COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Anna Blázquez Abella
Responsable del Departament d’Acció Digital
Veure tots els articles
14.04.25
Vivim en un món on la tecnologia està present a tot arreu: a la nostra feina, a les nostres relacions i fins i tot en com ens entretenim. Segurament ja ho saps, perquè la digitalització forma part del nostre dia a dia. Però, sabies que tenir coneixements digitals no és només una necessitat, sinó un dret fonamental per a tothom?
No importa l’edat que tinguis ni quan vas començar a interactuar amb la tecnologia. El que realment importa és que tothom, grans i joves, tingui les eines i coneixements necessaris per gaudir d’aquest món digital de forma segura i responsable.
Avui en dia, parlar de ciutadania digital és parlar de competències digitals bàsiques, les quals inclouen saber comunicar-nos de manera digital, buscar informació en línia, crear contingut i entendre com protegir-nos a la xarxa. Totes aquestes competències estan recollides al marc europeu DigComp, i ens permeten formar part d’una ciutadania activa en la societat digital.
A Catalunya, encara hi ha una bretxa digital que afecta moltes persones, especialment aquelles amb dificultats per accedir a la tecnologia o per saber-ne fer un bon ús. Aquestes dificultats són normals, ja que el ritme de canvi tecnològic és vertiginós i no tothom té els mateixos coneixements ni el mateix accés a les eines digitals. Però la bona notícia és que hi ha solucions.
La formació digital no és només una responsabilitat individual, sinó un repte que hauria d’implicar tota la comunitat. Aprendre a utilitzar la tecnologia pot ser complicat, però quan tots i totes hi col·laborem, la tasca és molt més fàcil. El que cal és crear espais de formació contínua on tothom pugui aprendre i sentir-se a gust amb la tecnologia.
Segons les dades d’IDESCAT del 2024, un 60% de la població catalana reconeix haver estat influenciat per notícies falses l’any passat. Això evidencia que no es tracta només d’aquelles persones amb més dificultats, o amb menys experiència tecnològica, sinó que tothom necessita adquirir unes competències crítiques per interpretar informació, detectar missatges fraudulents i saber actuar.
L’educació, en qualsevol de les seves formes (formal, no formal i informal), juga un paper fonamental en aquesta transformació. Ningú neix sabent com navegar pel món digital; fins i tot els més joves necessiten formació per a utilitzar les eines tecnològiques amb criteri i responsabilitat.
Un dels programes de la Generalitat de Catalunya per ajudar a reduir la bretxa digital és Més digitals, una iniciativa que forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation. Aquest programa ofereix més de 9.000 cursos gratuïts per a aquells col·lectius que més ho necessiten, a partir dels setze anys, amb una especial atenció a les persones majors de seixanta anys i aquells col·lectius en situació de vulnerabilitat.
La Fundació Pere Tarrés gestiona aquest programa a tres comarques de Catalunya: Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme. Això vol dir que podem traslladar-nos fins al teu municipi perquè puguis accedir a cursos gratuïts i pràctics, que s’adapten a les teves necessitats. Els cursos inclouen temes com l’ús del telèfons mòbils, la realització de tràmits en línia, com fer videotrucades o comunicar-se per WhatsApp amb la família i els amics, i com protegir-te de perills a Internet. Tot, de manera senzilla i comprensible.
I si formes part d’un ajuntament, biblioteca, associació, escola o espai comunitari, també pots implicar-te en aquest projecte, oferint els vostres espais o creant grups amb els vostres col·lectius.
Amb un petit esforç i una mica de temps, pots formar-te i convertir-te en part activa de la societat digital. No et quedis enrere: fes el primer pas avui mateix i uneix-te a la comunitat preparada per afrontar els reptes digitals del futur.
Per a més informació o per apuntar-te als cursos, posa’t en contacte amb nosaltres a través del telèfon 93 120 24 36 o envia’ns un correu a [email protected]. Ens encantarà que formis part d’aquest canvi digital i que tinguis les eines necessàries per viure d’una manera més segura i connectada.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents