COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
07.03.23
Ja fa bastants anys que des del tercer sector i les entitats socials s’ha pres consciència de la necessitat de prendre mesures per tal d’evitar situacions discriminatòries en els nostres espais i activitats. La reserva de llocs de treball per a persones amb discapacitat i la desaparició de les barreres arquitectòniques en els locals i espais on es realitzen les activitats de les entitats, són algunes de les mesures dirigides a garantir la participació real i efectiva, que ja no sorprenen a ningú. De la mateixa manera, s’ha encetat una dinàmica consistent en elaborar documents per a prevenir i actuar davant de situacions de discriminació i violències sexuals, per exemple, que doten les entitats d’eines per abordar aquestes situacions i mostren un posicionament en pro de la igualtat.
Tanmateix, es tracta de dos eixos que poques vegades es creuen en les planificacions de les organitzacions internes i en les activitats de les entitats. En aquest sentit, és important recordar la teoria de la interseccionalitat que ens mostra com dues situacions potencialment vulnerabilitzadores, es poden sumar donant lloc a situacions de major complexitat. Aquesta teoria ens explica que, per exemple, ser dona pot suposar una situació de desavantatge a la societat, però ser dona i negra ho és encara més, i ser dona negra i amb pocs recursos ho complica encara més. En resum, el que ve a dir la teoria de la interseccionalitat és que tots els tipus d’injustícia estan interconnectades, interaccionen. Això no només significa que s’han de tenir presents tots els motius de discriminació paral·lelament, sinó també que no es pot actuar en la lluita contra un tipus de discriminació concreta des d’una posició de poder o abús respecte d’una altra. És a dir, no es pot lluitar contra el masclisme des de posicions classistes, ni treballar per la inclusió de les persones amb discapacitat des del racisme.
Evidentment, el Tercer Sector, des de la seva posició d’agent de canvi social, ha de vetllar per garantir els drets de totes les persones eliminant qualsevol barrera que puguin generar els fenòmens d’opressió, dominació i discriminació. Per tant, farem bé de plantejar-nos quin accés i participació estem procurant a les nostres entitats per a aquelles persones amb discapacitat, especialment, les que podrien ser susceptibles de major vulnerabilitat per qüestió de sexe o gènere.
A continuació, detallem algunes propostes i reflexions que poden facilitar que les nostres entitats sigui més inclusives i accessibles per a les persones amb discapacitat alhora que vetllen per una igualtat real i efectiva.
Aquestes són només unes poques mesures de les moltes que es podrien portar a terme, però un bon punt de partida per començar un camí llarg i que transcorre a contracorrent d’algunes dinàmiques perverses de la nostra societat.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents