Responsable en Moviment
14 octubre de 2022

06.10.22

Torna la Jornada Mirem Més Enllà. L'àmbit d'Educació per la Justícia Global prepara un any més aquesta jornada per treballar la no-violència. Podeu consultar tota la informació sobre el format, els ponents i les inscripcions a la pàgina de la Jornada Mirem Més enllà. 

La pau comença a l'Esplai

Sota aquest lema s'emmarca la jornada, organitzada amb la col·laboració de Justícia i Pau, que es celebrarà el proper 4 de novembre a les 19.30 hores al Centre d'Esplai Sagrat Cor. 

Jornada "Mirem més enllà" - La cultura de la no-violència

Jornada "Mirem més enllà" - La cultura de la no-violència

06.10.22

Torna la Jornada Mirem Més Enllà. L'àmbit d'Educació per la Justícia Global prepara un any més aquesta jornada per treballar la no-violència. Podeu consultar tota la informació sobre el format, els ponents i les inscripcions a la pàgina de la Jornada Mirem Més enllà. 

La pau comença a l'Esplai

Sota aquest lema s'emmarca la jornada, organitzada amb la col·laboració de Justícia i Pau, que es celebrarà el proper 4 de novembre a les 19.30 hores al Centre d'Esplai Sagrat Cor. 

vicky bernadet
MCECC en 3 minuts
Comença el període per sol·licitar Beques i Ajuts

Comença el període per sol·licitar Beques i Ajuts

06.10.22

S'inicia el període per sol·licitar Beques d'Activitats Esporàdiques del 1r trimestre, Ajuts Extraordinaris 1r trimestre i Beques de Curs. Enguany s'han actualitzat les bases de totes aquestes convocatòries, així doncs caldrà posar atenció i llegir tota la informació de la sol·licitud que us interessi.

Un resum de les novetats

Caldrà justificar el 100% del projecte que es presenti a la convocatòria, no només la part atorgada com fins ara. Tanmateix, existirà la possibilitat de reduir l'ajut en cas que l'import total del projecte sigui menor del pressupostat.

Les Beques d'Activitats Esporàdiques són només per activitats que es duguin a terme durant el primer trimestre del curs 2022-2023. 

Recordatoris generals per sol·licitar Ajuts extraordinaris

  • Podeu sol·licitar com ajut fins al 50% del total del pressupost de l'activitat.
  • NO són subvencionables les campanyes de captació de fons. 
  • NO és subvencionable el marxandatge habitual del Centre sense estar intrínsecament lligat al projecte. 
  • Aniversaris i d'altres activitats especials del Centre o Club d'Esplai que no siguin recurrents entren dins aquesta convocatòria. 
  • És important fer una lectura profunda de les bases de la convocatòria. 

 

Com s'elabora el Pla d'Acccions?

Com s'elabora el Pla d'Acccions?

17.10.22

El Pla d’Accions és el document de referència per a les persones i equips que formen el MCECC. A la propera assemblea (AGO) s’aprovaran totes les accions que es duran a terme el proper any. D’aquí rau la importància d’aquest procés.

Com s’elabora el Pla d’Accions?

Aquest procés consta de cinc etapes ben diferenciades i finalitzarà amb la presentació del document a l'Assemblea General Ordinària (AGO) del 2021.

  • 1a etapa - Fase propositiva (fins al 13 d'octubre)

Hi poden participar els Centres d’Esplai, les zones i territoris, el Consell Directiu, l'Equip Tècnic, els Consiliaris/es, els membres dels àmbits i dels projectes i els Responsables Territorials. Tots i totes podeu fer arribar les propostes d'accions a través d'aquest formulari fins el proper 13 d'octubre.

  • 2a etapa - Fase de priorització (del 17 al 31 d'octubre)

Les propostes rebudes s’enviaran als Centres d'Esplai i aquests podran valorar, a través d'un altre formulari, quines consideren més rellevants per tal d'incloure-les al Pla d’Accions 2023. Després del buidatge de les prioritats, el Consell Directiu  elaborarà la proposta de Pla d'accions 2023, valorant les accions prioritzades i tenint en compte la visió global del Moviment.

  • 3a etapa - Fase de difusió (desembre)

El Consell directiu exposarà la proposta de Pla d’accions al Consell de Responsables Territorials el 27de novembre. I a partir de llavors, es farà arribar als Centres d’esplai.

  • 4a etapa - Fase de retorn (fins el 17 de gener)

Aquesta etapa consta de dues fases: 

- Fins el 17 de gener, els esplais podreu fer arribar esmenes o dubtes a través del formulari crear per l’AGO 2022.

- Posteriorment, el Consell Directiu elaborarà un document que reculli tots els dubtes i esmenes que ens hàgiu fet arribar i en donarà resposta.

  • 5a etapa - Fase d’aprovació (28 de gener 2023)

A  l’Assemblea  General  Ordinària,  el  Consell  Directiu  exposarà  la  proposta  de  Pla d’accions i també les esmenes que hagin arribat que, en el cas que sigui necessari, es sotmetran a votació. Tot seguit, es votarà l'aprovació del document.

Les vostres propostes fan el Moviment!

Tots i totes #somMoviment som @esplaisMCECC 

Nou recurs: els exmonitors/es a l'Esplai

Nou recurs: els exmonitors/es a l'Esplai

30.09.22

A continuació trobareu un recurs elaborat per membres de l'Equip Tècnic i el Consell Directiu del Moviment. Basats en l'EP1 del Pla d'Accions aprovat a la darrera Assemblea, han elaborat un recurs per treballar la presència dels exmonitors/es a als Centres i Clubs d'Esplai del MCECC. 

El recurs inclou el resultats de la diagnosis que es va fer mitjançant enquestes, testimonis de Centres d'Esplai que inclouen la participació dels exmonitors/es al dia a dia del centre, recomanacions i dinàmiques per analitzar el punt en el que es troba el teu Centre o Club d'Esplai en la materia d'exmonitors i també altres recursos vinculats al tema. 

Pots consultar el recurs a través d'aquest enllaç.

#SomMoviment som @esplaisMCECC

Torna l'Esplai i si ets del MCECC ho tens fàcil!

Torna l'Esplai i si ets del MCECC ho tens fàcil!

02.09.22

Com cada any a l'inici de curs trobaràs una pàgina amb materials i recursos per fer fàcil l'arrencada del curs 2022-23.

Vols treballar el compromís, el premonitoratge o la presència dels exmonitors/es a l'Esplai? Aquí trobaràs tots els recursos necessaris per arrencar el curs amb força!

Què hi trobaràs?

  • Un recull de recursos de temes interessants per treballar amb l'equip ara que tot just comenceu a plantejar el curs:
    • El compromís de l'equip de monitors i una proposta d'activitat per fer amb l'equip
    • La presència dels ex-monitors/es a l'Esplai, i quin paper poden jugar?
    • La pedagogia durant el curs d'Esplai
    • Com plantejar un projecte de premonitoratge al nostres Centre o club d'Esplai i exeperiències d'altres Esplais. 
    • Fem prou partíceps els infants i joves de l'Esplai? 
  • També trobareu un recull de recursos per els i les responsables dels Centres i Clubs d'Esplai
    • Gestions a fer a l'inici de curs
    • Com preparar reunions
    • Informació sobre formacions
    • Calendari curs MCECC 2022-23
    • Un espai dedicat exclusivament a la prevenció de l'abús sexual infantil (ASI) amb recursos i les persones referents a qui poder-vos dirigir si necessiteu assessorament a l'Esplai. 

Quines gestions he de fer a l'inici de curs? 🧐

01 - Revisar les dades dels monitors/es: és important mantenir la base de dades actualitzada per poder fer llistats útils, facilitar la comunicació i rebre correctament tots els recursos que s'envien.

02 - Tancar el curs 2021/22: cal revisar i actualitzar les dades de les activitats del curs anterior, que són les que s'utilitzen per calcular l'assignació del Conveni Marc.

03 - Generar les activitats: és important generar activitats del nou curs per poder assignar els monitors/es i els participants a cada activitat.

04 - Alta de persones: cal donar d'alta els nous infants i mantenir actualitzades les dades de tots els participants. D'aquesta manera la gestió del centre serà més àgil.

⚠️ En cas d'utilitzar els formularis d'inscripció del Gesplai no caldrà introduir totes les dades de manera manual.

Si busques rutes, jocs, dinàmiques, tallers o qualsevol fitxa d'activitat, pots trobar-les a www.estris.cat 

WorldCamp: l'Esplai d'arreu

WorldCamp: l'Esplai d'arreu

11.10.22

Aquest estiu quatre monitors i monitores van representar els Centres i Clubs d'Esplai del MCECC a la novena edició del World Camp de la FIMCAP amb cooperació amb Chiro Botswana. L'Enric, el Pablo, la Núria i l'Arnau, juntament amb la resta de participants del campament son monitors/es entre 20 i 30 anys que han pogut conèixer diferents cultures, conviure en solidaritat i treballar el valor del joc.

