Juliol - FATIMATA MBAYE - Tràfic de persones Torna enrere

Fatimata Mbaye

Infants i joves referents de l'activisme social

Com molts dels infants i joves que protagonitzen aquest calendari, l’advocada i lluitadora pels drets humans Fatimata Mbaye (Kaedi, Mauritània) es va convertir en activista a la força quan, en complir només 12 anys, la seva família la va obligar a casar-se amb un home de 45. Durant aquest matrimoni forçós va ser maltractada i es va escapar diversos cops. Malgrat les dificultats, va aconseguir continuar els seus estudis. Això, segons ha explicat públicament, li va salvar la vida i li va permetre superar els estereotips d’una societat molt tradicional i masclista, ja que als 18 anys assoleix una doble victòria: obté el seu títol de batxillerat i aconsegueix el divorci. Posteriorment, després de llicenciar-se en Dret, es va convertir en la primera dona advocada de Mauritània. “Després de saber què és el matrimoni forçat i veure la mort de moltes nenes a causa de la mutilació genital, el meu camí no podia ser un altre”, va declarar.

De manera conseqüent amb la seva trajectòria, ha dirigit la seva carrera professional a la defensa dels drets dels més vulnerables, a qui defensa gratuïtament, i a l’activisme. Ha lluitat contra el matrimoni forçós, contra l’esclavitud (oficialment vigent al seu país fins al 1981, tot i que diverses ONG estimen que el 18% dels mauritans encara la pateixen) i contra el racisme institucional que ha exercit durant molts anys la minoria àrab-berber que governa el país contra les diferents ètnies negres, que suposen el 70% de la població.

Fruit d’aquest activisme, ha creat l'Associació Mauritana de Drets Humans i l'entitat SOS-Esclaves, i ha rebut nombrosos premis internacionals, tot i que aquesta lluita també li ha comportat empresonaments polítics i abusos. La seva trajectòria ens recorda un cop més que els drets humans, de què molts gaudim, són fruit de segles de lluita per la llibertat i la igualtat.

L’esclavitud moderna i les seves conseqüències

L’ONG mauritana SOS-Esclaves estima que al voltant del 18% de la població del país encara viu en condicions d’esclavitud, mentre que, de manera paral·lela, Amnistia Internacional hi denuncia un augment de la repressió contra els activistes antiracistes. Aquesta situació, malauradament, no és exclusiva d’aquest país. Una altra ONG, Walk Free, calcula que l’any 2021 hi havia 50 milions de persones que vivien en condicions d’esclavitud arreu del món (tot i que aquesta pràctica està oficialment abolida), una xifra que ha augmentat en 10 milions en els darrers deu anys. L’esclavitud moderna engloba violacions de drets com el treball forçat, el matrimoni forçat, la servitud per deute, l'explotació sexual o la venda i explotació d'infants. Les dones, els infants o les persones migrants són els col·lectius més vulnerables a aquest tracte.
Cal remarcar que als països on tenim assumit que es respecten els drets humans, també hi ha gent vivint en condicions d'esclavitud moderna, i no només això, sinó que sovint s'hi importen productes elaborats en aquestes condicions, com molts aparells electrònics, productes tèxtils o oli de palma. De fet, es calcula que els països del G20 importen 434.000 milions d'euros de mercaderies amb risc d'haver estat produïdes gràcies als treballs forçats.

Materials pedagògics per treballar aquest personatge

Proposta pedagògica per treballar el tràfic de persones amb infants de 6 a 11 anys

Autoria: Montserrat Soria Bonich, Programes d’Acció Social de la Fundació Pere Tarrés

Proposta pedagògica per treballar el tràfic de persones amb joves de 12 a 16 anys

Autoria: Montserrat Soria Bonich, Programes d’Acció Social de la Fundació Pere Tarrés

Proposta pedagògica per treballar el tràfic de persones amb famílies

Autoria: Montserrat Soria Bonich, Programes d’Acció Social de la Fundació Pere Tarrés

Projectes i recursos relacionats