COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Rosa Mª Ferreiro
Treballadora social i tècnica del programa de persones cuidadores
Veure tots els articles
11.11.24
Tenir cura d'una persona en situació de dependència, sigui per motius de salut o discapacitat, és una tasca que afecta professionals i famílies que es dediquen a cuidar els seus éssers estimats. Aquesta responsabilitat sovint comporta una càrrega emocional i física que pot derivar en estrès i esgotament i pot provocar sentiments de soledat. Per això, els grups de suport emocional sorgeixen com una eina imprescindible tant d'autocura com de suport per a aquelles persones, professionals o familiars, que es troben immerses en aquest tipus de tasques.
Quan una persona es dedica completament a la cura d'una altra, sovint descuida les seves pròpies necessitats emocionals i físiques. Els grups de suport ajuden a recordar la importància de l'autocura, oferint espais per reflexionar sobre les pròpies necessitats i trobar maneres de cuidar-se un mateix. L'autocura no és un luxe, sinó una necessitat bàsica per poder continuar oferint una atenció de qualitat a les persones que depenen de nosaltres.
Els grups de suport emocional són espais amables. Són un lloc segur on les persones que hi participen poden trencar l'aïllament, compartir les seves experiències, emocions i inquietuds i obtenir consells pràctics d'altres persones que viuen situacions similars, cosa que propicia la creació de vincles. Són un espai de gran valor com a eina comunitària. En aquests grups, es treballa a través de dinàmiques i discussions guiades que fomenten la reflexió, la interacció, la col·laboració, l'empatia i la cohesió de grup. Les persones participants poden expressar lliurement els seus sentiments i rebre comentaris constructius i encoratjadors, la qual cosa ajuda a reduir l'estrès i a millorar el benestar emocional.
En resum, els grups de suport emocional són una eina fonamental tant per a l'autocura com per a la cura col·lectiva. Aquests espais no només proporcionen suport emocional, sinó que també permeten aprendre, compartir i reconèixer el valor de la tasca en l'atenció a persones en situació de dependència que realitzen les famílies i els professionals de l'àmbit de les cures. Participar en un grup de suport significa invertir en benestar i, alhora, millorar la qualitat de vida i de la cura que es pot oferir.
Un exemple clar de la implementació de grups de suport es pot observar dins el programa de persones cuidadores de la Fundació Pere Tarrés. Aquest programa promou diversos grups de suport com una eina essencial, principalment en entorns familiars, però també professionals, on la cura de persones en situació de dependència és una realitat quotidiana. Tenint en compte les dificultats horàries i de conciliació de les persones cuidadores, s'ofereixen grups tant en format presencial com en versió telemàtica. Amb la creació d'aquests grups es vol contribuir a millorar les estratègies d'intervenció i d'autocura dels i de les professionals i a fer valdre la feina i la dedicació dels familiars cuidadors oferint-los un espai on el seu esforç sigui reconegut i apreciat. Que serveixi per donar-los forces per continuar amb la seva tasca de cura.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents