COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Jéssica Camins Casals
Cap de Consultoria i Estudis
Veure tots els articles
| Fitxa d’experta
31.10.19
Les entitats del Tercer Sector estem acostumades a plantejar i executar projectes. I precisament perquè és una part important del nostre dia a dia és important que de tant en tant ens prenguem una estona per qüestionar-nos com ho estem fent i com podem millorar. A vegades, la resposta està en plantejar-nos aspectes molt bàsics.
Des del Departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés portem més de 10 anys en la gestió de convocatòries i serveis d’assessorament a entitats del Tercer Sector. Precisament a través de l’experiència adquirida hem pogut detectar els errors més freqüents. A continuació us anotem 5 aspectes clau a tenir en compte a l’hora de plantejar un projecte.
El projecte sempre ha d’estar alineat a nivell intern, amb la missió, visió i valors de la vostra entitat i, alhora, tenir en compte les necessitats de l’entorn i, sobretot, de les persones a les que s’adreça. Indagar i fins i tot preguntar a les persones destinatàries les seves necessitats i preferències és essencial. Alhora, cal conèixer les línies d’actuació de les polítiques públiques i totes les propostes que s’estan desenvolupant en el mateix espai on voleu intervenir. Cal que en tot moment es plantegi de forma integrada i complementària amb el que ja s’està oferint, per evitar duplicar esforços i sumar.
Quan valoreu presentar una proposta a qualsevol finançador és important llegir detingudament les bases, instruccions i requisits que es plantegen. Per una banda, els administratius, on es detallen els documents que cal aportar, els perfils i experiència dels professionals que intervindran. Però tant o més important és analitzar els requisits i criteris tècnics, aquells vinculats al contingut, activitats o metodologia que s’espera i es valorarà.
Abans de prendre la decisió de presentar un projecte cal tenir clar que la nostra proposta encaixarà i tindrà possibilitats d’èxit. Sigueu realista, focalitzeu esforços i recursos; per això aquest anàlisi és essencial.
Estructurarem bé el què farem, amb quins recursos i amb quin temps. Com més nivell de detall aconseguiu, més fàcil serà executar la proposta i oferir el màxim de credibilitat als possibles col·laboradors i finançadors.
Pensem en un cronograma que sigui realista i aterrat a les nostres possibilitats.
Dissenyem una bona avaluació del projecte. Aquest és un aspecte que no s’acostuma a tenir en compte i és essencial! Hem de plantejar-nos que existeixen diferents tipologies d’avaluació i triar la que més s’adeqüi a la nostra proposta, a la nostra realitat i als nostres objectius.
Cal que planifiqueu i comptabilitzeu bé les hores de dedicació necessàries per no enganxar-vos els dits en el moment de l’execució. No només es tracta de calcular quantes hores farem d’intervenció directa, sinó que hem de preveure tenir temps per a la gestió.
És imprescindible fer una relectura final per tal que tota la proposta sigui coherent. Moltes vegades els projectes es dissenyen i redacten entre diferents persones en funció de la seva experiència i coneixements, però cal unificar. I no només en termes de redacció o format sinó, encara molt més important, per aconseguir que el resultat final sigui quelcom orgànic.
Cal que hi hagi correspondència entre els objectius, les activitats i els resultats esperats. I, òbviament, amb el pressupost i tots els recursos que s’utilitzaran.
Quan acabeu la intervenció heu de pensar com es farà el tancament/sortida de les persones destinatàries del projecte. Si la necessitat existia, ens podem plantejar que potser amb un únic projecte no ho hem acabat solucionant, possiblement hem ajudat a alleugerir algunes de les necessitats o pot ser que hagin canviat. Penseu que podeu derivar la vostra acció a altres serveis que puguin suplir la vostra marxa i plantegeu-vos, si és el cas, la sostenibilitat econòmica/continuïtat del servei.
Quan feu el tancament heu de pensar en justificar aquells recursos obtinguts a través de finançadors externs, és l’hora de presentar les memòries. Si heu anat fent un seguiment continuat de les vostres accions i despeses serà molt més fàcil dur a terme la corresponent rendició de comptes. No ho deixeu pel darrer dia!
Aquests cinc aspectes segur que no us venen de nou però, en ocasions, les presses, la pressió o la rutina comporten que no dediquem el temps suficient per a aplicar-los. Tenir-los presents en el moment de plantejar un projecte augmenta les possibilitats davant dels possibles finançadors i faciliten l’èxit en l’execució de la proposta.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents