COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Txus Morata
Professora del Grau d’Educació Social i de màsters universitaris. Investigadora Principal del Grup de Recerca GIAS. Directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i d’Acció Sociocultural
Veure tots els articles
| Fitxa d’experta
22.11.21
Les activitats de lleure educatiu, a més d’ajudar els infants i adolescents a créixer com a persones, els ajuden al desenvolupament escolar i, a llarg termini, a la seva inserció laboral. Així doncs, el lleure educatiu ajuda a trencar el cercle de la pobresa infantil.
Actualment, l’estat espanyol es troba a la cua d’Europa amb relació a l’índex d’abandonament prematur dels estudis, amb un 19% de la població entre 18 i 24 anys que no finalitza l’ensenyament obligatori o no continua estudis post obligatoris.
Aquesta dada mostra la necessitat que, més enllà de l’escola, també, altres agents educatius de la comunitat es comprometin amb l’educació dels infants i adolescents del país per desenvolupar propostes que abordin aquest desafiament.
Un dels agents educatius que contribueix a la millora de les competències acadèmiques és el lleure educatiu o l’activitat no lectiva, que comprèn diversitat d’activitats: artístiques, esportives, de reforç educatiu, de vacances i comunitàries, que es desenvolupen també en diversitat d’espais com són els centres de lleure educatiu, els espais no lectius escolars, els centres cívics i comunitaris i els equipaments esportius, entre d’altres.
Dades aportades per investigacions apunten que l’accés a l’activitat no lectiva té correlacions importants amb el benestar i l’èxit acadèmic, entre altres beneficis.
A més, s’observen relacions entre suspendre dues o més assignatures i no fer activitats no lectives o, a l’inrevés, no suspendre cap assignatura i fer activitats no lectives. També, s’observa que els infants que participen en aquestes activitats volen continuar amb els estudis després de l’ESO.
Per tant, podríem afirmar que es dona una retroalimentació positiva entre l’activitat no lectiva i el rendiment acadèmic.
Aquestes constatacions mostren la importància que tots els infants puguin realitzar aquest tipus d’activitats de lleure educatiu per la millora de les seves competències acadèmiques, però encara existeixen importants desigualtats que impedeixen un accés universal a aquestes activitats, per motius: econòmics, culturals, oferta desigual segons els territoris, manca d’adaptació a les diversitats funcionals, culturals i de gènere, entre d’altres.
Ell lleure educatiu, però, comporta aprenentatges significatius per a infants i joves, especialment, vinculats a les competències acadèmiques. Aquestes es desenvolupen mitjançant la participació en aquestes activitats i, concretament, són:
El lleure educatiu és un dret reconegut i, per tant, tots els infants han de poder gaudir dels seus beneficis i aprenentatges afavorint, d’aquesta manera, la igualtat d’oportunitats educatives i el desenvolupament de les competències acadèmiques.
El lleure educatiu actua com a accelerador de competències que ajuden els infants i adolescents en el seu aprenentatge a l’escola i en el seu creixement com a persones.
Comparteix l’article
Etiquetes
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents