31.10.24
Sigues el nou/va promotor/a del Moviment! Oberta una plaça de promoció dels Territoris Lleida, Urgell i Solsona. Per tal de cobrir-la, s’inicia la convocatòria per trobar el nou relleu.
Vols ser una de les persones que acompanyi als Esplais d'aquest territori?
Consulta l'enllaç de l’oferta, presenta la teva candidatura i forma part de l’Equip Tècnic del Moviment!
Un/a promotor/a és l’encarregat/da de promoure, seguir i donar suport a l’acció dels Centres i Clubs d’Esplai.
Les tasques més destacades en el dia a dia d’un/a promotor/a són:
Accedeix a l'oferta per consultar tots els detalls. Inscriu-te si creus que encaixes amb el perfil!
Junts i juntes construïm el Moviment!
#SomMoviment, som @EsplaisMCECC!
31.10.24
Sigues el nou/va promotor/a del Moviment! Oberta una plaça de promoció dels Territoris Lleida, Urgell i Solsona. Per tal de cobrir-la, s’inicia la convocatòria per trobar el nou relleu.
Vols ser una de les persones que acompanyi als Esplais d'aquest territori?
Consulta l'enllaç de l’oferta, presenta la teva candidatura i forma part de l’Equip Tècnic del Moviment!
Un/a promotor/a és l’encarregat/da de promoure, seguir i donar suport a l’acció dels Centres i Clubs d’Esplai.
Les tasques més destacades en el dia a dia d’un/a promotor/a són:
Accedeix a l'oferta per consultar tots els detalls. Inscriu-te si creus que encaixes amb el perfil!
Junts i juntes construïm el Moviment!
#SomMoviment, som @EsplaisMCECC!
12.11.24
Com el lleure pot educar des de l’antiracisme i la diversitat racial, cultural i d’origen ha estat el tema plantejat a la 7a Jornada Mirem Més Enllà, que enguany ha agrupat una quarantena de persones vinculades al MCECC a l’escola Jesuïtes El Clot. Sota el lema "Lleure antiracista: un repte compartit", la trobada ha comptat amb la ponència d’Adriana Torroella, educadora social i membre de Fahafahana, un projecte educatiu que promou l’antiracisme i la interculturalitat crítica.
En primer lloc, Torroella va introduir el concepte de "racisme" i "diversitat racial, cultural i d'orígens", per tal d'obrir la mirada als assistents i establir les bases conceptuals del leitmotiv de la sessió. La ponent també va parlar sobre el procés de racialització, tot fent èmfasi en el fet que el racisme "no és un fet aïllat, sinó un sistema". Segons Torroella l'educació antiracista ha de perseguir els següents objectius: comprendre la dimensió històrica i estructural del racisme, revisar l'educació occidental, analitzar el procés de racialització (subjectiu i dinàmic), fomentar el diàleg interracial, fer el Projecte Educatiu del Centre i els centres d'interès inclusius, minimitzar el biaix en els materials i les activitats, desenvolupar nous enfocaments i identificar recursos antiracistes.
Posteriorment, els assistents van participar en la dinàmica de la "cursa de privilegis", on es van haver de posicionar segons estiguessin d'acord o no amb les situacions que exemplificava la ponent, mentre s'anaven movent per l'espai. L'última part de la xerrada es va centrar a donar consells sobre com educar en l'antiracisme des del lleure. En definitiva, es van aterrar els conceptes al dia a dia dels centres i clubs d'esplai per tal que els monitors i monitores tinguin mecanismes per prevenir la discriminació racial.
L'activista va clausurar la sessió amb una segona dinàmica teatral basada a replicar situacions segons uns rols concrets que va repartir la ponent.
La Jornada Mirem Més Enllà va finalitzar amb un pica-pica i una estona de música a càrrec de Juliana Ordóñez, monitora de l’Esplai Grup Itaca-Els Vents.
Podeu consultar l'àlbum fotogràfic de la jornada aquí.
