Com el lleure pot educar des de l’antiracisme i la diversitat racial, cultural i d’origen ha estat el tema plantejat a la 7a Jornada Mirem Més Enllà, que enguany ha agrupat una quarantena de persones vinculades al MCECC a l’escola Jesuïtes El Clot. Sota el lema "Lleure antiracista: un repte compartit", la trobada ha comptat amb la ponència d’Adriana Torroella, educadora social i membre de Fahafahana, un projecte educatiu que promou l’antiracisme i la interculturalitat crítica.
En primer lloc, Torroella va introduir el concepte de "racisme" i "diversitat racial, cultural i d'orígens", per tal d'obrir la mirada als assistents i establir les bases conceptuals del leitmotiv de la sessió. La ponent també va parlar sobre el procés de racialització, tot fent èmfasi en el fet que el racisme "no és un fet aïllat, sinó un sistema". Segons Torroella l'educació antiracista ha de perseguir els següents objectius: comprendre la dimensió històrica i estructural del racisme, revisar l'educació occidental, analitzar el procés de racialització (subjectiu i dinàmic), fomentar el diàleg interracial, fer el Projecte Educatiu del Centre i els centres d'interès inclusius, minimitzar el biaix en els materials i les activitats, desenvolupar nous enfocaments i identificar recursos antiracistes.
Posteriorment, els assistents van participar en la dinàmica de la "cursa de privilegis", on es van haver de posicionar segons estiguessin d'acord o no amb les situacions que exemplificava la ponent, mentre s'anaven movent per l'espai. L'última part de la xerrada es va centrar a donar consells sobre com educar en l'antiracisme des del lleure. En definitiva, es van aterrar els conceptes al dia a dia dels centres i clubs d'esplai per tal que els monitors i monitores tinguin mecanismes per prevenir la discriminació racial.
L'activista va clausurar la sessió amb una segona dinàmica teatral basada a replicar situacions segons uns rols concrets que va repartir la ponent.
La Jornada Mirem Més Enllà va finalitzar amb un pica-pica i una estona de música a càrrec de Juliana Ordóñez, monitora de l’Esplai Grup Itaca-Els Vents.
Podeu consultar l'àlbum fotogràfic de la jornada aquí.