COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Reorientant els serveis d’acollida a persones migrades

Reorientant els serveis d’acollida a persones migrades

Judith Hernández Juárez
Coordinadora General d'Acció Social
Veure tots els articles

10.10.24

Els serveis d’acollida a persones migrades fa anys que són presents al nostre país com a resultat del desplegament de la Llei 10/2010 d’acollida de persones migrades i de les retornades a Catalunya. El Departament d’Igualtat i Feminismes, a través de l’Acord marc de finançament entre el Departament d'Igualtat i Feminismes i el món local, assegura els recursos necessaris per implementar els serveis de manera eficient i coordinada als municipis.

Així, l’existència dels serveis especialitzats en l’acolliment de la població nouvinguda no representa cap novetat en si mateix. El que sí que és nou és el canvi d’orientació que ha impulsat el Departament que, després d’anys d’implementació d’aquests serveis, pretén retornar als objectius principals de la llei d’acollida, que són promoure l’autonomia i la igualtat d’oportunitats a través d’un acompanyament integral posant en relleu el racisme existent a la societat i a les institucions.

Lluny del que es volia pretendre, l’acollida a les persones migrades s’ha convertit en un procés cada cop més burocràtic i menys comunitari, i és aquí on el canvi de paradigma pretén reforçar el paper de les entitats del territori per fomentar el sentiment de pertinença, la generació de xarxa i vincles de suport amb les persones i agents de la comunitat.

El nou paradigma pretén reconèixer el paper que tenen les entitats del territori en el procés d’acollida a les persones migrades. L’article 5 de la Llei 10/2012 estableix que “els serveis d’acollida [...] s’han de desplegar arreu del territori de Catalunya per mitjà de l’organització administrativa de la Generalitat, dels ens locals, dels agents socials i de les entitats privades”.

Des d’aquesta perspectiva, a la Fundació Pere Tarrés acompanyem en la redefinició dels serveis d’acollida que gestionem en diversos municipis com Molins de Rei, Montcada i Reixac, Mataró, Tarragona, etc. Ho fem tot promovent la transversalització de les polítiques migratòries als ens locals des de diferents estratègies com poden ser la generació d’espais interdepartamentals antiracistes o interculturals, promovent aliances amb departaments que també requereixen la transversalitat en el consistori per complir els seus objectius o amb reunions bilaterals amb aquelles àrees amb una capacitat alta d’incidència en diversos aspectes que afecten les persones migrades com pot ser l’empadronament.

Promoure el coneixement i autoconeixement del racisme institucional és un pas necessari per poder aplicar mesures que permetin superar la situació de partida. En aquest sentit, acompanyar els diferents departaments en l’ús d’eines i indicadors d’anàlisi que avaluïn aspectes com el compromís institucional, l’anàlisi i diagnosi de la situació, les fites i objectius, el plantejament de mesures i actuacions, el seguiment i l’avaluació, el pla de comunicació i impacte social de cada departament en matèria intercultural/antiracista facilita i coresponsabilitza en conèixer l’estat de la qüestió i de la necessitat d’emprendre canvis per fer de la institució un organisme lliure de racisme.

Paral·lelament, i fugint de la tecnocràcia que fins ara ha dominat els circuits de mòduls en l’acollida de les persones migrants, també s’estan cercant estratègies per fomentar que sigui la ciutadania i les entitats del municipi les que puguin acollir els seus nous veïns i veïnes.

Per exemplificar-ho, en el coneixement de l’entorn ja hi està participant la colla castellera del poble, l’entitat ecologista i joves que, prèviament, han fet el circuit d’acollida perquè ells i elles també van arribar per primera vegada al municipi i poden explicar amb més coneixement experiencial la seva arribada i els recursos de ciutat que els van ser útils i necessaris.

Per això, cal un treball previ d’identificació i contacte amb agents clau, formació en l’acollida i sensibilització antiracista a la ciutadania, i vinculació amb el servei i el circuit perquè les persones nouvingudes, al mateix temps que realitzen el mòdul C dedicat al coneixement de l’entorn, puguin conèixer i entaular llaços i vinculacions amb entitats, col·lectius i persones del seu municipi.

Així, tot l’esforç que en l’actualitat s’està duent a terme des de la gestió dels serveis d’acollida ve acompanyat d’una formació oferta per la Fundació Pere Tarrés conjuntament amb el Departament d’Igualtat i Feminismes anomenada 360º, que cerca donar eines i coneixements a les figures professionals encarregades de l’acollida a les persones migrades i a les retornades cap a una reformulació dels serveis molt més comunitària i antiracista, d’acord amb els nous temps.

En aquest sentit, i en la línia del replantejament de l’àrea d’Antiracisme, Migracions i Refugi del Departament d’Igualtat i Feminismes, des de la Fundació Pere Tarrés continuarem aportant tot el nostre bagatge en la formació i en la gestió de serveis per fer que l’acollida de les persones migrades, refugiades i retornades sigui un procés més real, significatiu i arrelat al territori.