04.03.21
La Fundació Pere Tarrés engega la campanya “I tu què en penses”, formada per vídeos curts que aprofundeixen en els valors dels joves i adolescents i que promouen la seva reflexió sobre diversos temes que els interpel·len. L’objectiu de la iniciativa és oferir eines als monitors/es i educadors/es que acompanyen aquests joves en el seu procés educatiu per tal d’ajudar-vos a fomentar dinàmiques de reflexions i debats en les activitats de lleure i fomentar en ells l’esperit crític.
Actualment, són molts els reptes als quals s’enfronten els joves. Malauradament la societat en la que vivim, marcada per les modes, el pensament homogeni i la immediatesa de les xarxes socials, cada cop permet menys espais per a la reflexió i el debat. Per això el projecte pretén fomentar l’esperit crític i convidar els joves a que aprofundeixin en el seu posicionament davant dels problemes que els afecten directament i construeixin un sistema de valors i un sentit ètic que orienti la seva existència.
La iniciativa està composada per vídeos breus que han estat ideats, guionitzats, dirigits i interpretats pels monitors i monitores i els joves dels diferents centres federats del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació. En tant que les temàtiques seleccionades afecten a la vida quotidiana de la majoria de joves, es difondran tant entre els 200 centres d’esplai integrats al MCECC (que apleguen 25.000 infants i 4.500 monitors i monitores) com en la resta de federacions de lleure, instituts d’educació secundària, projectes de joves i d’altres iniciatives públiques o privades que apleguin o treballin amb gent jove. També pot ser un recurs per reflexionar en família amb els fills i filles.
Cada vídeo està centrat en una temàtica diferent i té també una posada en escena, un format i un enfocament específic: hi haurà entrevistes, converses filmades de manera espontània, escenes de ficció o dinàmiques participatives. En ells, els infants i joves i els monitors i monitores, però també altres persones implicades en el món del lleure, ens expliquen les seves opinions i impressions sobre temes tant diversos com el voluntariat, la relació dels joves amb les seves famílies, les maneres d’interactuar entre infants i joves, l’educació, el consum de tòxics, les noves tecnologies, el medi ambient o la visió de futur.
El llançament de cada vídeo, a més, va acompanyat de diferents recursos i propostes, com publicacions, fitxes, recursos pedagògics o dinàmiques diverses que conviden als joves a la reflexió i a la concreció del seu posicionament davant de situacions de la seva vida quotidiana que sovint no han dedicat temps a analitzar.
Avui es llança el primer vídeo del projecte, centrat en el voluntariat i gravat durant els cursos residencials de monitors/es i directors/es de l'estiu passat. Els joves que hi participen responen a preguntes sobre la importància de destinar part del seu temps lliure a realitzar voluntariat, el temps que hi dediquen, què els aporta, etc. La resta de vídeos s’aniran publicant progressivament al llarg del 2021, a ritme d’un per mes, excepte juliol i agost.
La iniciativa vol generar debat públic sobre cada una de les temàtiques que protagonitzen els vídeos, i per això la campanya esperona a tothom que vulgui a participar-hi i a opinar sobre cada qüestió a través de les xarxes socials amb el hashtag #ITUQUEENPENSES. A més, els Centres d’Esplai del MCECC també podran enviar el seu feedback a través d’un formulari online i, posteriorment, el mitjà digital de referència de l’educació en el lleure www.estris.cat el recollirà per publicar-ne una notícia (juntament amb un article d’opinió d’un expert o experta sobre la temàtica tractada aquell mes). Aquesta iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Casa de la Misericòrdia.
El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) és una federació de centres d’educació en el lleure presents a les diferents diòcesis catalanes i també a Mallorca i Menorca. Amb un bagatge de més de 60 anys d’experiència, agrupa uns 200 centres d’esplai federats, distribuïts en les províncies de Barcelona, Tarragona i Lleida, l’illa de Mallorca i Menorca i també el principat d’Andorra. Els centres d'esplai del MCECC -Fundació Pere Tarrés apleguen uns 25.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 4.500 monitors i monitores.