12.11.24
El Pla d’Accions és el document de referència per a les persones i equips que formen el MCECC. A la pròxima Assemblea General Ordinària del 25 de gener (AGO) s’aprovaran totes les accions que es duran a terme el proper any. D’aquí rau la importància d’aquest procés.
A l'última reunió del Consell de Responsables Territorials del 23 de novembre, el Consell Directiu ha exposat la proposta de Pla d’Accions 2025, donant pas a l’inici de la fase de difusió, que començarà al desembre. Així doncs, la proposta arribarà als Centres i Clubs d’Esplai a través de les reunions teritorials i de zona, iniciant així la 4a fase, en què es poden fer arribar esmenes o dubtes. Posteriorment, amb les esmenes que s'hagin aportat, la proposta del Pla d'Accions se sotmetrà a votació a l'AGO del 25 de gener.
👉 Podeu consultar aquí totes les fases d'elaboració del pla d'accions i els seus terminis.
12.11.24
En el marc de l'Assemblea General Ordinària del MCECC (AGO), s'hauran de renovar alguns membres de l'actual Consell Directiu, raó per la qual s'obre el període de presentació de candidatures.
Com cada any, l'AGO és un bon moment per a la construcció col·lectiva del Moviment i del projecte compartit. Enguany, les 5 persones que finalitzen el seu mandat a Consell Directiu són:
Així doncs, són 12 les places que queden vacants al Consell Directiu, de les quals dues podrien ser ocupades pels membres que han expressat la voluntat de ser reelegits.
Per tot això, amb la convocatòria de l'AGO de 2025, s'obre un període de presentació de candidatures per a aquelles persones que vulguin formar part d’aquest òrgan del MCECC. Cal cobrir un total de 12 places disponibles per al Consell Directiu. La votació es durà a terme en el marc de l'Assemblea General Ordinària.
A més, es recomana haver format part de (en alguna o algunes):
* Cal detallar-ho en el currículum.
Les persones interessades cal que facin arribar la candidatura, els avals i el seu currículum a l'Equip de Presidència del MCECC (presidencia.mcecc@peretarres.org) fins al 8 de gener de 2025.
Deu dies abans de l'AGO, els centres i clubs coneixereu la relació de candidats i candidates i el seu currículum.
11.12.24
La Generalitat de Catalunya ha anunciat la pròxima publicació de la convocatòria de subvencions destinada a finançar projectes d’inversió en locals que acullen activitats d’educació en el lleure. Aquesta ajuda vol donar suport a les entitats que treballen amb infants i joves, millorant les condicions dels espais on es desenvolupen les activitats. Adjuntem la infografia, la web de la Generalitat i les bases!
Es tracta d’una oportunitat per les entitats d’esplai i escoltisme per adequar els seus locals, ja sigui per millorar la seguretat, fer-los més accessibles o garantir-ne la salubritat.
- Sol·licitud fins el dia 30/12 a les 15:00 h
- Resolució definitiva 4/05/25
- Execució 30/06
- Justificació 1/10/25
Les inversions subvencionables són aquelles que contribueixin a millorar els locals en els següents aspectes:
El finançament pot cobrir fins al 85% del cost total del projecte, amb un mínim subvencionable de 2.500 euros i un màxim de 4.000 euros. Això significa que les entitats han d’assumir almenys un 15% del cost total del projecte.
Només es subvencionaran les despeses estrictament relacionades amb el projecte, com ara:
Per presentar la sol·licitud, caldrà preparar els següents documents:
Els projectes han d’obtenir una puntuació mínima de 50 punts sobre 100 per ser elegibles, amb almenys 10 punts en viabilitat tècnica. Tot i així, l’atorgament final dependrà de la disponibilitat pressupostària.
El MCECC posa a disposició models de documents útils i suport per a les entitats que ho necessitin. Podeu contactar amb el vostre promotor/a o escriure a secretaria.mcecc@peretarres.org per rebre ajuda durant el procés de sol·licitud.
Aquesta subvenció és una oportunitat única per millorar les condicions dels locals i garantir un espai de qualitat per al lleure infantil i juvenil.
No deixeu escapar l’oportunitat!
