COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Erika Tobalina
Cap Acadèmica de Formació, Consultoria i Estudis a la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles
19.09.23
De variables que condicionen el procés d'ensenyament-aprenentatge n'hi ha de molts tipus. Algunes estan relacionades amb les persones participants, com, per exemple, l’experiència i coneixements que tenen abans de començar la formació, el ritme per integrar els aprenentatges, l’estil predominant a l’hora d’aprendre. D’altres variables fan referència a les persones que assumeixen el rol de docent, donat que cada docent també té el seu propi estil d’ensenyament. Però també el context, els recursos disponibles i els propis objectius d’aprenentatge que es volen assolir fan que l’escenari sigui d’una determinada manera.
A l’escola el currículum segueix un ordre que ve definit per les etapes evolutives de l’alumnat, però a la formació d'adults la diversitat és encara més marcada, i contemplar aquestes variables resulta més complicat i a la vegada, més necessari.
Per tant, sempre caldrà un marge de flexibilitat i bones competències de creativitat i d’improvisació per part dels docents a l’hora d’implementar l’acció.
Per poder escollir les metodologies adequades, primer cal conèixer les possibilitats que hi ha i els resultats que cadascuna ens ofereix. El pedagog Edgar Dale, després de molts estudis, va concloure l’anomenat Con de l’aprenentatge per relacionar les diferents metodologies i la manera que cadascuna afavoreix l’aprenentatge. Diferencia entre dos grans tipus de metodologies: les passives i les actives, segons el paper que juga l’alumnat.
Analitzar aquest esquema és un bon punt de partida per poder decidir la metodologia que millor encaixi. És evident que si volem aconseguir un impacte rellevant en el grup de participants i generar canvis, les metodologies actives són imprescindibles. I a la formació professional, la clau està precisament a saber fer.
Les metodologies actives posen a cada alumne/a en el centre per convertir-lo en protagonista del seu propi procés d’ensenyament i aprenentatge; i sobretot, promouen el pensament crític per sobre de les habilitats memorístiques. El seu principi més fonamental és el learning by doing, aprendre fent, experimentant, amb la pràctica.
Alguns exemples de metodologies actives serien:
Cal reflexionar sobre la metodologia més adequada en cada cas d’entre les possibilitats reals, tenint en compte les variables abans descrites. Generalment, la millor opció és incorporar diferents metodologies i tenir-ne recursos preparats per adaptar-se a circumstàncies no previstes en un principi. Per això, és imprescindible una formació contínua i actualitzada per part de les persones que ens dediquem a la formació. Formació i experiència han d’anar plegats en l’atenció a les necessitats de totes les persones que participen en les nostres accions formatives.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents