CURS 2024-2025    

Modalitat
Online

Idioma
Castellà

Preinscripció
Oberta

Matrícula
Oberta

Crèdits
15 ECTS

Durada
Octubre 2024 - febrero 2025

Preu
900 € (60 €/ECTS) El preu no inclou taxes ni preinscripció

Oberta convocatòria de beques i ajuts 2024-2025

El lleure educatiu és crucial pel desenvolupament integral dels individus, especialment dels nens i joves, en els següents eixos:

  • Desenvolupament personal: El lleure educatiu ofereix oportunitats per a l'autoexploració, la identitat i el desenvolupament personal. A través d'activitats com ara esports, arts, música, i altres, els individus poden descobrir passions, talents i habilitats que poden influir en les seves vides.
  • Aprenentatge social i emocional: El lleure educatiu promou les habilitats socials com ara la cooperació, la comunicació i la resolució de conflictes. Aquestes habilitats són fonamentals per a una convivència saludable i per a l'èxit en la vida quotidiana.
  • Salut i benestar: Les activitats de lleure educatiu poden ajudar a millorar la salut física i mental, ja sigui mitjançant l'exercici físic, la interacció social positiva o la reducció de l'estrès. Un estil de vida equilibrat que inclogui activitats de lleure és clau per al benestar general.
  • Coneixement del món i diversitat cultural: A través del lleure educatiu, les persones poden exposar-se a noves experiències, perspectives i cultures. Això promou la comprensió intercultural i la tolerància, cosa que és vital en una societat cada vegada més diversa i globalitzada.
  • Desenvolupament de competències: Les activitats de lleure poden proporcionar oportunitats per al desenvolupament de competències pràctiques i acadèmiques. Per exemple, les activitats esportives poden promoure la disciplina, la perseverança i l'estratègia, mentre que les activitats artístiques poden fomentar la creativitat i la capacitat d'expressió.
  • Prevenció de comportaments de risc: Proporcionar alternatives positives d'oci pot ajudar a mantenir als joves allunyats de comportaments de risc com ara el consum de drogues, l'abús d'alcohol o la delinqüència juvenil. Els programes de lleure educatiu ofereixen un entorn segur i suportiu on els joves poden passar el seu temps lliure de manera constructiva.

Aquesta titulació s’adreça a persones interessades a aprofundir en l’àmbit del lleure educatiu i l’acció sociocultural des de perspectives diverses (interculturalitat i immigració, inclusió social, arts i cultura, esports, animació turística, educació ambiental) i per a totes les edats.

El programa et capacitarà per a dissenyar i implementar projectes de lleure educatiu i acció sociocultural  per part de diferents agents que treballen en aquest àmbit. Si ja estàs en actiu en el camp del lleure educatiu i l’acció sociocultural, aquesta formació millorarà les teves competències.

OBJECTIUS

  • Analitzar els contextos socioculturals i sociopolítics i el paper del lleure educatiu i l’acció sociocultural per al desenvolupament econòmic i comunitari de les societats actuals.
  • Comprendre el fenomen del lleure educatiu i l’acció sociocultural com a resposta per a transformar estratègicament les persones, les comunitats i les ciutats.
  • Analitzar les polítiques de lleure educatiu i d’acció sociocultural per a la millora de la qualitat de vida i el benestar de les persones i de les comunitats.
  • Aprofundir en la dimensió universal del lleure educatiu i l’acció sociocultural i els diversos models existents.
  • Identificar projectes i accions per a la (re)construcció i la transformació de comunitats.
  • Conèixer estratègies i tècniques d’intervenció per a la innovació de projectes i activitats.
  • Comprendre i valorar les diferents capacitats personals i grupals, segons perspectives de gènere, cultura, educació i territori que afavoreixin el desenvolupament del lleure educatiu i de l’acció sociocultural des d’una mirada inclusiva.
  • Planificar i avaluar programes segons contextos i àmbits d’intervenció.

METODOLOGIA

Combina el treball en l’aula virtual (participació en fòrums, discussió de casos i de supòsits pràctics, anàlisi de lectures...) amb dues sessions sincròniques: una a l’inici de cada mòdul, per contextualitzar-lo i presentar-ne els eixos conceptuals fonamentals; i una altra d’anàlisi de casos pràctics i de tancament de mòdul. La metodologia es fonamenta en un model d’investigació-acció, orientat a la millora reflexiva de la praxi professional.

PRÀCTIQUES

En aquesta titulació no es realitzen pràctiques.

SORTIDES PROFESSIONALS

Les sortides professionals són:

  • Direcció i gestió d’organitzacions i serveis de lleure educatiu i d’acció sociocultural.
  • Supervisió d’equips professionals.
  • Orientació, formació, intermediació i prospecció directa.

A QUI S'ADREÇA

Aquesta formació capacita per dissenyar i implementar projectes interdisciplinaris que incorporin els diferents agents que treballen amb persones de totes les edats i contextos socioeconòmics i socioculturals i està especialment dirigit a Llatinoamèrica. Si ja estàs en actiu en el camp de la dinamització i la intervenció social, cultural i educativa (professionals d'educació social, treball social, recreació, pedagogia, psicologia, pediatria, mestres, infermeria, etc.), aquesta formació millorarà les teves competències.

PER QUÈ AQUEST PROGRAMA

  • Txus Morata és una de les persones més reconegudes en l’àmbit de l’educació en el lleure. És la directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i d'Acció Sociocultural de la Facultat d’Educació Social i treball Social Pere Tarrés-Universitat Ramon Llull de Barcelona.
  • La Fundació Pere Tarrés, a la qual pertany la Facultat d'Educació Social i Treball Social, és el centre especialitzat més gran de Catalunya en atenció a la infància i adolescència en risc social, atenent més de 400.000 persones beneficiàries cada any i l'únic que fa intervenció i formació universitària per abordar els reptes del moment i les solucions més punteres i innovadores. Cada any selecciona més de 3500 professionals, la majoria en l'àmbit de la infància.
  • La Fundació Pere Tarrés gestiona una xarxa de més de 40 centres socioeducatius a Catalunya i Balears.
  • La Fundació Pere Tarrés imparteix formació a més de 9000 professionals l'any en l'àmbit de la infància.
  • El nostre professorat és professional en actiu que trasllada la seva expertesa a l'aula que com bina amb la seva experiència acadèmica.
  • La recerca de la Facultat desenvolupa eines innovadores per a la intervenció que després es transfereixen a l'aula perquè, alhora, puguin transformar-se en intervencions eficaces. El grup de recerca GIAS genera i difon coneixement en l'àmbit de l'acció social i educativa amb l’objectiu de millorar la cohesió social i la qualitat de vida de les persones.
  • La Facultat impulsa la Càtedra de Lleure Educatiu i d'Acció Sociocultural, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, com a espai per generar coneixement, compartir reflexions, construir discurs conjunt, realitzar accions innovadores i analitzar pràctiques liderades des de les administracions públiques i les entitats del tercer sector per a la seva millora i la transferència a la societat.
  • Usem metodologies actives: estudi de casos, ABP, simulacions, classes invertides, entre d'altres.
  • Grups reduïts, que permeten un acompanyament personalitzat a través de tutories individuals.

Preinscripció

Convocatòria
beques i ajuts 24-25

Sol·licita informació

Responsable del tractament és la Fundació Pere Tarrés, amb domicili al c/ Numància n. 149 de Barcelona (08029)

La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions informatives de les nostres activitats.

Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament.

Més informació : https://www.peretarres.org/avis-legal

ENVIAR