COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Sheila Gálvez Cárdenas
Coordinadora de Programes de Joventut a la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles
11.12.23
Els dispositius electrònics estan presents diàriament en la nostra societat, els utilitzem per relacionar-nos, per estudiar, per treballar i/o simplement com un entreteniment. L’ús de les pantalles s’ha incrementat en els darrers anys en diferents franges d’edat, especialment es pot observar que les persones adultes i el jovent són els col·lectius que més fan servir aquests dispositius com una eina de treball, però també com una eina de relacions socials i d’oci. La utilització d’aquests dispositius pot comportar uns efectes i resultats o uns altres depenent del tipus d’ús que en fem i del temps que hi invertim.
Per una banda, en els darrers temps, s’ha observat un increment significatiu en el nombre de joves que fa ús de les pantalles per estudiar i/o treballar, però també com una eina per mantenir relacions socials i/o gaudir del seu temps lliure amb videojocs o navegant a través de les xarxes socials. Diversos estudis han evidenciat que la sobreexposició a les pantalles comporta un conjunt d’efectes negatius en els àmbits cognitiu, comunicatiu i social que pot esdevenir una possible dependència i pot tenir una repercussió significativa en la salut mental dels i de les joves. Cal tenir present que fer-ne un mal ús i tenir una addicció són aspectes diferents. Per aquesta raó, hem de tenir en compte tot allò que el jovent es pot arribar a perdre pel fet d’invertir una gran part del seu temps a les pantalles, com ara les relacions socials presencials, altres activitats de lleure i oci, el descans, entre d’altres. Una inversió de temps excessiva, per tant, podria arribar a provocar alteracions en la salut física i mental, en el rendiment acadèmic, en l’alimentació, la son, etc.
L’ús de les pantalles, per altra banda, pot comportar efectes favorables en el dia a dia dels i de les joves, així com en altres col·lectius. Estudis recents afirmen que l’exposició moderada davant de les noves tecnologies pot millorar les xarxes socials, ja que pot facilitar una comunicació instantània i a distància. Altrament, un ús correcte de les pantalles també pot fomentar la creativitat i la innovació, així com el pensament crític i l’interès per diferents temàtiques provinent de la investigació i navegació per les diferents xarxes. En la mateixa línia, les TIC, des d’una perspectiva socioeducativa, també poden facilitar l’aprenentatge i contribuir a la millora del rendiment acadèmic del jovent, atesa la gran varietat de pàgines i recursos educatius que hi ha en línia.
Els i les professionals de l’àmbit de joventut afrontem aquesta temàtica com un repte, tenint en compte les diferents conseqüències que pot comportar l’ús de les pantalles. Hem de tenir present que, quan parlem d’ús de les pantalles, podem trobar-nos davant d’una problemàtica, si es detecta un ús abusiu i perjudicial d’aquestes, o davant d’una eina socioeducativa que contribueix de manera positiva al desenvolupament personal i social dels individus. D’altra banda, com a professionals, hem tenir en compte l’etapa evolutiva en què es troba l’infant/jove per tal de realitzar un acompanyament focalitzat en la prevenció, així com facilitant i garantint un ús correcte de les pantalles.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents