El 2018, un grup de monitors i monitores va començar a treballar perquè la perspectiva de gènere estigués de forma ben present en el Moviment. Dos anys més tard, a l’Assemblea General Ordinària (AGO) del 2020, es va aprovar la continuïtat d’aquesta tasca. A partir d’aquell moment, des del Projecte de Gènere es va anar treballant per facilitar –a principi de cada mes, a través del butlletí que reben els equips de monitors i monitores dels Centres i Clubs d’Esplai – un recurs per contribuir a aquesta voluntat. L’Assemblea del 2021 va ratificar la continuïtat del Projecte de Gènere per 3 anys més, i durant els dos primers mesos de l’any es va continuar treballant en el vessant musical.
Des del Projecte de Gènere es programen reunions periòdiques per abordar la lluita per la igualtat des de diferents punts de vista. El projecte està obert a tothom; així que tota persona vinculada al Moviment que hi vulgui participar, ho pot fer dirigint-se a [email protected].
PRIMERES PASSES
L’abril del 2020 es va emprendre una línia de treball per “reflexionar sobre com podem treballar amb els Centres d’Interès (CI)”, en termes de gènere. Així doncs, des del Projecte es va apropar a tothom una enquesta; mitjançant qüestions vinculades als rols de gènere en els relats dels CI es va facilitar una recomanació final en funció de les respostes obtingudes. El propòsit: seguir millorant pel que fa a la igualtat.
Posteriorment, al maig, es va iniciar un recull d’activitats, dinàmiques i reflexions per poder treballar la perspectiva de gènere al lleure. L’objectiu d’aquesta iniciativa va ser compartir aquests materials amb els Centres i Clubs d’Esplai del Moviment.
AUTODIAGNOSI
El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) va publicar la guiaRegenerem-nos!, un recurs d’autodiagnosi de gènereper a entitats. El document plantejava un qüestionari que ajudava a detectar si el Centre i/o Club d’Esplai treballa des d’una perspectiva de gènere, per conèixer l’estat de la qüestió i seguir-hi millorant.
EL BINGO DE GÈNERE
També el setembre del 2020, es va posar en marxa un bingo: repostejant a Instagram la imatge que es va facilitar, es marcava el que es complia a cada Esplai, alhora que es nominaven tres centres i/o clubs més per tal que també publiquessin la proposta –tot plegat, etiquetant @esplaismcecc.
El primer any de pandèmia de covid-19 va tancar, pel que fa al Projecte de Gènere, amb un debat entorn la música emprada al lleure, per aprendre a detectar missatges sexistes en determinades cançons.
En aquest recurs apareixen cinc cançons de distints gèneres musicals i èpoques acompanyades dels missatges que poden transmetre, així com un conte. en el qual queden manifestats cadascun dels missatges anteriorment esmentats. La proposta passa per plantejar-se, un cop llegit el relat, què opinem de les cançons. Per últim, s’ofereix un recurs teòric sobre violència masclista.
MÉS MATERIALS
Altrament, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) va presentar la guia educativa Unfollow a les violències masclistes, que té per objectiu prevenir i abordar les violències masclistes i les relacions abusives que es donen entre adolescents i joves a través de l’entorn digital. Aquesta eina didàctica conté, també, fitxes d’activitats per treballar la temàtica, així com una breu bibliografia per a educadors/es.
L’equip educatiu del Projecte de Gènere va continuar treballant per publicar, el juliol del 2021, Rols de gènere a l’Esplai. L’equip de monitors i monitores. Es tracta d’un recull d’activitats que, més enllà de prendre consciència sobre les actituds masclistes dins l’equip educatiu, genera debat sobre els rols de gènere del grup. Les dinàmiques permeten treballar valors com l’empatia, la solidaritat i la llibertat entre infants, adolescents i joves.
A l’AGO del 2022, a Mollerussa (Pla d’Urgell), es van presentar les tasques realitzades fins al moment, donant a conèixer els recursos que el Projecte de Gènere, al llarg dels anys, ha anat proporcionant, com ara un recull de contes amb perspectiva feminista.
A l'AGO 2023 celebrada al Prat de Llobregat, es van presentar les jornades formatives a realitzar d’ocupació d’espais en el temps lliure i hipersexualització infantil. Igualment, es va recordar que es treballa en temàtiques com el llenguatge inclusiu, les relacions sexoafectives, l’acompanyament en termes de sexualitat, la salut mental, el feminisme i l’Església, el concepte de família, la creació de protocols, el treball en xarxes, el cos i l’autoestima. Finalment, el Projecte de Gènere va recordar les dates clau del 8M -Dia Internacional de la Dona (Treballadora)- i el 25N –Dia Internacional Contra la Violència de Gènere.
A l'AGO 2024 de Girona s'ha renovat el projecte.
ALTRES VESSANTS
En el marc de la feina que s’ha estat duent a terme fins ara, el Moviment va publicar els mesos de maig i juny de 2018 una edició de la revista Estris –concretament el número 221– titulat Trenquem amb els estereotips de gènere. El propòsit d’aquesta publicació va ser treballar en pro de la igualtat real als Centres i Clubs d’Esplai, així com a Caus i a Agrupaments.
El 37è Premi 8 de març - Maria Aurèlia Campany té per lema El desig irrefrenable de llibertat. Enguany, l’objectiu de la convocatòria de l’Ajuntament de Barcelona és donar suport a projectes que permetin avançar en el desenvolupament de la llibertat sexual de les dones, tenint en compte la diversitat, i garantint-ne els drets sexuals i reproductius. Actualment, el termini per presentar projectes està tancat.
EL COLOR LILA COM A REFERENT
Des del 2019, a les trobades organitzades pel MCECC (TrocaJove i Trobada de Monitors i Monitores) s’instal·la un punt lila on s’ofereixen dinàmiques de sensibilització pel que fa a la perspectiva de gènere, en pro de la prevenció de violències a les trobades.
El Projecte està obert a la participació de tota persona vinculada al MCECC que així ho desitgi! Per fer-ho, tan sols cal escriure un missatge a l'adreça de correu electrònic [email protected].