Les entitats d’associacionisme educatiu de Catalunya han denunciat la interrupció d’una part dels campaments d’estiu a la natura, a només dos mesos del seu inici. En total, 79 dels 156 terrenys d’acampada han quedat inhabilitats per manca de l’autorització hidràulica que cal obtenir, si es vol acampar en zones a menys de 100 metres de la llera dels rius. Aquesta qüestió afecta més de 200 reserves ja fetes per als mesos de juny, juliol i agost.
En una compareixença de premsa unitària, Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Esplais Catalans i el Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans han explicat que estan treballant intensament per reubicar les reserves afectades i buscar nous espais per a 8.000 infants i joves. No obstant això, la xifra d’afectats ascendeix a 12.000, incloent-hi aquells que es veuran obligats a compartir el terreny de la seva reserva.
Amb l’objectiu de complir amb la normativa, i després d’una reunió mantinguda amb l’administració fa un any, les entitats afectades van mostrar proactivitat per poder gestionar els tràmits demanats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per tal d’aconseguir aquests permisos d’acampada. Així, en un procés que es va iniciar l’estiu passat, les principals xarxes de terrenys van aplicar les primeres mesures per a garantir la seguretat dels campaments, amb el compromís d’iniciar un treball conjunt entre les entitats amb xarxes de terrenys i l’ACA, amb l’acompanyament de la Direcció General de Joventut (DGJ). Tot i això, les entitats denuncien que en tot el procés s’han trobat amb “informacions poc clares” i “dificultats d’interlocució” amb l’ACA. En aquesta línia, expliquen que des de l’administració se’ls havia assegurat simplificació en les tramitacions, acompanyament i dotació en recursos econòmics. Però aquests compromisos encara no s’han complert.
Els campaments d’estiu són una de les activitats clau de l’associacionisme educatiu, on 500 agrupaments i esplais treballen durant tot l’any per preparar projectes pedagògics.
A banda, s’ha convocat una mobilització per al pròxim 1 de juny per reivindicar els campaments. La crida va dirigida als 500 agrupaments i esplais de Catalunya, així com a infants, joves, famílies i persones externes que vulguin donar suport a la causa. Demanen més respecte, escolta i reconeixement de la seva tasca educativa, exigint a l’administració que faciliti la preparació i organització de les activitats en la natura.