2021-04-16: Un dia a classe...
Pregàries
Desconeguda.
Una professora va fer una vegada aquesta pregunta als seus estudiants:
- Tot el que existeix és creat per Déu?
Un estudiant va respondre:
- Sí, creat per Déu.
- Déu ho ha creat tot?, va insistir la professora.
- Sí, és clar, va respondre l'alumne.
- Si Déu ho ha creat tot, llavors Déu ha creat el mal, ja que existeix. I segons el principi que els nostres actes es determinen a nosaltres mateixos, llavors Déu és el mal.
Es va callar en sentir aquesta resposta. La professora va presumir als estudiants que havia demostrat una vegada més que la fe en Déu és un mite. Llavors es va alçar una mà:
- Puc fer-li una pregunta, professora?
- Per descomptat, va respondre.
- Professora, existeix el fred?
- Quina pregunta, és clar! No has passat fred alguna vegada?
Els companys van riure de la pregunta. Però la jove va respondre:
- En realitat, el fred no existeix. D’acord amb les lleis de la física, el que considerem fred és en realitat la falta de calor. Es pot estudiar una persona o un objecte, si té o transfereix energia. El zero absolut és l’absència completa de calor. El fred no existeix. Hem creat aquesta paraula per descriure com ens sentim a falta de calor.
I va continuar:
- Professora, existeix la foscor?
La professora va respondre:
- Per descomptat, sí!
L'estudiant va dir:
- Us equivoqueu de nou. La foscor tampoc no existeix. La foscor és en realitat l'absència de llum. Podem estudiar la llum, però no la foscor. Podem utilitzar el prisma de Newton per descompondre la llum blanca en molts colors i estudiar les diferents longituds d’ona de cada color. No es pot mesurar la foscor. Un simple raig de llum pot irrompre al món de la foscor i il·luminar-lo. La foscor és un concepte que una persona utilitza per descriure què passa en absència de llum.
Al final, la jove va preguntar a la professora:
- I existeix el mal?
Aquesta vegada, va respondre amb incertesa:
- Per descomptat, com he dit. El veiem cada dia. Crueltat entre persones, molts crims i violència arreu del món. Aquests exemples no són més que una manifestació del mal.
A això, va respondre l'alumna:
- El mal no existeix, o almenys no existeix per ell mateix. El mal és simplement l’absència de Déu. Sembla foscor i fred: una paraula creada per descriure l’absència de Déu. Déu no va crear el mal. El mal és el resultat de l'absència d'amor diví al cor d'una persona. És com el fred que arriba quan no hi ha calor, o com la foscor que arriba quan no hi ha llum.
Reflexió: El dissabte després de Pasqua celebrem la Mare de Déu de l’Alegria. Seguint aquest argument de dualitats de la història (foscor/llum, fred/calor, mal/bé), podríem arribar a dir: “la tristesa no existeix, és simplement la falta d’alegria”. Malauradament sembla que no és així... Hi ha tristesa i hi ha alegria. El que sí que podem dir és que de la mateixa manera que una petita llum és suficient per arraconar la foscor, les petites alegries també poden il·luminar la nostra vida i la dels altres. Ens podem preguntar: On trobo jo la meva alegria? I la resposta, més enllà de les nostres aficions i gustos, segurament inclourà noms i rostres concrets. Que avui el nostre moment de pregària sigui per aquestes persones. Mare de Déu de l’Alegria, pregueu per nosaltres!
*L'Àmbit d'Animació de la Fe del MCECC ha desenvolupat el recurs 'Fem Camí' per treballar l'Animació i la vivència de la Fe en els centres d'esplai. Els centres podeu trobar recursos per diferents moments del curs com el viatge, benediccions de taula, reunions, bon dia i bona nit, l'acció de gràcies, temps litúrgics, la natura o l'eucaristia. Consulteu-lo aquí!