COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Gisela Riberas Bargalló
Directora del Grau d'Educació Social a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL
Veure tots els articles
| Fitxa d’experta
17.10.22
Quan volem ajudar una persona, donar-li suport, acompanyar-la..., pensem que aquesta se sent ajudada? Podríem pensar que sí, però en moltes ocasions les intencions i la bona voluntat no són suficients. I, és més, en algunes situacions es pot causar un efecte contrari al desitjat.
En posarem un exemple. La Sònia té 23 anys i ens demana ajuda perquè no sap què fer amb la seva parella. Fa un parell d’anys que la relació és dolenta i viuen repetides situacions de violència verbal, gelosies i menyspreu. Ella demana consell a les amigues, de vegades als pares i d’altres a professionals que li poden ser propers. Està enamorada, tot i que reconeix que no és feliç en molts moments i que no sap com actuar per estar millor amb ella mateixa.
Sembla, aparentment, una situació normal i molt freqüent entre els joves; les primeres relacions no sempre són fàcils i respectuoses. Cal entendre que no hi ha receptes màgiques per solucionar tots els problemes perquè cada persona és un món i té una manera de ser diferent, la seva personalitat i el seu caràcter.
Cal tenir present, doncs, tres aspectes fonamentals. Les característiques de la persona que demana ajuda, el seu context i la persona que proporciona el suport:
En la relació no ajudem si:
Així doncs, què hem de fer. Primer de tot, cal una disposició, un moment oportú, un lloc, un temps i una actitud d’escolta per tal de:
En definitiva, acompanyar és estar al costat de l’altre en un determinat moment vital i donar-li el suport que li permeti ajudar-se a ell mateix.
Això comporta adoptar una actitud adequada que permeti respectar el temps, el ritme i el moment en què es troba l’altre per tal que trobi recursos propis per fer front als seus conflictes i que trobi la seva pròpia solució.
En aquest sentit, la relació d’ajuda posa al centre la persona i la seva motxilla personal, entenent el seu context i proporcionant una escolta activa, empàtica, emocional i respectuosa. Per tal que la persona adquireixi seguretat personal i maduresa emocional.
Recordem que la seva decisió potser no seria la nostra, però cal que, amb les seves potencialitats i manera de ser, trobi la seva resposta.
Comparteix l’article
Etiquetes
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents