COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Pot l'art...? BenestArt, un projecte de mediació artística intergeneracional

Pot l'art...? BenestArt, un projecte de mediació artística intergeneracional

Berta Fontboté Pradilla
Coordinadora del projecte "benestArt" de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles

10.12.24

Crèdits de la imatge: Marta Cartu

Com cada dimecres, la Marta m’escriu per compartir com ha anat la sessió d’aquesta setmana. M’explica que avui ha estat especialment emocionant. També m’envia aquesta fotografia: dues persones del grup interactuant de manera senzilla però significativa. Em diu que ha volgut capturar aquest moment perquè reflecteix l’espai de confiança i cura que s’ha anat construint al llarg de les sessions. El més sorprenent és que aquestes dues participants fa només unes setmanes que es coneixen, tenen més de seixanta anys de diferència entre elles i estan participant en un taller sobre còmic, autoedició i narrativa visual.

A partir d’aquesta escena, he recordat les preguntes que fa un temps que em ronden pel cap: pot l’art ajudar a combatre la soledat no desitjada de les persones grans? Pot ser una eina per trencar estigmes com l’edatisme, que separa diferents generacions?

La soledat no desitjada afecta milions de persones a Europa i té conseqüències greus per a la salut mental i emocional. Les últimes dades indiquen que més de trenta milions de persones a Europa viuen aquesta situació, que pot multiplicar per cinc el risc de patir depressió i ansietat. A Espanya, el 13,4% de les persones grans pateixen soledat no desitjada, cosa que reflecteix la magnitud d’aquest problema social. L’Enquesta de Salut de Barcelona, feta per l’Agència de Salut Pública l’any 2021, posa de manifest que un 28,5% de les persones de 65 anys o més s’han sentit soles els darrers dotze mesos.

És en aquest context que neix Benestart, un projecte intergeneracional de mediació artística que no només busca pal·liar la soledat emocional, sinó també oferir a les persones grans l’oportunitat de participar en una activitat creativa i connectar amb altres generacions. Benestart és una clara aposta per millorar el benestar emocional i reforçar el sentiment de pertinença dels participants. Aquesta iniciativa promou el diàleg i la connexió entre generacions a través de la creativitat, posant en relació les usuàries dels casals de gent gran de Barcelona amb grups de joves, sota la guia d’artistes especialitzades en processos de cocreació, convertint-se en un autèntic laboratori viu de creació i convivència.

El projecte se sustenta sobre una xarxa de col·laboració d’institucions, professionals i altres agents: casals de gent gran, instituts d’ensenyament, associacions per a joves de diferents barris de Barcelona i creadores artístiques que actuen com a mediadores culturals. Aquest enfocament col·laboratiu busca que l’impacte sigui profund i transversal, arribant als col·lectius que més poden beneficiar-se d’aquestes experiències.

Per a aquesta edició pilot, que ha començat l’octubre de 2024, hem reunit deu artistes contemporànies amb una àmplia experiència en arts comunitàries i projectes col·laboratius. Entre elles, trobem noms com Estel Boada, Boris Mercado, Ninja Papel, Cordelia Alegre, Laura Casassas, Neus Masdeu, Albert Gironés, Marta Cartu, Sara Sanz i Mauricio Sierra. Cada artista aporta una mirada única i disciplines diverses, que van des del cinema, la fotografia, el disseny o la performance. Cada una d’aquestes artistes s’ha vinculat a un dels deu grups que s’han creat a partir del vincle d’un casal de gent gran i un grup de joves del mateix barri. Els grups varien en interessos, dinàmiques i contextos, fet que enriqueix encara més el procés creatiu.

Més que una excusa, l’art és un camp fèrtil que treballa des de l’escolta i l’acolliment d’allò imprevist. És aquí on rau el seu valor: permet crear ponts entre persones, desafiar prejudicis i obrir nous camins per al diàleg i la comprensió mútua. Però els resultats d’aquest projecte no es limitaran als processos creatius interns. A partir de la segona setmana de desembre, cada grup presentarà una mostra pública del seu treball. Aquestes exposicions obertes no només celebraran els fruits de la seva creativitat, sinó que també serviran per compartir amb la comunitat local les experiències i aprenentatges sorgits durant aquests tres mesos.

A més de la seva dimensió social i creativa, aquesta nova aposta innovadora també està generant dades per contribuir a la recerca. La Universitat Pere Tarrés s’ha vinculat al projecte, i a través de les seves investigacions permetrà obtenir informació valuosa sobre com aquestes iniciatives poden influir positivament en la qualitat de vida de les persones grans. Tot i la breu biografia d’aquest projecte, ja són moltes les reflexions que permet abordar.

Però això és només un començament. Amb aquest projecte, la Fundació Pere Tarrés explora com l’art pot ser una eina de transformació social. A través de la creativitat i la col·laboració, aquest projecte treballa per construir ponts entre generacions i oferir solucions innovadores a problemes socials com la soledat no desitjada i l’estigmatització de les persones grans. En un moment en què la societat sembla més fragmentada que mai, iniciatives com aquesta ens recorden que el diàleg, la creativitat i el treball col·lectiu poden generar canvis reals i duradors.

Comparteix l’article

Etiquetes