COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Josep Lluís Casanova
Docent de lleure de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles
14.10.20
En el moment actual de tornada als centres d’esplai i d’educació en el lleure ens estem plantejant com tornar a dur a terme les nostres activitats educatives. És per això que presentem algunes orientacions per a la inclusió d’infants amb TEA. Les sigles TEA, com sabeu, fan referència al denominat Trastorn de l’Espectre Autista i engloba un seguit de diagnòstics que, si bé difereixen entre ells, podem identificar-ne algunes característiques comunes i orientacions de cara a facilitar la inclusió als centres d’educació en el lleure. Aquestes orientacions són ja conegudes per especialistes i persones amb experiència en l’educació d’aquests infants. El repte que es planteja és com adaptar aquestes orientacions en l’escenari actual d’incertesa i una tornada diferent als centres educatius, on podem trobar-nos amb noves mesures al llarg del curs, com per exemple confinaments puntuals en zones localitzades.
En primer lloc, caldrà demanar tota la informació possible a la família i centres educatius formals per ajustar el màxim possible el nostre estil educatiu, activitats i metodologia. Cada infant és únic/a i en cap cas el podem tractar com si fos “un diagnòstic” sinó un ésser amb totes les seves qualitats i amb certes especificitats, algunes diferents, que cal tenir en compte a la nostra tasca d’educació inclusiva.
Entre les característiques observables que podem percebre podríem destacar en primer lloc la interacció social. Aquesta es pot caracteritzar per respostes socials inadequades, aïllament, falta d’interès per a la interacció social i dificultat més o menys accentuada pels jocs o dinàmiques de grup. Per altra banda, la comunicació tant verbal com no verbal pot ser diferent. En alguns casos pot existir mutisme, dificultat per mantenir una conversa i ús estereotipat del llenguatge. Una altra característica observable són els patrons de comportament estereotipats, on poden haver-hi preocupacions absorbents i exclusives en certes rutines, pautes o comportaments i amb molt baixa tolerància als canvis. També es poden observar comportaments repetitius o ritualistes. Destaquem també certa selecció de l’atenció i als estímuls externs, on poden respondre a certs estímuls amb molta sensibilitat i altres ignorar-los. En alguns casos poden destacar en certes habilitats tant sensorials com de càlcul, lògica, música, entre altres.
Cal tenir en compte que el col·lectiu és molt heterogeni i el trastorn presenta nivells molt diferents, tant de gravetat del trastorn com de les característiques externes observables.
De cara a la inclusió d’infants amb TEA als centres d’educació en el lleure en el context actual on les relacions socials s’han vist clarament afectades i ha pogut haver-hi un aïllament social perllongat, proposem algunes recomanacions per a educadors i educadores de centres educatius de lleure.
Esperem que aquest seguit de recomanacions faci més fàcil la tornada als centres educatius i facilitin la inclusió de tots els nens i les nenes que participen als nostres centres. Recomanem sempre seguir formant-nos sobre aquest i altres temes. Hi ha força recursos i formació sobre atenció a la diversitat, acompanyament a infants amb TEA, comunicació augmentativa, vetllador/a, disponibles per a poder donar la millor atenció i educació als infants i joves amb els que treballem.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents