CURS 2024-2025
Modalitat
Online
Idioma
Castellà
Preinscripció
Oberta
Matrícula
Oberta
La complexitat del mercat de treball comporta una sèrie de desafiaments en la inserció laboral que estan influenciats per diversos factors socials, econòmics i tecnològics. Alguns dels reptes més destacats són:
- L'automatització i desplaçament laboral: L'automatització i la intel·ligència artificial estan transformant ràpidament molts sectors laborals, cosa que pot resultar en la pèrdua de llocs de treball tradicionals i la necessitat d'adquirir noves habilitats per a rols emergents. Això pot dificultar la inserció laboral per a aquelles persones les habilitats de les quals no són fàcilment transferibles o que no tenen accés a la formació necessària.
- La precarització de l'ocupació: Molts llocs de treball disponibles actualment són precaris, amb salaris baixos, contractes temporals, manca de seguretat laboral i beneficis mínims. Això pot dificultar que les persones trobin feina que els permeti satisfer les necessitats bàsiques i tenir estabilitat econòmica.
- La bretxa d'habilitats: Hi ha una bretxa entre les habilitats que demanen els ocupadors i les habilitats que tenen les persones treballadores. Això pot dificultar la inserció laboral de persones que no compten amb les habilitats tècniques, digitals o toves necessàries per a les feines disponibles al mercat laboral actual.
- La desigualtat de gènere i discriminació: Les dones, les persones de minories ètniques, les persones amb discapacitat i altres grups minoritaris enfronten barreres addicionals per accedir a l'ocupació i avançar a les seves carreres a causa de la discriminació i la desigualtat de gènere persistent en molts entorns laborals.
- L'atur juvenil: Els joves sovint enfronten dificultats per ingressar al mercat laboral a causa de la manca d'experiència laboral, la competència per feines limitades i la bretxa d'habilitats. La desocupació juvenil pot tenir efectes duradors en la trajectòria laboral i en la capacitat per assolir la independència financera.
- L'adaptació a l'era digital: La ràpida evolució de la tecnologia i la digitalització de l'economia requereixen que les persones treballadores adquireixin habilitats digitals per poder competir al mercat laboral actual. Aquells que no tenen aquestes habilitats poden enfrontar dificultats per trobar feina o avançar en les seves carreres.
Es calcula que el 80% dels llocs de treball del 2030 encara no existeixen. La IA posa en risc 300 milions de llocs de treball al món. En aquest context, les persones es quedaran a l'atur sinó actualitzen les seves competències. Per això, l'orientació i prospecció laboral ha passat a tenir un paper encara més essencial.
La persona tècnica orientadora laboral realitza la seva tasca a través de quatre pilars:
- L'acollida: treballar perquè la persona rebi la informació del procés que pot iniciar, fer una foto ràpida de la seva situació i expectatives inicials, per a informar-lo del que és el servei d’orientació i per a poder vincular la persona en un moment inicial.
- L'orientació: anàlisi en profunditat de com poder conèixer la vida laboral d’una persona, les seves competències, diagnosticar diversos perfils d’ocupabilitat i com encaixen amb la demanda que té al mercat de treball.
- La prospecció: el contacte amb les empreses és igualment important per a poder conèixer les seves necessitats i cercar les millors persones.
- La intermediació: identificació entre la vacant de l’empresa i les persones que es troben en procés d’inserció laboral.
També realitza diagnòstics ocupacionals, coneixent en profunditat el mercat de treball i les polítiques púbiques laborals, així com les barreres d'inserció de certs col·lectius específics per poder combatre-les.
Aquest diploma forma i dota d’eines a les i els professionals que acompanyen la trajectòria laboral de les persones al mercat de treball, orientant i establint vincles entre les necessitats de les persones i els seus objectius sociolaborals i els de les organitzacions que ofereixen el servei.
El programa formatiu permet conèixer la tasca de les persones professionals de la inserció laboral, l’acompanyament a les persones en cerca o millora de feina mitjançant l’orientació, la situació del mercat laboral, les polítiques i programes de formació i inserció laboral, i les estratègies d’intervenció per a les persones i també per a les empreses que generen els llocs de feina. Alhora, promou el desenvolupament de competències per a l’acompliment de tasques professionals com l’orientació, la creació d’itineraris d’inserció, l’elaboració de projectes.
