La Generalitat de Catalunya, en clau de prevenció i seguretat, compta amb eines com el Pla Alfa que permeten graduar el nivell de perill d’incendi forestal i, si s’escau, restringir-ne activitats.
És per això que cal ser previsors i preparar un pla alternatiu a les nostres activitats de lleure educatiu, comptin o no amb pernoctació i, es realitzin o no en el medi natural. D’aquesta manera, en cas de quedar afectades per les mesures vinculades al Pla Alfa, es podrà reaccionar i adaptar l’activitat sempre que sigui possible.
- En aquesta pàgina web de la Direcció General de Joventut (DGJ) teniu informació rellevant sobre l’actuació en cas de risc d’incendi i el seu impacte en les activitats d’educació en el lleure.
- Consulta aquí el Mapa del Pla Alfa i la llista de municipis afectats.
- Si alguna de les vostres activitats queda afectada, poseu-vos en contacte amb el vostre Promotor/a o referent de Consell Directiu. També ho podeu fer per correu a secretaria.mcecc@peretarres.org.
- Si necessiteu recursos de prevenció i seguretat, la DGJ posa a la vostra disposició el web “Anem preparats”, on trobareu recursos i consells preventius per unes activitats més segures. Hi trobareu continguts específics sobre situacions d’emergència, incendis forestals, tempestes i llamps, aiguats, onades de calor, seguretat de bany en rius i estanys... entre molts d’altres.
INCENDIS FORESTALS
- Cal estar atents als SMS de Protecció Civil que rebran els responsables de les activitats notificades en cas d'estar en un zona en una situació d’emergència com podrien ser riscos naturals com els incendis forestals, episodis de pluges i inundacions, ventades o nevades entre d’altres, dels quals se’n podrien aplicar restriccions d’activitat com el desallotjament o confinament.
- Especialment en activitats de campaments i rutes és recomanable dissenyar un pla d'emergència segons l'espai en què estiguem. En el cas de les cases de colònies, cal revisar i conèixer el pla d’emergència de les instal·lacions i que aquest sigui conegut per tot l’equip de monitors/es.
- En cas de canviar d'espai per desallotjament, és necessari realitzar una nova notificació a la DGJ, ja que aquesta es pot modificar un cop començada l'activitat. Caldrà enviar la nova notificació comunicant el canvi a educaciolleure.dretssocials@gencat.cat.
- És important moure's per lloc on hi hagi connexió a Internet o cobertura, per rebre bé els missatges en SMS que s'envien durant l'estiu de protecció civil.
SUSPENSIÓ DEL PERMÍS DE FOC
En els nivells alt i extrem (nivells 2 i 3), es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents o l’acampada lliure entre d’altres activitats.
En aquest cas, caldrà adaptar les activitats a les restriccions vigents.
Entre les recomanacions possibles, es troben:
- Menjar fred àpats que no requereixen cocció.
- Cuinar en un espai alternatiu: espai tancat amb quatre parets i teulada.
NIVELLS DEL PLA ALFA
- Nivell 0, nivell de perill baix/moderat: cal seguir les mesures preventives bàsiques.
- Nivell 1, nivell de perill moderat/alt: estan regulades determinades activitats amb risc d’incendi a menys de 500 metres de terreny forestal, com els focs d’esbarjo o els fogonets de gas entre d’altres.
- Nivell 2, nivell de perill alt/molt alt: estan regulades o suspeses la major part d’activitats amb risc d’incendi. A les restriccions del nivell 1 del Pla Alfa, s’hi sumen activitats com les barbacoes o tasques agrícoles entre d’altres.
- Nivell 3, nivell de perill molt alt/extrem: suspeses totes les activitats de risc, amb algunes excepcions d’activitats essencials. És a nivell municipal, no comarcal:
- Prohibit qualsevol tipus de foc.
- Prohibida l'acampada lliure
- Pot haver-hi espais naturals amb restricció d’accés en clau de protegir les persones en aquesta àrea.
⚠️ Important! No implica la suspensió automàtica dels campaments. Si no hi ha cap altra indicació, seguim amb la nostra activitat, adaptant-nos a les restriccions corresponents a cada nivell.
- Nivell 4, nivell de risc extrem: es poden restringir els accessos als espais naturals i es poden dictar mesures extraordinàries com la restricció d'activitats de lleure.
