COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

El coronavirus ha de paralitzar els reptes de les entitats?

El coronavirus ha de paralitzar els reptes de les entitats?

Josep Carbonell
Consultor en comunicació a la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles

19.03.20

El confinament no ha de suposar l’aturada total de l’activitat, sinó que pot esdevenir una oportunitat a l’entitat per abordar aquells temes als quals costa parar atenció en el dia a dia.

Les entitats sense ànim de lucre no són alienes a la realitat que està patint la nostra societat pel brot de coronavirus. L’estat de confinament obligatori en què ens trobem actualment ha portat a moltes organitzacions a aturar els seus serveis o, si més no, a reduir de forma massa significativa la seva activitat habitual. Ara bé, estar confinat a casa no ha de suposar l’aturada total de l’activitat, ans al contrari, sinó que pot esdevenir una oportunitat per abordar aquells temes als quals costa parar atenció en el dia a dia i que, sens dubte, ajuden a fer créixer l’entitat.

L’atenció directa, el nombre infinit d’activitats organitzades i la pròpia realitat de cada una de les entitats del nostre país fa que, moltes vegades, sigui complicat trobar un moment per fer coincidir tot l’equip, realitzar una pausa, mirar d’on venim, situar on estem i preparar a consciència els mesos que vindran. Aquesta aturada obligatòria, doncs, presenta una bona oportunitat per aixecar la mirada i visualitzar a vista panoràmica l’estat de la nostra entitat. A més, a curt termini també ha de servir per decidir què cal fer amb tot allò que s’havia de plasmar aquests dies i en pensar fórmules, potser molt imaginatives, per adaptar-ho a les noves circumstàncies.

En aquesta línia, des del Departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, conscients de la situació complexa actual, hem decidit reforçar el nostre servei d’acompanyament gratuït amb l’objectiu de facilitar a les entitats d’arreu del país i sense moure’s de casa, l’aprofitament d’aquest període de parèntesi en l’activitat corrent. A través d’un treball conjunt virtual, mitjançant videotrucades i altres eines digitals, pretenem treballar colze a colze amb les entitats perquè puguin millorar en aquells aspectes que havien quedat pràcticament oblidats en el calaix de les tasques no urgents i que, en el fons, són tan necessàries.

Així doncs, aquests dies també poden servir per reflexionar, recuperar el DAFO que havíem oblidat davall de l’última carpeta de tasques importants i avaluar el funcionament de l’entitat. D’aquesta manera, segur que es detecten certes mancances que es poden revertir sol·licitant el servei d’acompanyament en diversos àmbits que oferim des del Consultoria i Estudis. Des de suport en projectes d’intervenció, gestió del voluntariat, comunicació i participació fins a projectes captació de fons, planificació estratègica, treball en xarxa, sostenibilitat de l’entitat i processos d’avaluació. Cada un d’ells, supervisat per professionals experts en cada temàtica.

Un altre aspecte que s’acostuma a veure perjudicat a causa del vertiginós dia a dia a què es veuen sotmeses les entitats és el formatiu, tot i que sigui una evidència que la formació contínua és una necessitat imperiosa de tots els agents que formen part del tercer sector, des d’equips directius i personal tècnic a persones usuàries i voluntariat. Aquesta època en què disminueixen les interrupcions en la jornada laboral i no hi ha pèrdues de temps en desplaçaments, pot servir a qualsevol persona que forma part de l’entitat per donar un cop d’ull a les guies, recursos i material gratuït que ofereixen moltes entitats. Una bona manera de fomentar la creativitat i l’aparició de bones idees.

Quantes vegades no s’ha ideat de posar en marxa un programa, activitat o projecte de gran envergadura? Estaríem parlant d’aquells que potser semblen una utopia perquè queden diluïts en una conversa o perquè es veuen poc factibles, d’entrada. Pot ser aquest temps de confinament a les cases un bon moment per carregar les bateries de la motivació i posar negre sobre blanc en allò que en aquell instant concret va quedar com un brindis al sol. Ara pot ser l’hora de recuperar-ho i posar-hi fil a l’agulla. Pensar què, com i quan, elaborar un projecte detallat amb el suport i acompanyament de persones expertes i amb experiència. Segur que no quedarà com una feina en va i, més aviat que tard, es farà realitat.

Per fer-ho possible, naturalment, serà necessari comptar amb el finançament necessari, un altre gran mal de cap per a la gran majoria d’entitats. Segons el darrer estudi d’El Panoràmic, els recursos propis són clau, esdevenint la principal font de finançament de les entitats catalanes, ja que representen fins al 60% del total dels ingressos rebuts durant un any. Aquest període, doncs, també pot ser oportú dedicar-lo a cercar convocatòries de finançament i començar a preparar-les. En aquest sentit, el Calendari de Convocatòries de Finançament que elabora anualment Xarxanet pot servir de gran ajuda, així com els servei d’assessorament en captació de fons que també s’ofereix des del Departament de Consultoria i Estudis.

En definitiva, a aquesta situació excepcional que ens ha tocat viure també cal trobar-li la vessant positiva. Quedar-se a casa no pot ser sinònim de sofà, pel·lícula i manta i, menys, en un tercer sector que haurà de seguir donant resposta a totes les dificultats que estan apareixent durant el confinament i que, per desgràcia, s’agreujaran un cop sembli que aquesta crisi en forma pandèmia s’ha superat. Les persones més vulnerables seguiran necessitant de tota l’expertesa de les nostres organitzacions per seguir endavant amb les seves vides, ara més que mai. És moment de reinventar-se, de parar atenció als canvis i, a poder ser, anticipar-s’hi el més aviat millor. Tot plegat, només serà possible si l’entitat obre la mirada i segueix volent avançar, tot i haver d’estar uns dies en una pausa obligatòria.

Foto: Nick Morrison a Unsplash