiu són activitats d’educació en el lleure adreçades a infants de 3 a 12 anys i les inscripcions es poden fer a https://www.peretarres.org/estiu/casals
Els casal d’estiu de la Fundació Pere Tarrés venen avalades per l’alt grau de satisfacció dels infants participants i les seves famílies. En concret, les famílies han valorat les activitats dels casals en un 8 sobre 10.
L’inici de les activitats arrencaran a finals de juny amb l’experiència del bon funcionament de l’estiu del 2020, en què, tot i ser un any atípic i complex, més de 21.000 infants i joves van poder gaudir de les diferents activitats de lleure (entre casals, colònies, campaments i activitats dels esplais). Després de mesos de confinament i restriccions, les activitats es van desenvolupar amb una incidència del Covid-19 ínfima: en total, en totes les activitats d’estiu organitzades per la Fundació només es van registrar 10 casos positius, la meitat dels quals d’adults.
La Fundació Pere Tarrés destaca la seva convicció que les activitats de lleure són segures i necessàries. Cal recordar que, com ja va passar l’estiu del 2020, la totalitat de les activitats i instal·lacions s’adaptaran a la situació sanitària actual i compliran les normatives higièniques i els protocols de prevenció del Covid-19 establerts per les autoritats: mascaretes, distància física entre els infants, higiene recurrent de mans, presa de temperatura, etc.
A més, com cada any les diferents activitats estaran coordinades per un equip preparat i format que vetllarà en tot moment pel benestar dels infants. De fet, la formació en el lleure és una de les potes clau de la missió de la Fundació. L’any passat, més de 2.000 persones van formar-se en els cursos de monitors i monitores de lleure de la Fundació Pere Tarrés, i més de 500 es van formar com a directors/directores de lleure.
De l’experiència de l’estiu passat, la Fundació n’ha extret valuosos aprenentatges que aplicarà a les activitats d’enguany i que al setembre de l’any passat es van fer arribar a les diferents administracions i als agents educatius (famílies, escoles, entitats de lleure, administracions, famílies) de cara a l’inici del nou curs escolar. Podeu consultar aquest document aquí: https://www.peretarres.org/arxius/fpt/informe-recull-aprenentatges-incidencies-campanya-estiu2020-peretarres.pdf
Casals i colònies reparadors i compromesos amb un món millor
La Fundació, l’entitat de lleure més gran del país amb més de 60 anys d’experiència, remarca també la importància de les activitats de lleure en el procés educatiu i recorda que són essencials per al desenvolupament i la socialització dels infants i joves, especialment dels que es troben en situacions més vulnerables. Sobretot tenint en compte les condicions complicades que molts d'ells han hagut de viure durant aquest any. Les activitats de lleure, com els casals, les colònies, les extraescolars o les activitats dels esplais són, a més, generadores d'igualtat i d'oportunitats socials i un dels drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets dels Infants.
Seguint la línia temàtica engegada l’any passat, l’entitat torna a plantejar per aquest estiu uns casals d’estiu sostenibles des del punt de vista emocional dels infants i també des del punt de vista ambiental. Per això, l’eix temàtic que centrarà les activitats d’aquests casals seran els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per sensibilitzar els nens i nenes del seu paper protagonista en la millora del planeta, reprenent el lema de l’any passat “Siguem el canvi que volem veure al món” i la història de diversos infants que alhora són superherois i superheroïnes que tenen l’objectiu de contribuir a un món millor. Cada setmana, l’equip de monitors i monitores plantejarà diversos reptes que es vincularan a alguns dels ODS, com el consum sostenible, la vida terrestre i marina, la fam zero, la fi de la pobresa, la reducció de les desigualtats o la igualtat de gènere. També es programaran activitats vinculades a l’entorn de cada casal.
Colònies d’estiu amb voluntat ecològica
El compromís per un lleure més sostenible és també l’objectiu de les colònies d’enguany, que durant aquestes dies també han obert inscripcions perquè les famílies puguin inscriure-hi els seus fills i filles. L’enfocament de les colònies d’aquest estiu reforça viure de manera intensiva el contacte amb la natura i programes educatius que treballen criteris de sostenibilitat, de coneixement del medi i fan pedagogia sobre la necessitat d’actuar per revertir els efectes del canvi climàtic. Les colònies de la Fundació Pere Tarrés inclouen una variada oferta educativa que aquest any reunirà 23 tandes de colònies temàtiques diferents, preparades per rebre un miler d’infants, adolescents i joves.
Entre els continguts pedagògics, una activitat per a joves investigadors (la novetat d’aquest estiu 2021) i la continuïtat d’altres tallers que ja s’han realitzat altres anys, com programació, realitat virtual, ball, idiomes, hípica, disseny de vídeojocs o cuina, entre d’altres. Tots dissenyats amb un programa pedagògic específic pensat perquè els infants gaudeixin d’espais de lleure, alhora que aprenen i desperten la seva imaginació i creativitat. En un any difícil econòmicament, les colònies d’aquest estiu mantenen el preu de l’any passat.
Més de 400 activitats d’estiu i 4.000 monitors als centres d’esplai
L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant el curs als diferents centres d’esplai. Un curs que ha estat molt atípic i en què una part important de les activitats no s’han pogut realitzar en format presencial. Durant els mesos d’estiu, els centres federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) realitzaran més de 400 activitats d’estiu (com colònies, campaments, casals i rutes) gràcies a la feina i compromís de més de 4.000 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones.
Milers de beques perquè cap infant es quedi sense lleure
Finalment, amb la voluntat que cap nen o nena es quedi sense poder gaudir d’aquestes activitats, la Fundació Pere Tarrés engegarà també aquest any la campanya de beques i ajuts “Ajuda’ls a créixer”. Una campanya que, com ja es va demostrar l’any passat, serà més necessària que mai tenint en compte com la pandèmia ha colpejat les famílies més vulnerables.
Les inscripcions i tota la informació sobre les activitats educatives i de lleure que programa la Fundació per aquest estiu es poden trobar al web www.peretarres.org/estiu.