19.11.21
Dissabte 20 de novembre se celebra el Dia Universal pels Drets dels Infants (DUDI). Com a Moviment defensem la necessitat de poder garantir el drets de tots ells i elles arreu del país i la resta del món.
L'incompliment d'alguns d'aquests drets és un fet. Un fet que els monitors i monitores intentem donar la volta amb les nostres activitats a l'esplai. Aprofitant el DUDI, al MCECC difonem aquest comunicat en defensa dels drets de la infància.
19.11.21
Dissabte 20 de novembre se celebra el Dia Universal pels Drets dels Infants (DUDI). Com a Moviment defensem la necessitat de poder garantir el drets de tots ells i elles arreu del país i la resta del món.
L'incompliment d'alguns d'aquests drets és un fet. Un fet que els monitors i monitores intentem donar la volta amb les nostres activitats a l'esplai. Aprofitant el DUDI, al MCECC difonem aquest comunicat en defensa dels drets de la infància.
05.11.21
Dimarts 18 de gener es durà a terme una nova trobada del curs del Punt de Connexió en, format virtual. Aquest, recordem, és un espai que segueix l'estil de les "Estones amb tu" dels cursos residencials de la Ruca i la Sala. En aquesta ocasió, reflexioanrem sobre la bioètica al segle XXI.
El Punt de Connexió és un espai d'experiència, vivència personal i comunitària: malgrat que us trobareu amb d'altres persones, deixarem en un segon pla els infants i joves, els reptes i dificultats dels centres. El protagonisme recau absolutament en cada un de vosaltres.
Qui estigui interessat en participar, pot enviar un correu a ambits@peretarres.org
19.11.21
Amb la pandèmia s'ha visibilitzat els problemes que aquesta ha causat en la salut mental dels infants i joves. Parlar d'aquest tema ha sigut, durant molts anys, un tabú en la nostra societat. Per això, cal afrontar-lo de cara i perdre la por a treballar la temàtica als nostres centres i clubs.
Per aquest motiu, posem a l'abast de tots els monitors i monitores un recull de recursos per indagar i treballar la salut mental:
En aquest portal trobem diferents recursos i manuals per traballar la temàtica, com per exemple:
19.11.21
L'Àlex Sastre és un dels màxims responsables polítics del lleure educatiu. És Director General de Joventut, cap d'un dels departaments de la Conselleria d'Acció Social de la Generalitat de Catalunya. Entre les seves tasques es troba la gestió de les polítiques d'àmbit nacional que afecten els joves, així com les que impliquen el lleure.
Poc abans de començar la cinquena onada de la COVID-19, a l’estiu, el nou Govern de la Generalitat el va posar al capdavant del departament de Joventut. L’Àlex, que prefereix reivindicar el seu passat com a professor d’institut que el de portaveu de Junts a l’Ajuntament de Granollers, tot i sentir-se'n també satisfet, ha rebut a la revista Estris al seu despatx. És un despatx gran que contrasta amb el seu tarannà: l’Àlex és un polític jove i proper, que prefereix fugir del tracte de vostè i que no renega del seu passat.
Coneixem, doncs, el costat més personal del nou responsable polític del lleure educatiu. Li agrada més anar de colònies o campaments, viatjar per casa o marxar fora, portarà els seus fills al cau o a l'esplai?
L'Estris recull en una entrevista com és, què li interessa i on explica què fa un polític de la seva magnitud.
Podeu llegir l'entrevista sencera a l'Estris 241, que aviat arribarà a les vostres cases!
05.11.21
Les desigualtats són presents, també en la nostra societat. Ja sigui pel sistema en què vivim, per la pròpia condició humana, la globalització o qualsevol de les altres causes que podríem enumerar. Com a esplai tenim el deure i l'oportunitat de transformar localment aquesta realitat injusta.
Per aquest motiu, l'Àmbit d'Educació per la Justícia Global del MCECC ha treballat en un recurs "centrat en quatre desigualtats amb què ens trobem en el nostre dia", tal com expliquen des de la comissió.
Amb aques PDF interactiu podràs entendre a fons en què consisteixen les desigualtats socioeconòmiques, les de gènere, per capacitats o les ètniques o culturals. Així mateix, trobaràs què fer al teu centre o club per tal de prevenir-les i activitats adequades a cada temàtica per treballar amb els infants i joves.
Consulta el recurs i consulta tota la informació!
01.10.21
El lleure educatiu basa la seva tasca, principalment, en la transmissió i educació de valors. Al MCECC eduquem gràcies a l'esperit de tots els nostres monitors i monitores que, des del voluntariat, creuen en una societat diferent, més justa i equitativa. Tot plegat, partint dels valors que rauen de l'Humanisme Cristià, protagonista d'una de les C del nostre nom.
Si analitzem la realitat de cada centre i club del MCECC, veurem que cadascun d'ells viu la vivència al Moviment d'una manera diferent. D'aquí que al Pla Estratègic d'enguany es marqués l'objectiu de generar un debat per refefinir la visió i el compromís sobre la identitat cristiana del Moviment, arribant a acords comuns.
Al següent document d'excel trobareu diferents elements a puntuar.
Cal puntuar de l’1 (menor importància) al 5 (major importància) la importància que li doneu a treballar cada element. Aquest número l’haureu d’introduir a la columna “Quina importància li doneu?” i, automàticament, generarà una gràfica que permetrà visualitzar els resultats i poder-ne fer una anàlisi conjunta.
A l’apartat “Per què has posat aquesta puntuació?” hi podreu incloure tot allò que justifiqui la xifra indicada i tot allò a tenir en compte de l’ítem en qüestió.
A “Tens les eines per treballar-ho?” volem que penseu si, per a cada element, teniu algun tipus de material i/o suport que us ajudi a treballar-ho i aprofundir-hi si hi ha la voluntat de fer-ho, així com si teniu la informació suficient que us permeti apropar-vos a cadascun dels elements en el vostre dia a dia en l’acció educativa als centres i clubs d’esplai. Essent el valor 1 cap eina i el 5 moltes eines.
Un cop emplenat tot l’Excel heu de penjar els vostres resultats en aquest enllaç.
Aquesta dinàmica pretén arribar a la majoria d'esplais del Moviment per conèixer com entén cadascun dels esplais la identitat cristiana. Així doncs, és una bona oportunitat per donar el vostre punt de vista respecte a un dels aspectes clau del MCECC.
Si teniu dubtes, podeu posar-vos en contacte amb les vostres promotores o promotors de la zona o territori o amb el membre del Consell Directiu de referència.
01.10.21
Un dels aspectes que diferencia el lleure educatiu és el constant contacte amb la natura. L'estima per aquesta natura. Marxar d'excursió o realitzar una ruta no només suposa un espai de desconnexió per als nostres infants, adolescents i joves, sinó que també serveix per apropar-los al món natural i, en definitiva, aprendre a valorar-lo.
Per això, publiquem un nou recurs per treballar la natura als nostres centres i clubs d'esplai. Aquest material s'ha generat a partir de l'acció EP2 del Pla d'Accions de 2021:
Fer un treball amb els Centres i Clubs d'Esplai sobre la importància de la natura i la muntanya.
Tal com es va anunciar al darrer CRT, aquesta nova dinàmica en format Geocaching aportarà noves eines per marxar a la muntanya amb els infants i joves del nostre esplai. Tot plegat neix d'un diagnòstic que es va dur a terme durant l'últim CRT del curs passat. Es buscava saber quin és el coneixement real de la natura i de la muntanya als diferents centres i clubs. A partir d'aquí, la conselleria de territorialitat del Consell Directiu del Moviment ha creat el recurs.
Al mateix Geocaching hi ha un seguit de materials perquè els equips de dirigents pugueu respondre i aprofundir en els temes proposats. També teniu dinàmiques i activitats per utilitzar quan vulgueu.
A la web d'estris.cat aviat podreu trobar, també, el recull de totes les rutes que han estat publicades en aquesta publicació. Així mateix, a la revista que rebreu a finals d'octubre hi trobareu un manual pràctic de com realitzar una ruta en condicions.
Z02 - Reunió Territorial
A determinar
Z16 - Reunió Territorial
CE Pessigolles
Z11 Reunió Territorial + Sopar de Nadal; Ca n'Anglada, Terrassa
2a Trobada CD + ET
Z13 - Monitz; Lliçà de Vall
Reunió Àmbit Animació de la Fe MCECC
FPT