COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Ivet Muñoz Bedoya
Servei d’Intervenció a l’Espai Públic de Castelldefels
Veure tots els articles
08.01.21
Seguint els principis teòrics de Paulo Freire, l'acció comunitària pretén acompanyar a una comunitat, un conjunt d'actors i les seves relacions, a constituir-se com a agent comunitari, és a dir, un subjecte col·lectiu, essent ella mateixa protagonista principal del seu funcionament i de la seva transformació. En un context marcat per la Covid-19, on per a moltes persones hi ha hagut un augment de les dificultats socials i una precarització de les condicions de vida (accés a l'habitatge, atur cronificat, etc.), se'ns presenten grans reptes com a professionals.
El treball comunitari està fonamentat pel treball amb els vincles i les relacions socials. És imprescindible, per tant, fer una anàlisi de com aquestes s'han vist afectades per la Covid-19. Hem deixat de poder trobar-nos amb el nostre grup d'amics com ho fèiem abans, hem deixat de veure a alguns familiars per prevenció, i el contacte i el llenguatge no verbal s'han vist molt afectats per la mascareta i la distància social. Aquests elements, no només han fet canviar les relacions interpersonals, sinó que han incidit en la manera en com podem continuar realitzant accions comunitàries.
Des del Servei d'Intervenció per a la Convivència a l'Espai Públic (SIEP) de Castelldefels, hem realitzat un projecte comunitari que trobem que ens ha donat, arrel dels seus resultats, algunes pistes o senyals d'oportunitat per a com repensar l'acció comunitària en temps de pandèmia. Inicialment, era un projecte destinat a la dinamització d'un parc públic i arrel de l'increment de les restriccions va esdevenir en un Pla d'Acció de Sensibilització de la Covid-19. Aquest va consistir en generar un equip d'agents d'espai públic amb joves del barri treballadors de la Casa d'Oficis, un projecte de promoció econòmica basada en el treball als barris, i dos monitors d'un equipament del mateix barri. La tasca va consistir a planificar un itinerari de parcs i places i dissenyar diferents intervencions de sensibilització de mesures de la Covid-19: Trivial Covid-QR, QR que condueixen a les mesures, acolorir la teva xarxa de contagis, mesurar les distàncies entre ciutadans, etc. De cara a l'avaluació del projecte, tot i generar indicadors sobre compliment de mesures i espais de la ciutat, hem vist altres coses interessants: els joves de l'equip comenten que l'experiència viscuda, no només els ha conscienciat més respecte la Covid-19, sino que els ha ajudat en el seu benestar emocional, pel fet de sortir de casa a realitzar aquesta tasca i descobrir lligams amb altres persones del barri. Els joves han reflexionat sobre com les mesures que vam transmetre des d'aquest Pla, tot i ser innovadores, se centraven en la salut física i no en la salut emocional, i aquesta ha estat contemplada gràcies a la seva participació activa.
Se'ns presenta de forma clara la participació i la recuperació dels vincles comunitaris com un factor reparador dels impactes d'aquesta crisi. Aprofitar accions al voltant de la prevenció de la Covid-19 per fer-les de forma comunitària tindrien un doble impacte: una conscienciació col·lectiva del context actual, fent sorgir estratègies i solucions des de la mateixa ciutadania i una reconstrucció d'allò col·lectiu, des de la cura mútua i el suport mutu dintre la comunitat. Recuperar els vincles és el punt de partida per a que les comunitats recuperin agència i consciència crítica respecte a la seva realitat i frenar la ruptura social com a efecte principal d'aquesta crisi socioeconòmica.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents