COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Joves, valors i sensibilització

Joves, valors i sensibilització

Núria Mirón Andreu
Educadora social. Formadora de cursos de lleure i atenció a persones amb discapacitat
Veure tots els articles

12.04.23

Sembla que la societat adulta està despertant i comença a fer-se preguntes sobre com apropar-se a la gent jove i com tenir cura de la salut mental dels adolescents per afavorir-ne el benestar emocional. Sembla que ens comencem a preocupar per acompanyar-los. Tot i que encara queda molta feina per fer per part de la societat adulta envers la gent jove, aquest despertar ja és un primer petit pas.

Com a educadora social que acompanya els joves en el seu dia a dia, em preocupa la gran soledat que viuen. I no parlem de soledat física, parlem de soledat emocional. Com a societat hem de deixar de tractar el jovent com si ja fossin adults. L’adolescència és una etapa evolutiva i, com a tal, hem de cuidar i respectar aquest moment de la vida. Just en aquesta etapa és quan més hem d’acompanyar els joves, des de la distància però amb calidesa, fent-los saber que estem al seu costat, no des de la crítica i el judici sinó a partir de l’afecte i la comprensió.

Durant aquesta etapa de l’adolescència hem de treballar especialment el pensament crític perquè puguin analitzar i avaluar la informació que els arriba per formar-se la seva opinió de les coses i no només allò que la societat els marca. S’ha de treballar la solidaritat, la justícia social a través de la diversitat, des de la igualtat, la sensibilització i les eines per poder transformar allò que no els agrada.

Des de la Fundació Pere Tarrés ens preocupem per la gent jove i ho fem des d’una mirada d’afecte, respectant el seu moment i acompanyant-la en allò que necessita des de l’escolta, sense judicis.

Justament perquè volem promoure el canvi amb la participació de tothom, hem engegat un nou projecte per a joves de 18 a 25 anys que promou l’educació amb valors i la sensibilització. El projecte "Joves amb valors" té com a objectiu principal treballar els valors amb adolescents i joves, a partir d’espais de debat i reflexió ètica, on coneguin diferents realitats sota el guiatge de les entitats i associacions que acompanyen persones amb necessitats diverses, per posteriorment reflexionar sobre l’experiència viscuda, repensar noves maneres de fer i com transformar realitats que no els agraden en noves realitats més amables, justes, diverses i igualitàries.

Amb aquest nou projecte volem posar a disposició de la gent jove un espai d’acollida, lliure de discriminacions de qualsevol tipus, lliure de violències, on cadascú pugui desenvolupar el seu pensament crític cap als valors socials que consideri que s’han de defendre. Per això cal escoltar la gent jove i que tothom pugui parlar sense por de qualsevol tema que li preocupi. Ha de ser un espai on tothom pugui pensar i expressar-se, poder ser un mateix i intentar resoldre tota mena de dubtes o neguits, sempre des de la distància i sense jutjar. No podem parlar de societat si no incloem els joves amb la perspectiva de trobar un sentit, canviar comportaments i millorar la societat en què vivim.

Justament la nostra primera activitat va ser una ruta de sensibilització amb la Fundació Arrels, que treballa en l’empoderament de les persones que viuen al carrer.

Fa unes setmanes vam tenir la sort de poder viure una experiència enriquidora en tots els sentits, des d’un punt de vista emocional, educatiu, solidari i de remoure consciències. Vam passejar per Barcelona amb en Jaume, una persona que ha viscut al carrer durant trenta anys (que es diu aviat!) i la seva manera d’explicar-nos la seva història ens va remoure molt per dins. En Jaume ens explicava la seva experiència des de la tendresa, amb un gran somriure i una mirada plena d’amor i records d’una història de vida molt dura, feliç de poder ser escoltat i sentir que la seva veu era important.

Posteriorment a la passejada, vam reflexionar de tot el que havíem viscut aquesta tarda. Quan va acabar la conversa amb en Jaume, els joves van incidir en la importància que té apropar-nos i escoltar-nos, obrir l’espai a l’altre, poder conversar tranquil·lament sense etiquetes ni prejudicis. Van estar d’acord en el fet que hem d’evitar jutjar la gent i ser crítics amb allò que diu la gran majoria de la societat sobre certes persones o col·lectius. Cal conèixer la realitat tenint en compte l’altre i, a partir d’aquí, col·laborar per millorar o fer una mica més amable la convivència en el món entre totes i tots.

El grup de joves va proposar idees per col·laborar i per tirar endavant projectes conjuntament, per tal que tothom conegui la tasca que fa Arrels i la realitat d'aquestes persones.

Va ser una primera experiència molt enriquidora, plena d’emocions i promotora de noves mirades. Un nou despertar comença gràcies a joves compromesos amb una fundació preocupada per millorar una petita parcel·la del món en què vivim.