Gràcies a les més de 300 persones que heu participat al I Congrés internacional sobre intervenció socioeducativa amb famílies i infància en situació de vulnerabilitat, dels darrers dies 01 i 02 d'abril de 2019 a Barcelona. De tots els aprenentatges que n’hem extret, podeu consultar a continuació el Manifest final del Congrés.
Pensar en la infància i l'adolescència comporta ineludiblement fer referència a la família, ja que aquest és l'entorn natural primari de construcció del ser independent i, al mateix temps, interdependent.
L'experiència familiar estructura la ment i la identitat proporcionant-nos un marc de creixement emocional inicial i una matriu relacional de pertinença que permet una vida de convivència i la socialització. Per això la família ha de parar atenció a les necessitats del desenvolupament infantil i acompanyar el seu creixement, oferint una estabilitat de les relacions alhora que una adaptació canviant a mesura que els fills i filles creixin i les seves necessitats canviïn cap a una autonomia creixent.
S'ha d'atendre també als canvis d'un context sociocultural en moviment que requereix a la família adaptacions i ajustos complexos que poden generar confusió, desorientació, solitud, falta de suport social i sentiments d'inadequació parental.
D'altra banda, l'experiència de criar i acompanyar a la descendència en el seu creixement augmenta l'experiència infantil de l'adult que s'enfronta a la seva pròpia història com a fill/a actualitzant capacitats i també dificultats, conflictes, ferides, que en alguns casos poden provocar un funcionament parental que provoca riscos per als fills. En aquest sentit, els recursos de suport a les famílies són fonamentals. Per ajudar als nens i nenes cal ajudar a la família i recuperar el sentit que el servei de cura de la infància és tasca de tota la comunitat.
Els objectius principals que busca el Congrés són:
Aquests objectius s'emmarcaran al debat sobre qüestions d'actualitat: :
El model de Congrès combina:
De manera transversal, el Congrés pretén: