COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Gregori Olivé
Expert en formació online i eines TIC i docent de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles
23.10.17
En ple canvi generacional, on les noves tecnologies de la informació i la comunicació i l'accés a aquestes marca molt d'aprop la nostra manera d'aprendre i relacionar-nos, ens és impossible entendre el treball a l'aula sense aquest suport que, lluny d'afegir valor als mètodes pedagògics actuals, ens els fa canviar de dalt a a baix.
El posicionament cap a la vida que els nens i joves tenen avui dia canvia qualsevol forma d'aprenentatge ja que la curiositat no només es desperta analògicament sinó que el món digital irromp amb força en l'acostament a la cultura, el coneixement i la ciència.
El model Flipped Classroom, o classe a l'inrevés, pren les seves idees del context actual i pretén fer un gir en la manera que té l'educació per formar.
Defugint clarament de les classes magistrals, dóna un alt valor a les hores a l'aula i vol garantir l'atenció personalitzada en el marc de la detecció de necessitats educatives especials i els ritmes variables d'aprenentatge, aconseguint un treball molt més personalitzat sense perdre de vista l'assoliment de continguts.
Encara que no és un model fàcil d'aconseguir en tot el currículum, sí que persegueix el fet de poder "fer els deures a l'aula" i aprofitar les hores a casa per impregnar-se d'aquells coneixements que les activitats presencials ens permetran fixar més efectivament. Per això, a continuació donem cinc eines que els i les docents podem aprofitar per fer d'aquestes "classes invertides" una experiència satisfactòria.
EDpuzzle és una de les millors eines per iniciar-nos en el Flipped Classroom. Aquesta permet extreure qualsevol vídeo de YouTube i editar-ho per intercalar preguntes sobre els coneixements tractats. Visionar un contingut multimèdia i respondre preguntes o resoldre activitats mentre aprenem forma part de l'estratègia Flipped. A més, el mòdul d'avaluació permetrà crear usuaris per a cada estudiant de manera que es puguin detectar a temps real les manques del grup i es pugui preparar una millor dinàmica de cara a les sessions presencials.
L'ús del Padlet o “tauler d'anuncis virtual” tant dins com fora de l'aula pot ser la millor eina per a l'educació. Dóna llibertat als estudiants perquè aprofitin al màxim les eines d'aquest espai digital sent un gran punt de trobada en el qual compartir idees, coneixements, mapes mentals, imatges, reflexions, inquietuds, etc.
Si els estudiants ja disposen de mòbil, i no hi ha manera que el perdin de vista dins de l'aula, es pot utilitzar amb Kahoot perquè formi part de les explicacions. Aquesta eina permet realitzar diferents dinàmiques, normalment en forma de pregunta / resposta, que permetran avaluar el grau de coneixement de la matèria ja que el treball es fa de forma individual encara que es facilita el debat i l'intercanvi d'opinions en veure les respostes en pantalla.
Les presentacions en PowerPoint ja han recolzat la docència des de la seva creació però Explain Everything fa un pas més i permet la presentació de qualsevol diagrama de forma interactiva. Permet generar els teus propis elements interactius, gràfics i representacions perquè els alumnes es diverteixin ordenant conceptes, acolorint mapes o posant el nom correcte a cada part del cos.
Tellagami és l'eina més avançada de la selecció que hem vist ja que, sense massa esforç, es poden generar nous personatges perquè expliquin els coneixements teòrics en una pesa audiovisual. A partir de la creació de diferents avatars, ja predissenyats, podem fer-los parlar registrant la nostra veu o amb l'ús de les eines que tenim a l'abast. El resultat: un vídeo que podrem compartir amb els nostres estudiants on un personatge animat ens substituirà virtualment.
És important recordar que aquesta modalitat d'aprenentatge no ha de restar qualitat al model tradicional de formació i que no cal preocupar-se per la qualitat dels materials ja que és més important el que s'explica i la seva efectivitat en l'aprenentatge final que la qualitat de la veu, del vídeo o del grafisme elaborat.
El treball previ i la planificació en el FlippedClassroom és clau, encara que l'adaptació del temari al grup i les seves característiques farà que es generi un contingut nou, molt més adaptat i eficaç, aconseguint una transferència excel·lent fruit del nostre esforç per donar-li la volta a la classe i la possibilitat, d'aquesta manera, d'una interacció amb l'alumne molt més personalitzada, una actualització constant del mètode formatiu, el treball en grup, l'augment de la motivació i l'especialització de les tasques del docent en un entorn relacionat i global.
Si vols experimentar aquestes i moltes altres innovacions metodològiques que es poden utilitzar a l'aula per fomentar la participació i motivació de l'alumnat no deixis de fer un cop d'ull al nostre curs online de Formació deformadors.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents