18.01.22
La Fundació Pere Tarrés ha desenvolupat aquesta tardor un servei respir i de lleure per a la Fundació ASPACE Catalunya amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb paràlisi cerebral i d’altres discapacitats afins, mitjançant la defensa dels seus drets a l’oci i al lleure, el suport a les famílies, els serveis a les entitats associades i la cooperació institucional.
En aquest sentit, l’equip de coordinació i d’educadors i educadores de la Fundació Pere Tarrés ha realitzat accions socials i educatives en dos escenaris diferents: el servei de lleure i respir grupal i el servei respir a domicili individualitzat. Són dos serveis de caràcter comunitari que tenen com a objectiu cabdal oferir un recurs a persones amb pluridiscapacitats en matèria de lleure i socialització i alhora donar suport a les seves famílies per tal d’alleugerir o atenuar situacions de càrrega i estrès familiar en moments determinats.
Es tracta d’una primera iniciativa que ha portat a terme la Fundació Pere Tarrés oferint activitats de lleure inclusiu i respir per a més de 130 joves i adults amb discapacitat (paràlisi cerebral i/o altres patologies del desenvolupament neurològic i pluridiscapacitat). Aquestes activitats han estat valorades de forma molt positiva pels participants i les seves famílies, que han destacat la confiança i la tranquil·litat que els ha comportat aquest servei. A més, el 100% de les persones que ha contestat l’enquesta de satisfacció han valorat amb la màxima puntuació la coordinació, l’equip de monitors i monitores i el personal de suport. També el 100% han puntuat amb un 4 o 5 (5 és la nota més alta) la satisfacció obtinguda pels seus fills i filles i gairebé el 90% ha considerat que la satisfacció general i les activitats realitzades tenien una qualificació de 4 i 5.
Els serveis que s’han ofert pretenen incloure socialment la persona en el seu entorn més proper després d’una temporada molt llarga de limitacions de les llibertats individuals i de suspensió de gran part de l’activitat social com a conseqüència de la pandèmia per la Covid-19. La voluntat del projecte és promoure l’autonomia i potenciar les capacitats individuals del col·lectiu de persones amb pluridiscapacitat tot posant a la seva disposició els recursos, les eines i els mecanismes que ajudin a alleugerir el grau de dependència vers les persones que en tenen cura, així com la promoció de la seva socialització.
Després d’aquesta primera experiència tan enriquidora i valuosa, la Fundació Pere Tarrés espera poder continuar treballant per poder aportar la seva experiència i coneixement en educació en el lleure a les persones amb discapacitat i a les seves famílies.