Com molts dels infants i joves que protagonitzen aquest calendari, l’advocada i lluitadora pels drets humans Fatimata Mbaye (Kaedi, Mauritània) es va convertir en activista a la força quan, en complir només 12 anys, la seva família la va obligar a casar-se amb un home de 45. Durant aquest matrimoni forçós va ser maltractada i es va escapar diversos cops. Malgrat les dificultats, va aconseguir continuar els seus estudis. Això, segons ha explicat públicament, li va salvar la vida i li va permetre superar els estereotips d’una societat molt tradicional i masclista, ja que als 18 anys assoleix una doble victòria: obté el seu títol de batxillerat i aconsegueix el divorci. Posteriorment, després de llicenciar-se en Dret, es va convertir en la primera dona advocada de Mauritània. “Després de saber què és el matrimoni forçat i veure la mort de moltes nenes a causa de la mutilació genital, el meu camí no podia ser un altre”, va declarar.
De manera conseqüent amb la seva trajectòria, ha dirigit la seva carrera professional a la defensa dels drets dels més vulnerables, a qui defensa gratuïtament, i a l’activisme. Ha lluitat contra el matrimoni forçós, contra l’esclavitud (oficialment vigent al seu país fins al 1981, tot i que diverses ONG estimen que el 18% dels mauritans encara la pateixen) i contra el racisme institucional que ha exercit durant molts anys la minoria àrab-berber que governa el país contra les diferents ètnies negres, que suposen el 70% de la població.
Fruit d’aquest activisme, ha creat l'Associació Mauritana de Drets Humans i l'entitat SOS-Esclaves, i ha rebut nombrosos premis internacionals, tot i que aquesta lluita també li ha comportat empresonaments polítics i abusos. La seva trajectòria ens recorda un cop més que els drets humans, de què molts gaudim, són fruit de segles de lluita per la llibertat i la igualtat.