COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

El mapa religiós de Catalunya: una eina necessària per a la sensibilització en matèria religiosa al tercer sector

El mapa religiós de Catalunya: una eina necessària per a la sensibilització en matèria religiosa al tercer sector

Jenabou Dembaga
Sociòloga de professió i tècnica consultora de projectes en l'àmbit religiós català. Activista de base involucrada en causes socials, ja sigui amb el racisme, la discriminació religiosa, el feminisme i altres causes que concerneixen les comunitats afrodescendents i negre-africanes en diàspora.
Veure tots els articles

16.09.24

En un món cada cop més globalitzat, la diversitat religiosa esdevé un fenomen complex d'abordar i, alhora, d’apreciar-ne el valor per a l'enriquiment dels valors democràtics actuals. Tanmateix, és fonamental reconèixer que la diversitat religiosa no només depèn d'una tolerància passiva a l'espai públic, sinó que requereix un exercici d'acceptació activa i un esforç realista per comprendre i aprendre sobre les diferents creences i tradicions espirituals o religioses que conformen el teixit social català. És aquí, on el mapa de les religions de Catalunya desentranya la rica diversitat de creences i tradicions religioses i espirituals que han estat presents al territori català durant dècades (i en algunes confessions ja compten amb segles de presència), i ens permet plantejar diferents reflexions sobre els reptes que la societat catalana haurà d'abordar en els anys vinents en matèria religiosa.

Però, en què consisteix el mapa religiós de Catalunya? Quina finalitat té? Què vol abordar? Quines dades recull? Aquest projecte, impulsat el 2001 per la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu identificar i conèixer en profunditat les comunitats religioses que estan ubicades al territori català i els llocs de culte i, alhora, que les mateixes comunitats puguin conèixer els serveis que ofereix la Direcció en matèria religiosa i que aquesta en pugui atendre les demandes. És en aquest context, que la Fundació Pere Tarrés ha estat l'encarregada de realitzar l'actualització del mapa de les religions en el període comprès entre el 2021 i el 2024. Atesa l'experiència que ens ha brindat aquest projecte, creiem que el tercer sector -organitzacions no governamentals, fundacions i col·lectius de base per a la justícia social- té el potencial d'assumir (i ho assumeix des del teixit organitzat de les mateixes comunitats religioses i no religioses) un paper proactiu en la sensibilització sobre temes de pluralitat religiosa. Garantir el dret a l'exercici de la llibertat religiosa és un pilar que no ha de ser menystingut per cap societat democràtica moderna i que requereix un compromís col·lectiu compartit de respecte i comprensió mútua entre tota la població.

La pluralitat religiosa no rau merament a tolerar aquells que practiquen creences religioses i espirituals diferents de la pròpia, sinó a reconèixer i valorar la diversitat com un element essencial per a la dignitat humana. Hi ha diferents espais, col·lectius, fundacions, entre d'altres, que tenen un paper central en la sensibilització i que ofereixen programes educatius que inclouen el diàleg interreligiós, tallers i conferències que aborden diferents temàtiques d'interès. Aquests programes poden contribuir a pal·liar l'estigmatització certes parts i col·lectius de comunitats religioses i fomentar el respecte mutu entre el fet religiós i allò no religiós. Així, el tercer sector no només actua en l'esfera de la caritat o l'ajuda social, sinó que la traspassa fomentant la comprensió i l'empatia des de la perspectiva intercultural.

Aquest article explora com el tercer sector pot tenir un paper crucial en la creació d’un entorn respectuós en matèria religiosa, i com el mapa de les religions pot ser una eina útil per al coneixement d’aquesta diversitat al territori català. A través d'iniciatives concretes es pot aplanar el camí cap a una societat en què la diversitat religiosa no només es reconegui, sinó que se celebri com a part fonamental dels nostres valors democràtics.

És vital recordar que la pluralitat religiosa al tercer sector pot ser una oportunitat única que ens permet abordar les diferents temàtiques d'actualitat i comprendre la diversitat de conviccions i creences des d'una mentalitat oberta i un compromís genuí per a la justícia i l'equitat. El mapa religiós de Catalunya pot ajudar a comprendre quines són les necessitats que cal abordar des d'aquest àmbit en matèria religiosa, i alhora convertir-se per a molts professionals del sector en una primera eina per comprendre el camí que s'ha construït amb valentia perquè aquesta societat catalana sigui més democràtica i comprensiva vers la diferència.

Més informació sobre el mapa religiós de Catalunya