COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Ana Sesé Taubmann
Responsable de l’àrea d’Inserció Sociolaboral
Veure tots els articles
| Fitxa d’experta
09.07.18
Encara que es parla molt de la suposada recuperació econòmica, una mirada acurada a la realitat que ens envolta mostra que encara estem lluny d’una millora real. Només una dada: gairebé mig milió de persones viuen a Catalunya atrapades entre l’atur i la precarietat laboral, sense perspectives de sortir-ne durant el proper any. Són els anomenats “treballadors pobres”, persones que, encara que tenen un treball, la remuneració que perceben no els permet arribar amb solvència a finals de mes. Per quantificar i caracteritzar la vulnerabilitat d’una persona davant del treball, el passat mes d’abril la plataforma Juntos por el empleo de los más vulnerables va publicar el segon Estudio de Vulnerabilidad y Empleo en España, que analitza la inactivitat, l’atur i la precarietat laboral. Aquests informes aprofundeixen en quina quantitat i com són les persones que, tot i estar treballant o voler fer-ho, estan vivint en situació de pobresa.
Per fer-ho analitzen a fons conceptes més enllà de l’atur, com ara la inactivitat no desitjada (IDTD), la precarietat laboral, la taxa EVAE (Especial Vulnerabilidad Ante el Empleo), les llars amb baixos ingressos laborals o baixa intensitat laboral.
Segons les dades recollides en aquest estudi, i encara que les xifres globals milloren respecte al 2017; actualment unes 421.000 persones viuen a Catalunya en llars amb pocs ingressos, atrapats a l’atur o en la precarietat laboral. El pitjor d’aquest casos és que tenen poques probabilitats de sortir-ne durant el proper any. L’estudi també mostra una dada preocupant: encara que l’atur disminueix, la precarietat laboral augmenta.
Què podem extreure de les dades de l’estudi?
Les entitats que ens dediquem a acompanyar aquestes persones perquè puguin retornar al mercat de treball, haurem de parar especial atenció a quins són els motius que els continuen deixant fora del sistema: La qualificació? La conciliació familiar? La pèrdua d’hàbits laborals? La falta de confiança en un mateix? En conseqüència, la intervenció haurà de ser integral i probablement, en xarxa.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents