COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

La bretxa digital: Un repte col·lectiu que no podem ignorar

La bretxa digital: Un repte col·lectiu que no podem ignorar

Anna Blázquez Abella
Responsable del Departament d’Acció Digital
Veure tots els articles

14.04.25

Vivim en un món on la tecnologia està present a tot arreu: a la nostra feina, a les nostres relacions i fins i tot en com ens entretenim. Segurament ja ho saps, perquè la digitalització forma part del nostre dia a dia. Però, sabies que tenir coneixements digitals no és només una necessitat, sinó un dret fonamental per a tothom?

No importa l’edat que tinguis ni quan vas començar a interactuar amb la tecnologia. El que realment importa és que tothom, grans i joves, tingui les eines i coneixements necessaris per gaudir d’aquest món digital de forma segura i responsable.

La capacitació digital: Un dret universal

Avui en dia, parlar de ciutadania digital és parlar de competències digitals bàsiques, les quals inclouen saber comunicar-nos de manera digital, buscar informació en línia, crear contingut i entendre com protegir-nos a la xarxa. Totes aquestes competències estan recollides al marc europeu DigComp, i ens permeten formar part d’una ciutadania activa en la societat digital.

A Catalunya, encara hi ha una bretxa digital que afecta moltes persones, especialment aquelles amb dificultats per accedir a la tecnologia o per saber-ne fer un bon ús. Aquestes dificultats són normals, ja que el ritme de canvi tecnològic és vertiginós i no tothom té els mateixos coneixements ni el mateix accés a les eines digitals. Però la bona notícia és que hi ha solucions.

Un repte per a tota la comunitat

La formació digital no és només una responsabilitat individual, sinó un repte que hauria d’implicar tota la comunitat. Aprendre a utilitzar la tecnologia pot ser complicat, però quan tots i totes hi col·laborem, la tasca és molt més fàcil. El que cal és crear espais de formació contínua on tothom pugui aprendre i sentir-se a gust amb la tecnologia.

Segons les dades d’IDESCAT del 2024, un 60% de la població catalana reconeix haver estat influenciat per notícies falses l’any passat. Això evidencia que no es tracta només d’aquelles persones amb més dificultats, o amb menys experiència tecnològica, sinó que tothom necessita adquirir unes competències crítiques per interpretar informació, detectar missatges fraudulents i saber actuar.

L’educació, en qualsevol de les seves formes (formal, no formal i informal), juga un paper fonamental en aquesta transformació. Ningú neix sabent com navegar pel món digital; fins i tot els més joves necessiten formació per a utilitzar les eines tecnològiques amb criteri i responsabilitat.

Més digitals: Com pots participar-hi i beneficiar-te’n

Un dels programes de la Generalitat de Catalunya per ajudar a reduir la bretxa digital és Més digitals, una iniciativa que forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation. Aquest programa ofereix més de 9.000 cursos gratuïts per a aquells col·lectius que més ho necessiten, a partir dels setze anys, amb una especial atenció a les persones majors de seixanta anys i aquells col·lectius en situació de vulnerabilitat.

La Fundació Pere Tarrés gestiona aquest programa a tres comarques de Catalunya: Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme. Això vol dir que podem traslladar-nos fins al teu municipi perquè puguis accedir a cursos gratuïts i pràctics, que s’adapten a les teves necessitats. Els cursos inclouen temes com l’ús del telèfons mòbils, la realització de tràmits en línia, com fer videotrucades o comunicar-se per WhatsApp amb la família i els amics, i com protegir-te de perills a Internet. Tot, de manera senzilla i comprensible.

I si formes part d’un ajuntament, biblioteca, associació, escola o espai comunitari, també pots implicar-te en aquest projecte, oferint els vostres espais o creant grups amb els vostres col·lectius.

Un petit esforç per a un gran canvi

Amb un petit esforç i una mica de temps, pots formar-te i convertir-te en part activa de la societat digital. No et quedis enrere: fes el primer pas avui mateix i uneix-te a la comunitat preparada per afrontar els reptes digitals del futur.

Per a més informació o per apuntar-te als cursos, posa’t en contacte amb nosaltres a través del telèfon 93 120 24 36 o envia’ns un correu a [email protected]. Ens encantarà que formis part d’aquest canvi digital i que tinguis les eines necessàries per viure d’una manera més segura i connectada.

Comparteix l’article

Etiquetes