El Treball Final de Grau (TFG) és una assignatura d'11 crèdits que es desenvolupa al llarg del 4t curs, durant els dos semestres. Consisteix en l'elaboració d'un projecte que integri les competències bàsiques adquirides a la titulació.
Es tracta d’una experiència d’ús de coneixement i de contextualització en una problemàtica o situació específica.
Els objectius a assolir són:
Es poden elaborar diferents tipus de TFG, de manera que cal diferenciar els aspectes conceptuals, propis de les temàtiques que abordi cada projecte específic, dels aspectes procedimentals, metodològics, de disseny i d’avaluació.
Hi ha cinc grans tipologies de TFG que s’agrupen en dos blocs: intervenció i recerca. Tot i això, hi poden haver propostes de TFG que continguin components de més d’una tipologia de treball (per exemple, pot ser un treball de recerca aplicada que té una part d’intervenció). L’estudiant haurà d’ajustar el guió definitiu del TFG amb el seu tutor.
TFG Intervenció: Es tracta de desenvolupar una proposta d’actuació socioeducativa en un context específic, a partir de l’estudi diagnòstic d’aquella realitat. Es pot especificar en dues tipologies que es presenten tot seguit:
TFG Recerca: Es tracta d’una proposta de treball d’anàlisi i/o aprofundiment d’una temàtica de l’acció social. Es pot concretar en dues tipologies que es presenten tot seguit:
El TFG és individual, exceptuant aquells casos que, en funció de les seves característiques, es consideri la conveniència de realitzar-lo en un petit grup. S’ha de redactar en català, castellà o anglès però, en qualsevol cas, el treball haurà d’incloure un resum en aquestes tres llengües.
La realització del TFG té una durada de dos semestres, i el supervisa un/a professor/a mitjançant tutories (individuals i grupals) presencials i a través del campus virtual.
L'avaluació del TFG inclou:
La repercussió en la nota final es distribueix de la següent manera: