Cada 20 de novembre se celebra el Dia Universal dels Drets dels Infants, que commemora l'aprovació de la Convenció dels Drets dels Infants, un document que recull les condicions inexcusables que tots els nens i nenes haurien de tenir. Però malauradament, aquesta data es converteix en un moment per evidenciar precisament que els drets de la infància són sistemàticament vulnerats arreu del planeta: 1 de cada 6 infants viu en situació de pobresa extrema i 300 milions de nens i nenes entre 5 i 17 anys no van a l'escola, segons Unicef.
En aquest context, una de les xacres més terribles que pateix la infància arreu del món són les violències sexuals. La mateixa agència de les Nacions Unides estima que 1 de cada 10 nenes és víctima d'agressions sexuals. Per sort, arreu del món han sorgit iniciatives des de la mateixa infància per combatre la violència sexual i exigir el compliment dels drets dels nens i les nenes. Aquest és el cas del jove Abraham M. Keita. Nascut en un dels barris més pobres de Monròvia, la capital de Libèria, en plena guerra civil, quan només tenia 7 anys va participar en la seva primera protesta pacífica, impactat pel cas d'una jove de 13 anys violada i assassinada. Llavors, malgrat la seva curta edat, va sentir que havia de fer alguna cosa davant la creixent violència que patien els nens i les nenes al seu país i va canalitzar la seva fam de justícia promovent nombroses marxes pacífiques i proclames a través d'un programa radiofònic per rebutjar les agressions sexuals contra els infants i en defensa de drets com la gratuïtat de l'educació primària.
Als 12 anys, les reivindicacions cíviques que va impulsar el van situar al centre de l'opinió pública en aconseguir que la presidenta de Libèria demanés disculpes públicament per la mort d'un nen tirotejat per les tropes governamentals durant una protesta pacífica. La seva popularitat es va disparar a nivell internacional quan, tres anys més tard, va organitzar una marxa per demanar el processament d'un diputat del parlament que va violar una menor d'edat.
La seva lluita no ha estat fàcil i li ha comportat amenaces de mort i intents de detenció, però també reconeixements públics arreu del món. Arran de la seva primera marxa, va ser convidat a unir-se al Parlament dels infants de Libèria i a causa del seu activisme persistent, el 2012, el país es va convertir en una de les primeres nacions africanes a aprovar una legislació integral per protegir els drets dels infants. El 2015, va ser guardonat amb el Premi Internacional de la Pau dels Infants. Continua desenvolupant el seu activisme com a ambaixador de pau a la Unió Europea del programa One Young World, treballant amb milers de joves d'arreu del món. Keita va resumir la seva lluita així: “Cap tipus de violència contra els infants és justificable i sempre es pot prevenir”.