COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Eva Carulla
Docent de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles
27.05.20
En el món educatiu, de lleure i social utilitzem constantment el concepte d’empatia per explicar que ens hem de posar “en el lloc de l’altre” , ja que necessitem comprendre com la persona viu una situació determinada per poder-la acompanyar en el seu procés d’aprenentatge i/o de benestar. Per poder acompanyar als nostres éssers estimats propers, als alumnes que es connecten des de casa, a les persones que estem acompanyant en la distància física l’empatia és essencial.
Cal, però, deixar ben clar què és empatia i què no ho és ja que si com a professional no la practico correctament i la confonc amb simpatia i/o compassió em pot portar a un esgotament emocional i provocar el que es coneix com el Burn-out.
L’empatia afavoreix el desenvolupament constructiu de la personalitat, alleugera la càrrega afectiva que, al ser exterioritzada, afavoreix l’acceptació de si mateix i l’autoconeixement i la col·laboració entre persones.
Una societat empàtica és una societat on es redueix l’agressivitat i es potencia la resolució positiva de conflictes.
L’empatia pot ser unidireccional o bidireccional. Tot i que en l’àmbit professional la bidireccionalitat no és una condició sine qua non, l’empatia és diferent que la simpatia. Amb la simpatia sentim “amb” la persona la mateixa emoció i ens la fem nostra. L’empatia és quan em situo “dintre” de l’experiència de la persona però no m’adhereixo a la seva emoció, el que em permet acció.
Per això, per poder desenvolupar una bona empatia hem de respectar 4 passos imprescindibles, tots ells, com explica el Dr. Bermejo (2012):
1- Identificació: ens identifiquem amb la persona i entenem el que ens explica des de la seva perspectiva.
2- Incorporació: Soc permeable a la història i sentiment de l’altre.
3- Repercussió: es desperten emocions i records de la meva pròpia biografia que connectem amb la vivència de l’altre.
4- Separació: Em desvinculo emocionalment retrobant la meva pròpia identitat.
L’empatia implica la meva disposició a acompanyar de forma sincera i autèntica a l‘altra persona, la empatia no s’improvisa, es fa conscientment.
Tots hem estat confinats aquests darrers dies i el nostre món s’ha trasbalsat, tots hem viscut i estem vivint la distància social i física, ens costa acostumar-nos-hi.
En aquests moments doncs l’aposta és desenvolupar l’empatia! Treballem amb empatia per a que la distància social només sigui física i no psíquica i afectiva.
____
Bermejo, J. C. (2012). La empatía terapéutica. Bilbao, España: Desclée De Brouwer
Comparteix l’article
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents