COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Gamificació en l’aprenentatge

Gamificació en l’aprenentatge

Sergi Sanmartí
Docent de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles

04.02.19

Resulta molt encertada la sentència de Van Doren quan afirma que l’art d’ensenyar és l’art de descobrir. Els docents tenim l’obligació pedagògica de cercar les millors maneres de transmetre els coneixements, actituds i valors del nostre projecte educatiu però sense cap mena de dubte ens hem d’adaptar a l’alumnat del nou mil·leni. Ara bé no es tracta de simplement oferir per oferir noves maneres de fer que siguin alternatives: definitivament no hem d’oferir fum als alumnes ja que ells mateixos, molt sovint, han après moltes coses fora de l’escola que a vegades comprometen el quotidià de l’aula.

L’experiència educativa no està només limitada a l’aula convencional, tots sabem que hi ha moltes eines per estudiar i aprendre.  I amb això no afirmem que el docent ha de ser substituït sinó que sovint ha d’esdevenir un nou tipus de professor: un docent que faciliti la informació, potenciï la motivació i les ganes per aprendre, desperti la curiositat per les matèries d’estudi, sigui coneixedor de recursos pedagògics de molts tipus per tal de saber donar de manera personalitzada a cadascun dels nostres alumnes allò que necessita; una persona que sàpiga adaptar-se a les diferències i aprofiti les noves tecnologies per desenvolupar-ne les àrees que treballa. Realment el repte cada vegada és més complicat. 

Tanmateix hi ha molts alumnes a les nostres aules que demanen una educació més activa, una manera diferent de fer les coses. La manca d’atenció de vegades no és causa de desinterès sinó avorriment o ensopiment per unes classes excessivament magistrals o potser dirigides des d’una perspectiva massa tradicional. Si t’interessa conèixer i endinsar-te en una nova manera de fer les coses… t’oferim una formació que ben segur trobaràs interessant per tal d’implementar a la teva aula.

Com a alumne el fet d'apassionar-se per les assignatures que se'ns ofereixen a les aules no sempre esdevé fàcil i és per això que no cal oblidar la mirada de l'altre costat: el nen, l'adolescent o jove que tenim assegut davant nostre durant una jornada lectiva. Val a dir que moltes vegades observem en els nostres alumnes que només recorden aquelles dades o allò que els interessa. Suposo que no cal sorprendre'ns ja que en el món dels adults passa el mateix, la porció de l'interès que posem a les coses és el percentatge que recordes després. Provem una cosa. Si els parleu de videojocs, consoles, jocs de tauletes, o fins i tot, dels jocs de taula moderns, ben segur que sabran de què els hi parlem. I si a sobre els hi plantegem eines de gamificació per a l'aula és molt possible que capturem la seva atenció. Què us semblaria tenir en el nostre quotidià escolar aspectes de l'aula amb aires lúdics?

Us oferim tot un seguit de mecanismes vinculats als jocs que poden servir per potenciar i motivar, per avaluar i fins i tot facilitar l’entrada a continguts més complicats… però jugant! Perquè tal com deia Einstein: no només hem d’ensenyar als nostres alumnes sinó proporcionar les condicions per tal que aprenguin.

Si vols aprendre més: https://www.peretarres.org/formacio/curs-la-gamificacio-laprenentatge-?codi=3685

Comparteix l’article

Etiquetes