Quan la didàctica porta el nom d'educació social
Anna Forés i Miravalles, Montserrat Vallvé i Viladoms
La Fundació Pere Tarrés ha publicat el llibre Quan la didàctica porta el nom d'educació social. Aquesta obra omple un buit que existia entre la pràctica de l'educació social i allò que s'estudia a les universitats; podríem dir que és com una trobada entre la realitat i els coneixements de la didàctica de l'educació social.
És un llibre que va de la pràctica professional a la reflexió, i que es dirigeix tant a educadors com a estudiants d'educació social, ja que convida al diàleg, a repensar l'activitat educativa.
El llibre està estructurat en nou capítols, seguint les nou lletres que conformen la paraula didàctica, i les seves pàgines faciliten una reflexió sobre la relació entre la didàctica i els altres elements pedagògics que intervenen en una acció educativa; sobre la importància de saber utilitzar o no un mètode, un recurs, una metodologia; sobre els elements a partir dels quals es pot fer possible l'aprenentatge: les petites coses, la resiliència, l'avaluació i la teoria de la inversió; sobre la rellevància de la comunicació en tot procés d'aprenentatge; sobre l'impacte de la feina dels educadors socials; sobre la creativitat i el fet de saber improvisar.
En aquest llibre, hi trobem també les veus dels mateixos educadors socials: a l'inici de cada capítol, un text vivencial basat en experiències i fets reals serveix de referència per al desenvolupament de les idees i reflexions; en el darrer capítol, onze professionals ens expliquen què és per ells el més significatiu que cal ensenyar i aprendre en educació social.
Es tracta d'un llibre diferent, d'un llibre que defuig les argumentacions teòriques -que, d'altra banda, considera imprescindibles per a tot educador social, i a les quals ens remet al llarg de les seves pàgines-, per endinsar el lector en la pràctica de l'educació social i en el plantejament del seu rol i de la seva tasca, sempre des de la perspectiva de la didàctica. El llenguatge és clar i entenedor, i utilitza les metàfores com a recurs didàctic que serveix per entendre millor la realitat social.
És, per tant, un llibre on els professionals -o futurs professionals- de l'educació social s'hi trobaran reflectits, i que els servirà per seguir endavant, per transformar les dificultats en possibilitats i, en definitiva, per anar millorant en la realització de les seves accions educatives.
Aquest llibre es ven a la Llibreria Claret.