Excursionisme
En aquest apartat trobareu recursos per ajudar-vos a preparar la part de natura, excursionisme i muntanya de les vostres activitats.
Mapa amb les Normatives dels Espais Naturals de Catalunya
ACAMPADA O PERNOCTA?
- En les activitats de lleure en el medi natural on es dorm una nit fora, en la seva preparació ens pot aparèixer una incògnita a resoldre, la regulació i diferenciació entre l’acampada i la pernocta.
- Pernocta: passar una nit en un lloc determinat, des de la posta del Sol fins a trenc d’alba, fent-ne una ‘acampada nocturna’ (amb tenda o altres estructures).
- Bivac: passar una nit al ras, protegit per una màrfega i sac de dormir
- Acampada: instal·lació d’estructures com tendes, per dormir i viure temporalment en un mateix indret.
- L’acampada lliure i la pernocta té uns matisos que ens permeten practicar-la en determinades ocasions i espais naturals; per aquest motiu és important consultar la legislació vigent del lloc on volem pernoctar, centrant-nos en els espais naturals protegits.
ACAMPADES I PERNOCTES EN EL MEDI NATURAL
Les acampades i pernoctes infantils i juvenils que es duguin a terme fora d'una instal·lació o lloc d'acampada autoritzats per l'organisme competent han d'estar situades:
- Fora de rambles, llits secs de rius o torrenteres, terrenys susceptibles de ser inundats i als quals es puguin produir esllavissades (revisar el ‘Mapa de zones inundables de l’ICGC’).
- Fora de terrenys que resultin perillosos, per la proximitat de línies elèctriques d'alta tensió, indústries, instal·lacions insalubres o per qualsevol altra causa.
- A més de 100 metres de qualsevol via de comunicació. Aquesta distància s'entén com el recorregut des del punt d'acampada fins a la via de comunicació.
- Prop d'un camí alternatiu que permeti l'evacuació en el cas d'incendi forestal.
ACAMPAR A LA LLERA D'UN RIU O EN UNA ZONA INUNDABLE
- En les pernoctes i acampades en el medi natural hem de tenir en compte els riscos derivats de possibles aiguats o inundacions, especialment si s’acampa a la llera d’un riu o en una zona inundable o bé en les denominades Zones de Flux Preferent (ZFP). En aquesta línia, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha establert que cal tramitar un permís si es vol pernoctar en les zones següents:
- A menys de 100 metres de la llera dels rius.
- En una zona inundable
- Prohibida la pernocta o acampada en una Zona de Flux Preferent (ZFP)
- Mapa de zones inundables i ZFP → es poden consultar al visor cartogràfic de l’ACA. Marqueu la icona de capes apilades (1) i trieu la capa: Espais fluvials / Inundabilitat (2). A continuació, poseu les coordenades o la denominació de la zona d’acampada en el cercador (3).
RECURSOS
Equip de Monitors/es
A continuació trobareu materials i recursos per preparar unes bones activitats d'estiu.
- Guia per preparar una activitat d'estiu. Un recurs amb tot el que et cal saber sobre l'abans, el durant i el després d'una activitat d'estiu.
- Checklist: Ho tenim tot llest per a les nostres activitats? Utilitza aquesta llista i comprova que no et falta res:
Checklist general: tota la documentació que hem de portar
- Plantilles editables: dossier amb tots els apartats que cal tenir en compte durant la preparació i que ens hem d'endur a l'activitat (objectius, horari, grups, pla emergència...).
Consulta el dossier d'exemple (editable)
Dinàmiques i propostes
- Treballar el quotidià. El quotidià és un espai educatiu important que cal tenir en compte a l’hora de planificar les nostres activitats. La higiene, els horaris, les estones lliures, els espais, els inicis i els tancaments, i els àpats són bons moments que es poden convertir en una eina pedagògica. Sabeu com fer-ho?
- El Quiztidià és un recurs que us pot servir per reflexionar amb l’equip de monitors i monitores com aprofitar aquests espais.
- També teniu un número de la Revista Estris sobre el quotidià.
- Per últim, aquest vídeo: “El quotidià, un mitjà educatiu en les activitats de lleure”
La música també és una eina educativa.
Gaudiu de l’estiu amb infants i joves amb les millors llistes musicals. Al perfil d’Spotify del MCECC trobareu llistes elaborades a partir de les vostres propostes i necessitats.
També teniu un recurs per treballar la música amb perspectiva de gènere.