COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Sarai Simó
Docent FCiE
Veure tots els articles
13.09.23
L'equilibri entre la política i la salut mental és un delicat acte de malabarisme en qualsevol país. En un món en constant canvi, la incertesa política pot tenir efectes profunds en la salut mental de la ciutadania. El nostre territori no n’és una excepció, especialment en un context de transformació política i amb l'ombra de les decisions electorals que planeja constantment. L'efecte de la incertesa política sobre la salut mental és complex i multifacètic, i és essencial analitzar-ho amb deteniment.
La incertesa política pot generar un ambient de tensió i ansietat, especialment quan les decisions importants estan pendents o quan els canvis poden ser disruptius. El futur polític incert pot provocar preocupacions sobre les polítiques que es poden implementar, amb possibles efectes en la vida quotidiana dels i de les ciutadanes. A més, els conflictes partidistes i la polarització política poden crear un clima de confrontació i hostilitat que agreuja encara més aquesta ansietat. Pot tenir conseqüències inclús per a les relacions interpersonals. Les discussions polítiques poden esdevenir més apassionades i menys respectuoses, i les diferències d'opinió poden arribar a dividir amistats i famílies.
La falta de claredat política pot portar a la percepció d'una manca de direcció en el país. Aquesta sensació pot minvar la confiança en les institucions i en el sistema polític en general. Quan la ciutadania percep que les decisions importants estan en suspensió, pot sentir-se desconnectada del procés polític i, per consegüent, menys representada. Aquest sentiment pot conduir a la desafecció política i a la sensació d'impracticabilitat d'impactar en les decisions que afecten les seves vides.
D'altra banda, la incertesa política també pot tenir un efecte contraposat. Algunes persones poden sentir-se revitalitzades i compromeses a participar més activament en el procés polític per influir en els resultats. Aquesta resposta pot ser positiva i empoderadora, ja que pot donar lloc a un augment en la participació cívica i al compromís amb les qüestions públiques.
És evident que la incertesa política no afecta tothom de la mateixa manera. Les persones amb predisposició a l'ansietat i altres trastorns de salut mental poden ser més vulnerables als seus efectes negatius. Així mateix, les persones que ja se senten marginades o desateses pel sistema polític poden experimentar aquesta incertesa amb més intensitat.
El tercer sector social té un paper fonamental en l'abordatge d'aquesta qüestió i en la promoció del benestar general i la consideració de les persones vulnerables. I, per això, els i les professionals de l’acció social poden abordar aquest desafiament de les següents maneres:
Com ja van demostrar durant la crisis sanitària de la COVID-19, els i les professionals de l'acció social en el tercer sector poden fer una diferència significativa en la promoció de la salut mental de la ciutadania davant de les situacions més difícils. Cal, per això, una bona qualificació i compromís perquè la seva dedicació i treball en aquestes àrees puguin contribuir al progrés i al benestar general.
Des de la Fundació Pere Tarrés treballem per formar futurs tècnics i tècniques d’Integració Social i d’Educació Infantil d’alta qualificació que esdevinguin agents de canvi en una societat que sigui més justa i inclusiva per a tothom.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents