Jordi Sabater García
Professor d’Història Social i Política Social de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL
Àmbits de coneixement: Història contemporània, Història i teoria del nacionalisme i del federalisme, Política social i Diversitat cultural.
Expert en:
Polítiques socials ·
Història social ·
Història contemporànea ·
Polítiques de la multiculturalitat ·
Formació
Llicenciat en Història Contemporània (Universitat Autònoma de Barcelona).
DEA en Ciències Polítiques (Universitat Pompeu Fabra).
Doctor en Història (Universitat Pompeu Fabra).
Experiència
Fa més de trenta anys que imparteix docència i que investiga en temes de política social i història contemporània. Ha estat professor de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és professor de grau i màsters en la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull). Ha estat també professor convidat a les universitats de Canterbury, Eïchstat, Lille, Freiburg, Tartu, Roma, Santiago de Xile i Buenos Aires.
Com a investigador ha estat membre del Centre d’Història Contemporània de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació Jaume Bofill, de l’Institut d’Estudis Catalans, del Laboratori de Sociologia de l’ICESB i del Grup de Recerca en Immigració i Innovació Política de la Universitat Pompeu Fabra.
Publicacions
Ha publicat diversos llibres i nombrosos articles en revistes especialitzades sobre temes relacionats amb polítiques socials comparades, polítiques sobre la diversitat cultural, història social contemporània i història del catalanisme.
També ha col·laborat i col·labora en diaris i revistes i ha participat en programes de ràdio i televisió.
Entre les seves publicacions se’n poden destacar les següents: Anarquisme i catalanisme. La CNT i el fet nacional català durant la guerra civil (Edicions 62, 1986); Els sindicats i l’organització patronal. Dins: Catalunya 77-88. Societat, economia, política i cultura (Publicacions de la Fundació Jaume Bofill - Edicions la Magrana, 1989); Política social. Conceptes i evolució històrica. Dins: Treball social. Conceptes i eines bàsiques (EUTS, 1989); La Mancomunitat de Catalunya i l’autonomia (Proa-IEC, 1996: en col·laboració amb Albert Balcells i Enric Pujol); Social Work Education and Training: The Spanish Experience. Dins: Adams, A., Erath, P. i Shardlow, S. (Eds.). Key Themes in European Social Work. Theory, practice, perspectives (Russel House, 2001); Les politiques sociales à l’ègard de l’immigration en Europe: quels enjeux? Dins: Travail Social et immigration. Interculturalité et practiques professionnelles (U.C.L., 2005); Globalització, territori i identitat. Dins: Les identitats i els drets col·lectius (Raima, 2005); The Social Welfare Regimes in Europe (with special atttention to the Spanish case). Dins: Littlechild, B., Erath, P. i Keller, J. (Eds.). De-and Reconstruction in European Social Work (Isis, 2006); Les politiques d’immigration en Europe. Dins: Prieur, E., Jovelin, E. i Blanc, M. (Eds.). Travail social et immigration. Interculturalité et pratiques professionelles (L’Harmattan, 2006); Té futur el model social europeu (Idees, 2009); Més enllà de la globalització: nous escenaris per a les polítiques socials (Educació Social, 2009); Cooperació, Interculturalitat i Universitat (URL, 2010); L’Estat del benestar. Present i reptes de futur. Dins: Pelegrí, X. (Ed.). Els Serveis Socials a Catalunya (Publicacions de la Universitat de Lleida, 2012); Política Social (Educació Social, 2014); Políticas sociales y acción social. Dins: Riberas, G. i Rosa, G. (Eds.). Inteligencia profesional. Ética, emociones y técnica en la acción socioeducativa (Claret, 2015); Noves polítiques, vells valors (Valors, 2016); La paz intranquila. Los tratados de paz de la guerra que no acabó con todas las guerras (1918-1923) (Bellaterra, 2020: en col·laboració amb Josep Pich i David Martínez Fiol); Ferran Valls i Taberner. Del regionalisme catalanista al regionalisme franquista. Dins: Claret, J. i Fuster, J. (Eds.). El regionalisme bien entendido. Ambigüedades y límites del regionalisme en la España franquista (Comares, 2021); Georges Dwelshauvers. L’home que va ser utilitzat per a començar a destruir l’obra cultural de la Mancomunitat (Butlletí de l’Institut d’Estudis Catalans, 2021: en col·laboració amb Josep Pich i Frederic J. Porta).
ARTICLES PUBLICATS AL BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Sobre política i acció social: La democràcia en perill o l'"iliberalisme" de neoliberals i populistes
Tres dècades de polítiques neoliberals estan posant en greu perill la democràcia. El vell i llarg viatge democràtic està xocant, de nou, amb un dels seus vells enemics, les desigualtats i les fractures socials. Tres dècades de polítiques neoliberals ens han deixat un món convuls, polaritzat socialment i territorialment, precaritzat i incert, amb encoratges cada cop més febles i horitzons desdibuixats.
Les extremes dretes i la immigració
El passat 10 de desembre a la conferència intergovernamental de la ONU celebrada a Marràqueix (Marroc) s’ha signat el Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular. És, sens dubte, un fet important: per primer cop s’aborden els processos migratoris de manera global i integral i des de la perspectiva dels drets humans.
Consulta més articles