COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Mercè Lopez-Bravo
Cap del departament d’Acció Digital (Projectes d’Innovació Social Digital i STEAM)
Veure tots els articles
09.03.21
En els últims anys es parla molt en el món educatiu de l'aprenentatge per projectes en els àmbits STEAM. En aquest article expliquem què significa STEAM i perquè és important fomentar les vocacions científiques en aquests àmbits amb una perspectiva de gènere.
El desenvolupament de la tecnologia està conformant una sèrie de canvis en tots els nivells: laboral, social, ambientals, educatiu, econòmic, polític i en les relacions de les persones. Amb la pandèmia hem vist com els reptes i les oportunitats que la digitalització ofereix a les persones és complexa i diversa, i la necessitat de reduir l'escletxa digital per construir una societat més democràtica i millorar la qualitat de vida de les persones. Impulsar l'aprenentatge de competències digitals per trencar amb les desigualtats, especialment en les dones, per combatre els estereotips de gènere com la percepció que tenen els nens i nenes sobre les seves habilitats i capacitats.
Cada dia experimentem la influència de la ciència i la tecnologia en molts aspectes de la nostra vida, des del benestar personal i la salut fins a la comunicació i la participació. Pràcticament totes les feines tenen un component digital, i el desenvolupament professional i laboral en els àmbits de la tecnologia i la ciència tenen un gran potencial de creixement. Les diferències de gènere en la participació de les nenes en l'educació STEAM comencen des de preescolar, en jocs relacionats amb les ciències, la tecnologia i matemàtiques i es fa més visible en nivells educatius més alts. En una societat que busca la igualtat i avançar en els drets socials, és clau el compromís de totes les entitats socials, públiques i la ciutadania en canviar aquesta realitat i transformar-nos en agents de canvi del nostre entorn.
Les dades son clares, la presència femenina en el món de la ciència i la tecnologia és molt baixa, segons dades de la ONU, menys del 30% d'investigadors científics són dones, i al nostre país, tan sols un 25% de dones ocupen places de catedràtiques d'universitat i professores d'investigació al centre superior d'investigacions científiques (CSIC).
Per aquest motiu és important fomentar les vocacions STEAM (sigles dels àmbits de ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) en les nenes i adolescents, promovent la visibilització de referents científics femenins per impulsar la presencia de les dones en la ciència, la innovació i la tecnologia.
L'accés de les dones als àmbits STEAM i la seva participació en el desenvolupament de la ciència, tecnologia i innovació són elements clau per assolir els objectius de desenvolupament sostenible pel 2030, com la inclusió d'objectius de gènere (ODS5, meta 5 b) i l'empoderament de les dones (ODS9, meta 9.5) per garantir una societat més justa, diversa i equitativa.
Comparteix l’article
Etiquetes
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents