COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Com fer que els infants odiïn la lectura. 100 anys de Gianni Rodari

Com fer que els infants odiïn la lectura. 100 anys de Gianni Rodari

Maria Elias Navarro
Responsable acadèmica de l’àrea d’Animació Sociocultural i formadora de cursos de lleure i gestió cultural
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

23.10.20

Aquest 23 d’octubre fa 100 anys del naixement del gran escriptor i pedagog italià Gianni Rodari. És per aquest motiu que aquest atípic 2020 s’ha batejat en el món literari com l’Any Rodari. I realment sempre fet expressament que just enguany se celebri l’any d’un dels autors més polèmic —en els seus temps— més trencador, original i creatiu de la història de la literatura infantil i juvenil.

L’autor es va fer cèlebre per obres dirigides als infants com ara Contes per telèfon, Contes i Fantasticontes, El llibres dels errors i tants d’altres. També, però, com a bon pedagog que era, també va fer publicacions dirigides a mestres, mares i pares com ara Gramàtica de la fantasia (Introducció a l’art d’explicar històries), o Escola de fantasia (Reflexions per a la educació per a mestres, pares i nens).

En aquesta darrera obra, Rodari ens fa reflexionar en el sentit contrari dels habituals consells o estratègies per a fomentar la lectura per als més petits i petites i ens proposa de manera ben provocativa nou maneres d’ensenyar als nens i nenes a odiar la lectura.

Anem a fer-hi una mirada actualitzada al temps que corren:

1. Presentar el llibre com una alternativa a la televisió

“Deixa de mirar la tele (o mòbil o tauleta o consola de videojocs)  i agafa un llibre!” Que és com dir deixa de fer això que t’agrada tant i fes altra cosa que no t’agrada tant o gens... No sembla gaire motivador, oi? No cal fomentar la rivalitat entre les pantalles i els llibres, podríem dir que són batalles diferents.

2. Presentar el llibre com una alternativa als còmics

Segur que pares i mares recordem amb molt d’afecte els nostres Tebeos —nosaltres els dèiem així, oi?— i les estones que vam passar amb en Tintín, Massagran, Astèrix i Obèlix, Mortadelo o Zipi i Zape. El gènere del còmic no és en cap cas un gènere menor. Si un infant s’endinsa a la lectura per al porta del còmic és totalment vàlid i engrescador.

3. Dir als infants d’avui que els nens d’abans llegien més

Ep! Que això no és pas una batalla entre generacions... A banda que, afortunadament, som en el moment de la història amb l’índex més baix d’analfabetisme de la població. Aquí cal valorar també l’esforç d’escoles i mestres per introduir el gust per la lectura com una part essencial de l’educació dels infants.

4. Considerar que els nens i nenes tenen massa distraccions

Per moltes activitats que facin i estímuls que rebin, hi ha coses que només les podran rebre d’un llibre i és paper dels adults demostrar-los-ho.

5. Culpar els nens i nenes si no els agrada llegir

Considera Rodari que si hi ha infants que no els agrada llegir és degut a que els publicacions responen a criteris més aviat econòmics que educatius. Podríem dir que actualment aquest fet ja no es produeix tan sovint, ja que la literatura infantil es troba en un moment espectacular tant per la quantitat de llibres interessantíssims com per l’enorme varietat d’editorials especialitzades que ofereixen un gran ventall de propostes i opcions. Tothom pot ser un bon lector o lectora. Només cal trobar el llibre adequat.

6. Transformar el llibre en un instrument de tortura

Mai hem de fer servir la lectura com un càstig o presentar-la com quelcom negatiu. Us imagineu que, de grans, ens sancionessin fent-nos llegir un llibre? És tan absurd o contraproduent com la cadira de pensar. Llegir, igual que pensar ens fa lliures!

7. Negar-se a llegir als nens i nenes

Llegir plegats, llegir en veu alta, fer veus divertides per a cada personatge, onomatopeies, crits i xiuxiuejos... Tot això els acostarà de manera divertida a la lectura.

8. No oferir-los prou varietat

Estem en una època gloriosa de l’edició de llibres infantils. Gaudim-la! Còmics, àlbums il·lustrats, llibres científics i divulgatius, novel·les curtes, col·leccions de futbolistes, cangurs, princeses dracs i nois que escriuen diaris ens obren un extensíssim ventall de possibilitats.

9. Obligar-los a llegir

Citant literalment a Rodari: “És sens dubte el més eficaç si es vol que els infants aprenguin a detestar els llibres. Segur al cent per cent. Facilíssim d'aplicar.”

Així que, aprofitant que celebrem l’any Rodari, gaudiu de l’amor per la lectura i pels llibres i, sobretot, traspasseu aquesta passió als infants. Serà un regal que els acompanyarà i enriquirà tota la vida.

Comparteix l’article

Etiquetes