Com és l'experiència World Camp?

La primera setmana els participants van compartir les seves pròpies cultures i van aprendre els uns dels altres a través de cançons, reptes, jocs de cuina, balls, pregàries i dinàmiques molt diverses. 

La segona setmana van treballar en projectes locals mentre vivien amb famílies d'acollida. Els participants van tenir l'oportunitat d'experimentar realment la realitat de la vida quotidiana a Botswana i, especialment, la dels joves del país. 

La tercera i última setmana del World Camp es van reunir de nou amb els monitors i monitores d'arreu que havien conegut la primera setmana. Aquesta vegada van compartir les experiències viscudes durant la segona setmana de World Camp. Després de parlar sobre els diferents projectes locals de què havien participat, van crear un projecte final perquè l'experiència i la comunitat que han creat a les diferents poblacions tingui continuïtat al llarg dels anys.

Qui l'organitza i com podem viure l'experiència?

La FIMCAP és la Federació Intenacional de Moviments Juvenils Parroquials Catòlics que actua com organització paraigües dels diferents esplais arreu del món. A part de les seves activitats per monitors com el Worldcamp (cada 3 anys), Eurocourse (cada any), Eurotraining i per a joves com l'Eurocamp (cada any) . També fa de contacte per altres activitats internacionals d'altres organitzacions com el Ranftreffen (cada any), Krinkel (cada 4) o el City Challenge (cada any) entre d'altres. 

Monogràfics de l'Abús Sexual Infantil entre menors d'edat

Monogràfics de l'Abús Sexual Infantil entre menors d'edat

11.10.22

En el marc de les accions que la Direcció General de Joventut (DGJ) fa en matèria de prevenció de l'Abús Sexual Infantil (ASI) en l'àmbit de l'educació en el lleure, aquest darrer any s'han publicat uns materials específics i especialitzats en alguns aspectes concrets d'aquesta prevenció elaborats per la Fundació Vicki Bernadet (FVB).

Vinculades a aquests materials, i també mitjançant la FVB, la DGJ oferirà unes càpsules formatives d'aprofundiment, que tenen 4 hores de durada i s'impartiran presencialment, adreçades a persones que hagin assistit a algun dels cursos de formació bàsica de Prevenció ASI que la DGJ han anat oferint aquests anys. 

Els temes, llocs de realització, dates i hores d'aquestes càpsules són:

TEMA

DATA

LLOC DE REALITZACIÓ

HORARI

PROCÉS INSCRIPCIÓ

Abús sexual entre menors

Guia | Pòster

21/10/2022

Barcelona

16 a 20h

tancat

4/11/2022

Lleida

16 a 20h

tancat

Comunicació amb famílies

Guia | Pòster

11/11/2022

Barcelona

16 a 20h

obert

18/11/2022

Tarragona

16 a 20h

properament

Gestió emocional de les situacions d'ASI

Guia | Pòster

16/12/2022

Girona

16 a 20h

properament

27/12/2022

Barcelona

16 a 20h

properament

Requisits

Haver cursat de forma prèvia la formació de 8 o 10 hores titulada “Abordatge de l’abús sexual infantil des del lleure educatiu” ofertada per la Direcció General de Joventut i impartida per la Fundació Vicki Bernadet.

Metodologia

La formació tindrà un caire vivencial i partirà de casos reals que ens permetran reflexionar i abordar els continguts. Serà necessària una participació activa dels participants.

Durada i format:

4 hores en format presencial. La formació la impartirà un Professional de la Fundació Vicki Bernadet.

estris
ESTRIS

Agenda

dimecres, 22 de gener 20:30h

Z05 - Reunió Territorial

MIJ Santa Engràcia

dissabte, 25 de gener

Assemblea General Ordinària(AGO)

dissabte, 01 de febrer

Z16 - Trobada d'Infants i Joves

CE La Geltrú

dilluns, 03 de febrer 20:00h

Z01 i 06 - Reunió Territorial

Associació Educativa Itaca

dilluns, 03 de febrer 20:30h

Z12 - Reunió Territorial; Roser de Maig, Cerdanyola del Vallès

dimarts, 04 de febrer 20:00h

Z03 - Reunió Territorial

A determinar

twitter facebook instagram spotify telegram youtube

El MCECC el formen:

Fundació Pere Tarrés Fundació Verge Blanca Fundació Santa Maria de Siurana Fundació Cruera FEMN Fundació Esplai Girona
Consulta qui contribueix a l'acció del Moviment