Agost - ARTEMISA XAKRIABÁ - Drets dels pobles Torna enrere

Artemisa Xakriabá

Infants i joves referents de l'activisme social

Artemisa Barbosa Ribeiro (São João das Missões, Brasil, 2000), coneguda com Artemisa Xakriabá, va aprendre el significat del terme “activisme” abans de començar a utilitzar la paraula. A Xakriabá, un dels pobles indígenes més grans de l’estat de Minas Gerais, depenen de la terra i per tant, tots els membres de la comunitat aprenen a tenir-ne cura des de ben petits. Però ja de molt jove, Artemisa se’n va adonar que amb això no n’hi havia prou i va començar a denunciar la problemàtica mediambiental i social a les comunitats de la riba de l’Amazones, on l’activitat minera contamina l’aigua i redueix els recursos dels seus habitants, conduint-los, finalment, a l’abandó de les seves terres o a la mort.

La seva lluita de fa més d’una dècada per visibilitzar la destrucció mediambiental és, alhora, una lluita per la preservació dels pobles i cultures indígenes, i de fet, Artemisa s’ha acabat convertint en la representant de l’Aliança Global de Comunitats Territorials, una organització que engloba més de 25 milions de persones de comunitats indígenes d’arreu del món.

Com a líder d’aquest moviment que vol preservar 500 milions d’hectàrees de boscos a tot el món, va qualificar de “genocida” l’expresident brasiler Jair Bolsonaro per la seva negativa a impulsar polítiques de protecció de l’Amazònia i va parlar públicament durant la vaga mundial pel clima del setembre de 2019 a Nova York davant de milers de joves d’arreu del món, abillada sempre amb el tocat característic de la seva ètnia, una diadema de plomes i parts del seu cos i cara pintats. La jove activista resumia així la seva lluita: “Els pobles indígenes som els fills de la natura i lluitem per la Mare Terra, lluitem per les nostres vides. No podem tolerar que es vessi ni una gota més de sang indígena.”

12 causes per educar, actuar i transformar

Durant tot el curs escolar, el projecte #InfantsActivistes ha donat a conèixer 12 causes a través de les lluites de 12 infants i joves. Són exemples inspiradors que no només han servit per posar sobre la taula problemàtiques rellevants plenament vigents com el canvi climàtic, la salut mental, el racisme, la discriminació, la pobresa, els drets dels pobles... sinó també el rol, sovint menystingut i invisibilitzat, dels infants i joves en la construcció de la societat. Però sobretot, ens han ensenyat que els privilegis de què molts gaudim no ens han vingut donats sense l’esforç de generacions prèvies, i que els grans canvis socials s’aconsegueixen gràcies a l’acció ciutadana i a l’educació.
Els protagonistes d’aquesta campanya exemplifiquen a la perfecció l’ànima que mou l’activitat de la Fundació Pere Tarrés: Educar, actuar, transformar. L’educació i l’acció social com a eines imprescindibles per transformar la societat en un espai més just i igualitari.

Projectes i recursos relacionats