COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Diversitat religiosa i acció socioeducativa

Diversitat religiosa i acció socioeducativa

Enric Benavent Vallès
Professor dels Graus en Educació Social i en Treball Social
Veure tots els articles | Fitxa d’expert

23.11.18

La realitat religiosa del món contemporani occidental és una realitat molt plural, diversa i canviant. El monogràfic del número 69 de la Revista Educació Social, Revista d’Intervenció Socioeducativa planteja un recull d’articles que ens porten a la reflexió sobre la diversitat religiosa de la societat actual per afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social.

Aquest darrer número se centra en la llibertat religiosa i l’acció socioeducativa i reflexiona sobre els drets de les persones en l’àmbit religiós emparant-se amb els drets fonamentals de la persona, els drets humans i tots els seus desplegaments en constitucions i altres marcs normatius.

La primera part de la revista, fa un emmarcament més teòric d’aquest fet. La segona part de la revista compta amb la participació de representants de quatre confessions religioses, en concret, de l’església catòlica, de l’església evangèlica, de l’islam i del budisme. Els autors, a través d’articles o entrevistes expliquen com s’entén la feina de l’acció socioeducativa en el si d’aquestes religions i quin tipus d’accions es duen a terme en el marc d’aquestes confessions religioses.

La revista també inclou la no-religió, és a dir, l’espiritualitat no religiosa, perquè tot i que es tracta d’un monogràfic dedicat a la religió, hi ha molta gent que viu la seva espiritualitat d’una forma no-religiosa i s’ha volgut donar un espai d’experiències de minfdullness i educació social. Aquest és en conjunt la proposta de la revista que té com a objectiu principal posar sobre la taula el debat sobre la llibertat religiosa de les persones i com afecta la feina dels professionals socials.

Actualment, l’analfabetisme religiós que hi ha a la societat és alarmant. Que el sistema educatiu hagi tret la cultura religiosa de l’espai formatiu, o l’hagi relegat als mínims, crea una generació de ciutadans que els hi manquen elements importants per entendre la seva societat. El fet religiós existeix, encara que hi hagi gent no creient, i no sembla que vagi a desaparèixer. La religió no ha desaparegut i s’ha diversificat. L’espiritualitat, allò que mou la religió, cada vegada està més present de maneres molt diverses. L’administració pública no pot ignorar que el fet religiós existeix i que és molt important per bona part de la població.

Tenim un desconeixem absolut i caiem en estereotips enganyosos, la llibertat religiosa passa per una bona formació i els professionals han d’estar ben formats en aquests temes. A la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés –URL oferim una assignatura que es diu Diàleg Inter-religiós i Acció Social. Només un 20% dels estudiants cursen l’assignatura perquè és optativa, però en acabar l’assignatura afirmen que hauria de ser obligatòria. Els estudiants descobreixen nous conceptes que els hi seran molt útils a l’hora de treballar, perquè treballen amb persones de diferents religions i es queden absolutament desemparats quan hi ha una demanda relacionada amb els seus drets religiosos.

En definitiva, l’objectiu de la revista és fer reflexionar els educadors i treballadors socials i generar debat sobre la diversitat religiosa i l’acció socioeducativa, així com incrementar l’interès per la formació en competències religioses per preparar els professionals i crear noves eines i recursos de cohesió social.

 

Enric Benavent Vallès

Professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL

Comparteix l’article

Etiquetes