OBJECTIUS
- Conèixer l’àmbit d’actuació dels professionals de la inserció laboral.
- Orientar, gestionar formació i establir vincles entre les necessitats i objectius sociolaborals de cada persona i els de les organitzacions.
- Conèixer la situació actual del mercat laboral i estratègies en la recerca de feina.
- Promoure el desenvolupament de competències per a l’acompliment de les tasques d’orientació, formació professional per a l’ocupació, intermediació laboral o prospecció d’empreses entre les quals destaquen: entrevistes d’acollida per competències, tècniques de cerca de feina actuals, planificar i realitzar formacions específiques entre d’altres.
- Conèixer les polítiques i els programes per a l’ocupació vigents a nivell europeu, nacional i l’agenda local de desenvolupament.
- Conèixer les dificultats i barrers d’inserció amb què es troben les persones amb risc d’exclusió social des d'una perspectiva interseccional.
- Analitzar i practicar l’elaboració de diagnòstics ocupacionals i dissenyar itineraris d’inserció.
METODOLOGIA
Es combina el treball en l’aula virtual (participació en fòrums, discussió de casos i de supòsits pràctics, anàlisi de lectures...) amb dues sessions sincròniques: una a l’inici de cada mòdul, per contextualitzar-lo i presentar-ne els eixos conceptuals fonamentals; i una altra d’anàlisi de casos pràctics i de tancament de mòdul. La metodologia es fonamenta en un model d’investigació-acció, orientat a la millora reflexiva de la praxi professional.
PRÀCTIQUES
En aquesta titulació no hi ha pràctiques.
SORTIDES PROFESSIONALS
Les sortides professionals són:
- Tècnic/a d’ocupació
- Orientador/a laboral
- Tècnic/a de formació
- Inseridor/a laboral
- Tècnic/a d’intermediació
- Prospector/a laboral
A QUI S'ADREÇA
Qualsevol persona que vulgui orientar la seva professió cap a la inserció laboral, especialment en el Tercer Sector. Els perfils idonis són:
- Recent graduats/des, en especial en Relacions Laborals, Treball Social o Educació Social, que estan als inicis de la seva carrera professional i volen dedicar-se a la inserció laboral.
- Professionals responsables de serveis que busquen una especialització en aquest àmbit.
- Persones sènior (>45 anys) amb àmplia experiència laboral en altres sectors i que volen canviar de professió.
- Persones que estan en un moment vital de repensar la seva carrera professional i volen adquirir eines per aplicar-les al seu propi cas.
- Persones que volen fer els estudis perquè puntua per les oposicions a l'Administració Pública.
PER QUÈ AQUEST PROGRAMA
- La trajectòria en aquest àmbit avala la solidesa del programa i el seu posicionament com a referent en el sector.
- La Fundació Pere Tarrés, a la qual pertany la Facultat d'Educació Social i Treball Social, és el centre especialitzat més gran de Catalunya en atenció a la infància i adolescència en risc social, atenent més de 300.000 beneficiaris cada any i l´únic que fa intervenció i formació universitària per abordar els reptes del moment i les solucions més punteres i innovadores.
- La Fundació Pere Tarrés imparteix formació a més de 16000 persones en risc d'exclusió social.
- La Fundació Pere Tarrés té experiència de llarga trajectòria en la Inserció Laboral de joves en risc d'exclusió.
- El nostre professorat és professional en actiu que trasllada la seva expertesa a l'aula que combina amb la seva experiència acadèmica.
- La recerca de la Facultat desenvolupa eines innovadores per a la intervenció que després es transfereixen a l'aula perquè, alhora, puguin transformar-se en intervencions eficaces. El grup de recerca GIAS genera i difon coneixement en l'àmbit de l'acció social i educativa amb l’objectiu de millorar la cohesió social i la qualitat de vida de les persones.
- Usem metodologies actives: estudi de casos, ABP, simulacions, classes invertides, entre d'altres.
- Adquirir mèrits per a oposicions a l'Administració Pública.
- Grups reduïts, que permeten un acompanyament personalitzat a través de tutories individuals.
- Accés als avantatges de la Facultat:
- Servei de pràctiques i Borsa de Treball
- Beques i ajuts i facilitats de finançament.