23.10.24
Arriba l'Estris 255, titulat Excursionisme i Lleure. Una experiència educativa a la muntanya. En aquest nou número posem de manifest els beneficis de l’excursionisme, una activitat indispensable de l’educació en el lleure, i les possibilitats que ens ofereix la muntanya al llarg de l’any.
Els articles que hi ha a continuació expliquen curiositats astronòmiques i sobre l’observació de les estrelles, els fenòmens meteorològics i perquè és important conèixer-los bé quan planifiquem una ruta, propostes pedagògiques per no malbaratar aliments a les sortides i l'exercici de caminar com a element indispensable de creixement personal i espiritual.
Igualment, al Recomanem posem a l'abast recursos que poden ser-vos útils a l’hora de planificar les rutes de l'any i desplaçar-vos amb el vostre agrupament pel territori.
Per la seva banda, el Manual ens descobreix la història sorprenent que hi ha darrere de quatre llegendes catalanes i el pes que han tingut en la construcció de l'imaginari popular i cultural català.
També presentem cinc fitxes d’activitats per treballar amb infants i joves, així com la pel·lícula Un personatge genial, de Bill Forsyth, que narra la història d’un home de ciutat a qui el contacte amb l’indret idíl·lic d’un poble i la relació amb un dels seus habitants farà replantejar els seus objectius empresarials i la manera com vol viure.
A la secció En Ruta recorrem les muntanyes del Parc Natural de Collserola. Finalment, al Racons descobrim la passió per la muntanya de Pau Pujol, exmonitor del Centre d’Esplai Parroquial de Premià de Mar (Zona 15) i membre del Consell Directiu del MCECC.
A l’entrevista central d’aquesta edició conversem amb Núria Picas i Albets, corredora professional catalana i gran amant de la muntanya. Ens desplacem a Bagà per repassar la trajectòria de la triple campiona del món, que ens parla del seu moment professional, els orígens de la seva afició, la gestió de les dificultats a l’esport d’alt nivell i la seva visió de l’èxit, entre altres qüestions.
Per aquesta edició l'Estris estrena un nou disseny més visual i minimalista, seguint la tendència d'altres capçaleres de referència. Així doncs, sense perdre l'essència d'una revista amb més de 50 anys al servei del sector del lleure educatiu i prioritzant sempre la qualitat dels continguts, la publicació aposta per un disseny amb caràcters més grans i on les imatges, els destacats, les infografies i altres elements visuals guanyen pes, amb l'objectiu de facilitar la lectura i la comprensió.
També s'han reorganitzat alguns continguts. La revista, doncs, compta amb tres seccions principals encapçalades per una portada: Centre d'Interès, amb quatre articles relacionats amb la temàtica del número, l'Entrevista a una persona destacada i relacionada amb el món del lleure o el tema de l'edició i la Caixa d'Estris, una secció amb fitxes d'activitats i tota mena de recursos per treballar als Centres i Clubs d'Esplai. Igualment, amb el nou Estris les pàgines del Passa-ho passen a situar-se al principi de la revista, després de l'Editorial i l'Experiències (abans Punt de Vista), per tal de concentrar els articles d'opinió sobre alguna experiència relacionada amb el lleure.
També a les primeres pàgines de la revista es crea la secció Actualitat (abans En Moviment i d'Arreu), amb notíces actuals tant del MCECC com del sector del lleure i educatiu.
Podeu consular aquesta edició en digital al portal de l'IQUIOSC i arribarà en paper a les vostres llars o Centres i Clubs d'Esplai a finals d'octubre. També la podeu trobar a biblioteques i a la secció de papereria i llibreria dels hipermercats Bonpreu Esclat.
No us la perdeu!!
Z02 - Reunió Territorial
A determinar
Z16 - Reunió Territorial
CE Pessigolles
Z11 Reunió Territorial + Sopar de Nadal; Ca n'Anglada, Terrassa
2a Trobada CD + ET
Z13 - Monitz; Lliçà de Vall
Reunió Àmbit Animació de la Fe MCECC
FPT