COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Raül Vilar Heras
Educador social postgraduat en Promoció de l'autonomia personal. Professor d’atenció sociosanitaria i gent gran a FCIE
Veure tots els articles
23.05.18
Qui no s'ha sentit transportat a un moment de la seva vida a partir de l'olor d'un perfum, el gust d'un pastís, el so d'una guitarra, la textura d'una tela o l'impacte d'una fotografia? Aquests són els elements que permeten l'evocació dels records, uns estímuls que ens entren pels sentits i que es materialitzen en objectes, cançons, vestits, andròmines, símbols o imatges.
La reminiscència proposa espais on les persones tinguin accés a diversos estímuls, que han estat escollits prèviament a partir de la història de vida coneguda, i cal que aquests estímuls siguin presentats i acompanyats amb una actitud que sigui del tot empàtica, evitant qualsevol confrontació amb la narració dels records per part dels participants i entenent que la cronologia dels fets perd importància amb l'emoció que desperta el record.
La reminiscència és una eina pels professionals que acompanyen a persones grans, amb o sense deteriorament cognitiu, i la seva força està en el valor que dóna a la història de vida com a element imprescindible en l'atenció a persones grans, prenent més rellevància quan es tracta de persones que pateixen algun tipus de deteriorament cognitiu. Quan la persona perd la capacitat d'evocar algunes parts de la seva història i ho transforma en una novel·la que l'ajuda a que la seva vida es mantingui en una lògica acceptable, la reminiscència pot oferir un espai de confort on la lògica es perdi, on tot s'hi valgui, i on l'error sigui l'excusa per als professionals i familiars a aprendre a acceptar el món i la perspectiva de la persona amb demència, i així les persones afectades puguin trobar el confort que necessiten.
La reminiscència ajuda a la persona a tenir l'espai i l'entorn adequat per a que aquestes mossegades en el record tinguin l'ajuda d'elements evocadors que els permetin connectar, viure i compartir records retrobats, així com es defineix “reminiscència”: el record d'allò quasi oblidat. Es tracta d’una de les eines que ens pot ajudar en el treball emocional en la intervenció amb gent gran.
Si vols seguir aprofundint en aquesta temàtica consulta la nostra proposta de formació online:
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents